Könyvajánló: a Maradj velem-hez hasonló olvasmányok

Nem is olyan régen kifaggattalak titeket a kedvenc könyveitekről a Facebook oldalamon, ekkor jutott eszembe, hogy összeállítok egy kis olvasmánylistát, amely a Maradj velem-hez hasonló témájú, esetleg hangulatú könyveket tartalmaz. A bejegyzésnek kettős célja van: hogyha szerettétek a könyvemet, akkor innen tovább szemezgethettek hasonló könyvek után; de hogyha még nem olvastátok, akkor talán részletesebb képet kaptok a Maradj velem hangulatáról. Természetesen csak az általam ismert könyvekből tudtam válogatni, így várom tőletek is az ajánlatokat! 🙂

Pat Conroy: Hullámok hercege (Prince of Tides)
Pat Conroy könyvére egy évvel ezelőtt hívták el a figyelmemet, amikor egy írókurzuson prezentáltam a Maradj velem elejét. Olvasás közben hihetetlen hatást gyakorolt rám a három testvér borzalmas gyerekkoráról és felnőttkori problémáiról szóló történet. Több pontban hasonlít a Maradj velem-re, itt is testvéreknek kell összefogniuk, vissza kell emlékezniük, hogy tovább tudják élni az életüket. Pat Conroynak elképesztő stílusa van, nagyszerűen átadja déli amerikai vidék hangulatát.

Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet (Reason to Breath)
Kijelenthetjük, hogy az Elakadó lélegzet miatt olvashatjátok most a Dream válogatásban a Maradj velem-et. Egyszer majd elmesélem nektek ezt a véletlenekkel tűzdelt történetet, de most inkább ajánlom Rebecca Donovan sorozatát, amelyben szintén központi szerepet kap a gyermekbántalmazás. Úgy gondolom, az Elakadó lélegzet rajongói kedvelnék az én könyvemet is (legalábbis reménykedem 🙂 ).

Emily Murdoch: Ha megtalálsz (If You Find Me)
Egyik előolvasó barátnőm ajánlotta  a figyelmembe Emily Murdoch könyvét, ami szintén kemény, erős olvasmány. A drogok, a gyerekbántalmazás, a beilleszkedés nehézségei mind-mind megjelennek benne. Itt is egy testvérpárt, két lányt követhetünk nyomon, akik a civilizációtól távol élnek, hiszen drogfüggő anyjuk az erdő mélyére rejtette őket. A könyvben azonban az anya eltűnik, így a lányoknak egyedül kell megküzdeniük a nehézségekkel.

Augusten Burroughs: Farkas az asztalnál
Nagyon kedvelem Burroughs életrajzi írásait. Ebben a könyvben az apjával való kapcsolatát boncolgatja hihetetlenül életszerűen. A könyv hangulata a mai napig bennem él, igazán nyomasztó egy gyerek szemén keresztül megtapasztalni a világot, aki csak az apai szeretetre vágyik.

Tabitha King: Reuben könyve (Reuben’s Book)
Stephen King feleségének a könyve bennem mély nyomokat hagyott annak ellenére, hogy elég rossz értékeléseket kapott. A könyv főszereplőjének, Reubennek szembe kell néznie rettenetes apjával, aki megkeseríti az életét. Rám mindenképpen nagy hatással volt az a komor hangulat, ami áthatotta az egész olvasmányt.

Jeannette Walls: Az üvegpalota (The Glass Castle)
Jeannette Walls életrajzi regénye hihetetlen részletességgel írja le a gyerekkorát. A Walls család teljesen nomád életet él az Egyesült Államok sivatagában. Itt nincs szó bántalmazásról, bár itt is megjelenik az alkoholizmus, a szülői felelősség kérdése. Mindenkinek ajánlom Walls könyveit, az Ezüst Csillag is felkerülhetne a listára, de minden írótól csak egy könyvet választottam.

Dave Pelzer: A névtelen fiú (The Boy Called “It”)
Ezt a könyvet ténylegesen a Maradj velem írása közben olvastam. Szerettem volna egy olyan memoárt olvasni, amit egy súlyosan bántalmazott gyerek írt felnőttként. Bevallom, hogy A névtelen fiú-t majdnem a sarokba dobtam a dühtől, pedig nagyon sok gyerekbántalmazással kapcsolatos könyvet, filmet láttam. Bevallom, nem hittem volna, hogy a való élet durvább történetet produkál, mint sok író fantáziája. Erős idegzetűeknek ajánlom a könyvet.

Gillian Flynn: Éles tárgyak (Sharp Objects)
Gillian Flynn könyveit nagyon kedvelem, ami vérbeli thriller. Itt a gyerekgyilkosságok kerülnek a középpontban. Camille-nek borzalmas szülővárosába kell hazatérnie, hogy tudósítson a borzalmakról. A könyvben felbukkanó pszichés gondok hihetetlenül jól ábrázoltak.

Jack Ketchum: A szomszéd lány (The Girl Next Door)
Jack Ketchum könyve szinte horror, amelyben két nevelt kislány hihetetlen bántalmazása áll a középpontban. A könyvben leginkább az tetszik, hogy a szomszéd kisfiú nézőpontjából vannak ábrázolva a borzalmak. Mit is tehet egy gyerek, hogyha ilyesmit lát? Ezt a könyvet is erős idegzetűeknek ajánlom, a nagy thrillerrajongó anyukám félretette, annyira nem bírta elviselni 🙂

Frank McCourt: Angyal a lépcsőn (Angela’s Ashes)
Frank McCourt életrajzi regénye teljesen lenyűgözött, ezt a Maradj velem írása közben olvastam. McCourt saját bevallási szerint borzalmas gyerekkora volt. Igazi szépirodalmi mű, nagyszerűen megírt, olvasmányos. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kicsit visszarepülni Írországba McCourt gyerekkorába.

2 thoughts on “Könyvajánló: a Maradj velem-hez hasonló olvasmányok

  1. Örülök, hogy itt van az Elakadó lélegzet, ami rám is nagyon-nagy hatást gyakorolt. Emma és köztem nagyon sok a párhuzam, talán éppen ezért is szerettem annyira ezt a könyvet, mert beszél arról, amiről én annak idején nem mertem, mert tabunak számított. Egy történetemben én is feldolgozom mind azt és igen, ez a könyv adta hozzá a bátorítást, hogy megtegyem, ha csak annyit érek el vele, hogy feldolgozom a múltat. Nehéz téma és nehezen is haladok vele.

    Na és, igen… tudtam, tudtam, tudtam! Mármint, hogy van kapcsolat a te könyved és az Elakadó lélegzet között. Mármint, hogy valamilyen úttörő szerepet játszott. És kíváncsian várom a történetet, mert szeretem az ilyen véletlen sztorikat! Ezekből lesznek a nagy dolgok. 😀

    • Igazából rám nem írásilag hatott az Elakadó lélegzet, mivel teljesen véletlenül került a kezembe, miután már kész volt a regényem 🙂 A történet annyi, hogy egy írós blogon nyertem egy példányt a könyvből (négy évvel ezelőtt :D), így ismerkedtem meg a Dream-válogatással és a Maxim kiadóval. A könyv témája miatt merészeltem hozzájuk küldeni a regényemet 🙂 Mintha elém rakta volna az élet Rebecca Donovan könyvét 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük