12 kedvenc könyv az év minden hónapjára – 2019

Hosszú évek óta hagyomány nálam, hogy összefoglalom az évet könyvekben. Ezt idén sem hagyhattam ki (imádom összeválogatni az idei kedvenceket). Főleg, hogy idén minden téren sikerült túlszárnyalnom magamat, hiszen már hetvenkét kiolvasott könyvnél tartok, és biztos vagyok benne, hogy ez a szám még növekedni fog. A nyolcvanat ugyan nem gondolom, hogy sikerül meglépnem, de hátha. Hogyha az egész évemet akarjátok látni könyvekben, akkor a Goodreads összefoglalóját elérhetitek ide kattintva.

De azért előbb még hoztam egy kis statisztikát. Az eddigi hetvenkét könyvből bizony huszonhárom könyvet hallgattam hangoskönyvként, a teljes listából huszonöt könyvvel dolgoztam valamilyen formában (fordítottam, szerkesztettem, korrektúráztam vegyesen), a maradékot pedig simán csak olvastam. Idén is nagyon szerettem a nonfiction könyveket, összesen huszonegy könyvet olvastam ebből a kategóriából. Extra érdekesség, hogy az egész felhozatalból “csak” harminc könyvet olvastam magyarul.

És most jöjjön a válogatás! Minden hónapra egy kiemelkedő olvasmányt választottam. (A könyvekre kattintva a magyar molyos adatlapot éritek el, viszont mindenhol az eredeti címeket használtam.)

Ha el szeretnétek érni a 2018-as listámat, ide kattintva megtehetitek.

Január

Stephen King: Elevation

Januárban elsőként egy Stephen King könyv érintett meg igazán. Ezt a 144 éves oldalas könyvet egy-két nap leforgása alatt fogyasztottam el, de odáig voltam érte. Felemelő kötet, hozta a Kinges hangulatot, de nem a klasszikus horrorértelemben. Nekem igazán jót tett a lelkemnek az év elején. A borítója pedig gyönyörű.

Február

Tara Westover: Educated

Az Educateddel több vonatkozásban is találkoztam 2018 végén, és tudtam, hogy muszáj lesz elolvasnom. Tara Westover gyerekkorának története teljesen lenyűgözött, hosszasan meséltem róla mindenkinek. Elképesztő volt az általa bejárt út a szinte nomád körülmények között való felnövéstől napjainkig, amikor is teljesen visszailleszkedett a társadalomba. Mindenkinek ajánlom. Különleges memoár a küzdelemről, változásról, hiedelmekről és a család hatásáról.

Március

Chloe Benjamin: Immortalists

Chloe Benjamin könyve munkaként került hozzám, de imádtam a történetet (a borítójáról is meg kell említeni, hogy a szívem csücske). Nagyon tetszett az ötlet, avagy hogy négy fiatal testvérnek egy jósnő megjósolja a halála idejét, és hogy ez hogyan hat egész életük alakulására. Szerintem különleges, nem szokványos regény, ráadásul csodásan van megírva.

Április

Matt Haig: Notes on a Nervous Planet

Matt Haig idén se maradt ki a szórásból. Ha nagyon el vagyok veszve, akkor a Miért érdemes életben maradni? című könyvét veszem kézbe, a Notes on a Nervous Planet ennek úgymond a “folytatása”. Főleg arról szól, hogy a digitális világ hogy hat a mentális egészségünkre. Számomra ebben is rengeteg értékes gondolat volt, remélem, hamarosan magyarul is megjelenik majd.

Május

Edith Eger: The Choice

Edith Eger könyve azt hiszem, mondhatjuk, hogy nálam az év könyve volt. Olyan időszakban talált meg, amikor igencsak sok nehézséggel küzdöttem. Anyukámmal közösen olvastuk ezt a szépséget, és azóta is emelgetjük “Edith nénit”, hogyha problémákba ütközünk. Merthogy Edith nénitől rengeteget lehet tanulni. Amellett, hogy igazi önéletrajzi regény, amelyben leírja a koncentrációs táborban átélt borzalmakat, mellette kihangsúlyozza a döntés fontosságát. A szenvedés nem múlik el, de magunk dönthetjük el, mivé fordítjuk. Hatalmas kedvenccé vált.

Június

Markus Zusak: Bridge of Clay

Júniusban voltam olyan szerencsés, hogy élőben találkozhattam Markus Zusakkal, így dedikált példányt szereztem be a Clay hídjából. Nekem nagyon tetszett a könyv is, igazi fejlődésregény, ami gyászról, felépülésről szól. Emellett rengeteget adott az élményhez, hogy az író élőben beszélt a könyv hátteréről. Markus Zusak csodálatosan szépen fogalmaz.

Július

Delia Owens: Where the Crawdads Sing

Még kicsit sem túlzok, ha azt mondom, hogy Delia Owens debütáló regénye a nyár olvasmánya volt otthon. Az a csodás borító, és a túlfűtött nyári mocsár hangulata lengte körbe az egészet. Nekem is a listámon landolt, nagyon élveztem az utazást Kyával. Emellett ez a regény is kemény, nehéz témákat boncolgat.

Augusztus

Pema Chödrön: Unstuck Yourself/Unconditional Confidence 

Pema Chödrön július-augusztusban talált meg engem, és azóta is szerelmes vagyok a tanításaiba, ezért muszáj volt a könyveiről szót ejtenem, bár még csak a felfedezés elején vagyok. Pema Chödrön buddhista szerzetesként irányt mutatott nekem, a tanításai elértek hozzám. Még van tőle két könyvem a polcon, de alig várom, hogy további felfedezéseket tegyek vele kapcsoltban. Szóval itt nem egy könyvet, hanem tanítások és könyvek halmazát szeretném kiemelni.

Szeptember

Jennifer Donnelly: Stepsister

Ez a könyv szintén munkaként került hozzám. Általában nem szeretem a fantasy könyveket, sosem szoktak a kedvenceim között landolni, de Jennifer Donnelly Hamupipőke-folytatása nálam bizony nagyon betalált. Minden fiatalnak ajánlott, hiszen a regény komoly, erős témákkal foglalkozik a könnyed meseköntöse alatt. Van benne egy jó adag egyenlőségért folytatott küzdelem, az előítéletekkel való harc és minden, ami egy jó ifjúsági könyvhöz kell.

Október

Margaret Atwood: The Testaments

Nekem nagyon-nagyon tetszett A szolgálólány meséjének folytatása. Egyáltalán nem bántam, hogy nem Fredé történetével halad tovább, hanem inkább egy rendszer fiatalokra gyakorolt hatásával foglalkozik. Nekem ez a folytatás főleg ezt az üzenetet hordozta: hogyan formálja a fejünket az a hely, ahol felnövünk. Sok kritikát kapott, de én teljesen elégedett voltam, sőt talán még jobban le is kötött, mint az első rész.

November

Anne Lamott: Bird by Bird

Novemberre egy írós könyvet emeltem ki. Anne Lamott Bird by Birdje elmondja a publikálás utáni nehézségeket, beszél az írás varázsáról, arról, hogyan dolgozzunk saját magunkkal, közben ki meri mondani, hogy bizony a publikálás is addig arany, amíg az ember el nem ér hozzá. Nekem nagyon tetszett ez az önéletrajzi közegbe emelt írós könyv, minden kezdő írónak szeretettel ajánlom.

December

Matt Haig: Christmas 

Még épp olvasás alatt áll Matt Haig karácsonyi szériája, de mindenképpen ezt szerettem volna karácsonyi könyvnek választani. Még A fiú, akit karácsonynak hívnak történetnél tartok csak, de teljesen el vagyok bűvölve, és az illusztrációkat is imádom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük