Írók egymás között: Írós példaképek

Az Írók egymás között havi rovatában most az írós példaképekkel fogunk foglalkozni, azzal, hogy ideális esetben, milyen írókká szeretnénk válni, mi lenne az igazi vágyunk. Ha Emma, Fanni és Klári bejegyzését is szeretnétek olvasni, akkor a nevükre kattintva megtehetitek!

Nálam már minden fórumon olvashattátok, hogy az egyik nagy példaképem Stephen King. Őt olvasom kamaszkorom óta, miatt akartam író lenni, és az írós tanácsai számomra rengeteget jelentenek. Azonban, ha szorosan lehunyom a szemem, és szeretnék elképzelni magamnak egy olyan karriert, amire igazán vágyom, akkor nem Stephen King lebeg a szemem előtt. Most hoztam nektek pár írót, akiknek a munkássága lenyűgöz, akikre abszolút példaképként tekintek, hiszen folyamatosan bölcsességet sugároznak, tanítanak, megosztják a bennünk felhalmozott gondolatokat. Így most négy írót választottam ehhez a bejegyzéshez, akik számomra igazi példaképek.

Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert memoárjai nagyon sokat jelentenek nekem. Az Eat, Pray, Love-ot már több mint tíz éve szúrtam ki a könyvesboltban először. A Big Magic, az Eat Pray Love és a Committed is fontos helyet foglal el a szívemben. Emellett Elizabeth Gilbert internetes megosztásaival, TED-talkjaival és az életével kapcsolatos megosztásokkal is folyamatosan példát mutat nekem. Szeretem olvasni a gondolatait, számomra igazi megnyugvást jelentenek, utat mutatnak a kreatív élet nehézségeiben. Javaslom, hogyha el vagytok veszve, olvassatok Elizabeth Gilbertet, mert megmelengeti az ember szívét.

Cheryl Strayed

Cheryl Strayed Wild (Vadon) című könyve nekem egy nehéz időszakban adott igazi útmutatást. Cherly komoly nehézségeken ment keresztül, és aztán életének egyik legnehezebb feladatát választotta ki, amikor elindult zarándokolni a PCT-re (Pacific Crest Trail). A túrázással igyekezett feldolgozni édesanyja halálát és a nehéz válását, miután megjárta a legmélyebb bugyrokat. Cherly azóta számos előadást tart, és kiderült, hogy Elizabeth Gilberttel is nagyon jó kapcsolatban vannak, együtt is tartanak előadásokat az írásról is.

Jeannette Walls

Jeannette Walls szintén különös helyet foglal el a szívemben. A gyerekkoráról íródott memoárokat mind-mind hatalmas élvezettel olvastam. A Glass Castle című önéletrajzi regényében feltárja gyerekkorának komoly nehézségeit szabadlelkű szüleivel, akikkel távol a világtól nevelkedett három testvérével együtt. Az üvegváron kívül nekem hatalmas élmény volt A Half Broke Horses című regénye is, ami a nagymamája életével foglalkozik. Jeannette szintén elképesztő utat tett meg, hogy sikeres író legyen, és kegyetlen őszinteséggel tárja fel a családi hátterét.

Gillian Flynn

Gillian Flynn ugyan kicsit kilóg a sorból, de őt is nagyon fontos írós példaképnek tekintem. Mind a három regénye elképesztő hatást gyakorolt rám. Szerintem hihetetlen módon tudja ábrázolni az emberi lélek bugyrait, és úgy tudja csavarni a cselekményt, ami után én csak vágyakozom. Gillian most egyébként forgatókönyveket is ír, nemrég került a mozikba a Widow című film, amit szintén ő alkotott. Az Éles tárgyak és a Holtodiglan a kedvenc regényeim, remélem, egyszer sikerül nekem is ilyen szuper könyveket alkotnom.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük