22 tanács Stephen Kingtől, amivel jobb írókká válhatunk

Kicsit nyári szünetre mentem a blogommal, mivel éppen Magyarországon nyaralok. Időközben próbálom megtalálni a trilógiám utáni helyemet, amely remélhetőleg nem csak bukott próbálkozások sorával fog végződni. Időközben annak örültem, hogy megjelent egy novellám és egy interjúm az Uploaded Magazinban és az Új Galaxis Járvány című pályázatán is beválogattak.

Most belefutottam 22 jó tanácsba, amelyet Stephen King adott nekünk, hogyan is válhatunk jobb írókká. Aki ismer, az tudja, hogy tizenkét éves korom óta hatalmas Stephen King rajongó vagyok, őt tekintem írói példaképemnek és az ő regénye miatt kezdtem el írni először. Éppen ezért sem tudtam elmenni ezek mellett a tanácsok mellett.

1. Hagyd abba a TV nézést. Helyette olvass annyit, amennyit csak lehet!
King szerint a TV megöli a fantáziavilágot, hiszen az íróknak fontos, hogy magukba nézzenek és ne foglalják le folyamatosan magukat a televízióval. Az olvasás emellett egy elengedhetetlen kellék. King mindenhová könyvet visz magával, még evés közben is olvas. Minél szélesebb skálán fogadod be a zsánereket, annál jobb.

2. Készítsd fel magad több kritikára és bukásra, mint amivel előre számolsz.
King elmondása szerint rengeteg lehetőségünk lesz kételkedni saját magunkban és mások is kételkedni fognak bennünk. “Hogyha írsz, akkor mindig lesz valaki, aki el akarja hitetni veled, hogy béna vagy.” Lesznek olyan pillanatok is, amikor folytatni fogod az írást, akkor is, hogyha nem érzed úgy, hogy kéne. A bukásoknál érdemes továbbra is pozitívnak maradni.

images (1)

3. Ne vesztegess időt azzal, hogy más embereket próbálsz elégedetté tenni. 
Hogyha őszintén akarsz írni, akkor udvarias polgárként meg vannak számlálva napjaid. King régebben szégyenkezett pár írása miatt, főleg, miután haragos leveleket kapott homofób, pszichopata és bigott emberektől. Negyven éves korára rájött arra, hogy minden egyes írót megvádolnak azzal, hogy semmi tehetsége nincs. Nem tudsz minden olvasót boldoggá tenni, ezért King arra biztat, hogy hagyd abba az aggódást.

4. Főleg magadnak írj!
Azért írj, mert boldogságot és kiteljesedést okoz neked. Szerinte csak egy olyan tárgyat kell találni, ami érdekel bennünket.

5. Küzdj azokkal a dolgokkal, amiket a legnehezebb megírni!
A legfontosabb dolgokat a legnehezebb kimondani. King szerint a történetek leletek, amelyeket ki kell ásnunk a föld alól.

6. Amikor írsz, akkor kapcsolódj le a világról.
Az írásnak intim tevékenységnek kell lennie. Próbáld meg magad elhatárolni más dolgoktól, a telefonodtól és a nyitott ablakoktól. Az első vázlatot zárt ajtók mögött alkosd meg!

images

7.  Ne legyél követelőző!
Ne válaszd direkt a hosszabb, különlegesebb szavakat. Ne szégyelld a rövideket sem!

8. Ne használj rengeteg határozószót és hosszú bekezdéseket.
A magyar nyelvben mi kevésbé ódzkodunk a határozószavaktól, de ennek ellenére nem kell mindig a “mondta” után hozzátenni, hogy “boldogan” “várakozva” “idegeskedve” stb. Sokkal az egyszerűbb jobb lesz. Figyelj a bekezdésekre is!

9. Ne vessz el teljesen a nyelvtanban. 
King szerint az írás főleg csábítás és nem pontosság. Szerinte a nyelvnek nem kell mindig nyakkendőben lennie. A cél az, hogy az olvasó elvesszen a történetben.

10. Legyél a leírás mestere!
A leírás az író fantáziájában kezdődik el és az olvasóéban végződik. Képesítsd azt, amiről szeretnéd, hogy az olvasó megtapasztalja. A jó leírás alapja a tisztaság és a megfigyelés.

images (3)

11. Ne adj túl sok háttérinformációt!
A történetedet gazdagítsd, ne azt mutasd meg, hogy mennyi mindent tudsz. Hogyha kutatnod kell, akkor se árnyékold be vele az írásodat, maradjon a háttérben, amit megtudtál.

12. Mondj történeteket arról, amit az emberek tényleg csinálnak. 
Tény, hogy néha a gyilkosok idős néniket segítenek át az utcán. Az emberek leginkább a történetedben szereplő karakterekkel foglalkoznak!

13. Vállalj kockázatot!
King szerint a félelem az alapja a rossz írásnak. Próbálj meg bármit, ami érdekel!

14. Nincs szükséged drogra ahhoz, hogy jó író legyél.
Nem kell módosítanod a tudatodat a jó íráshoz. King szerint a függő írók csak függők. Szerinte a drog és az alkohol nem szükséges elemei az írásnak.

15. Ne lopd el más hangját!
Gyakorláson túl tilos más író stílusát mímelni.

16. Az írás a telepátia egyik formája!
A történet az író fejében születik meg és az olvasónál végződik. A szavak segítségével történik meg az átvitel.

17. Vedd komolyan az írásodat!
Hogyha nem veszed komolyan az írást, akkor csinálj  valami mást.

images (2)

18. Írj minden nap. 
Hogyha King elkezd egy projektet, akkor nem áll le és nem lassít. Ezzel maradnak karakterei frissek. Szerinte, hogyha nem írunk minden nap, akkor elveszítjük az érdeklődést.

19. Fejezd be az első vázlatot három hónap alatt. 
King körülbelül 10 oldalt ír egy nap, ami három hónap alatt 180 ezer szavas kéziratot jelent.

20. Hogyha befejezed az írást, akkor menj egy lépést hátra!
King szerint érdemes hat hétre eltenni a kéziratot, ami segíti, hogy kicsit eltávolodjunk a történettől. Ezután érdemes megkezdeni a javítást!

21. Ne félj kivágni részeket!
Amikor átnézed a történetet, akkor vágd meg, ne félj ettől! Akkor is tedd meg, hogyha tökéletesnek érzed azt a bekezdést. Hogyha érzed, hogy valami gond van vele, akkor mennie kell!

22. Maradj házas, egészséges és élj jó életet!
King a sikerességét leginkább a házasságának és fizikai egészségének tudja be. Szerinte a stabil párkapcsolat és az egészséges test nagyban segíti, hogy képes legyen dolgozni.

forrás: BussinessInsider

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük