November előtt

Mivel idén is belefogok a NaNoWriMóba, ezért úgy gondoltam, hogy szentelek egy bejegyzést az idei előkészületeimnek. Ez lesz a negyedik hivatalos NaNo évem, de idén annyival lesz különlegesebb, hogy egy teljesen friss regénybe fogok belekezdeni, amiből szinte csak az ötlet van meg és pár száz szó az első fejezetből. 

De mi is a NaNo? Hogyha figyelitek a blogomat, akkor tudjátok, hogy november a nemzetközi regényíró hónap, amelynek keretén belül rengeteg író esküdik fel arra, hogy megír 50 ezer szót egy hónap alatt, amely napi 1667 szót jelent. A NaNónak vannak ellenzői is, ők főleg azzal érvelnek, hogy egy hónap alatt nem lehet megírni egy regényt. Ebben egyetértünk, hiszen én sem gondolom, hogy egy hónap alatt egy tökéletesre írt művet ki kell adnunk a kezünkből. De azt hiszem, az ezzel érvelők nem értik az egésznek a lényegét. A NaNo célja, hogy írjunk, hogy rutint teremtsünk az írásból. Írhatunk minden nap egy novellát, írhatjuk egy regény közepét, végét, elejét. Megírhatunk egy teljes regényt egy hónap alatt. A lényeg, hogy írjunk és legyen egy első vázlatunk.

NaNo-2015-Participant-Banner

A NaNóban a legjobb, hogy tökéletes motivációt kínál az embernek, hogy minden nap leüljön és legyőzze saját magát. Mert sokszor, amikor azt mondjuk, hogy nincs időnk regényt írni, akkor is lógunk a Facebookon 1-2 órát, ami helyett simán meg lehet írni azt az 1667 szót. Ráadásul rávesz az ösztönös írásra, arra, hogy ne gondolkozzunk el minden egyes mondaton, hiszen az első vázlatnak csak el kell készülnie. Az első vázlat akkor is rossz lesz, hogyha három évet kínlódunk vele. Én minden írót arra buzdítok, hogy próbálja ki magát. Bukás nem lehetséges, hiszen csak saját magadnak állítod a mércét.

cape_cod_beach-szd1

De most beszélek egy kicsit a regényemről is, ami A cukorkagyűjtés munkacímet viseli, és remélhetőleg ez lesz az első thriller zsánerben írt alkotásom. A történet Halloween idején játszódik Cape Codon, ahol az ünnepség egy tragédiával végződik, hiszen egy kisfiú meghal a mérgezett cukorkától. A főszereplőm öt tizenéves lesz (tizenkettő és tizenöt évesek), akik elhatáro93ced2f4f3b41c9482678bd0d5551d72zzák, hogy felfejtik a bűntényt, és kiderítik, hogy ki is okozhatta a kisfiú halálát. Reményeim szerint lesz még benne szerelmi háromszög, rengeteg kisvárosi konfliktus, sok furcsa, gyanús emberrel.

Bevallom, hogy a téma nagyon felvillanyozott, de rettegéssel tölt el, hogy még nincs kész belőle semmi, ezért alkottam egy laza vázlatot hozzá (amit még sohasem csináltam). Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan is fog alakul az idei novemberem. Már alig várom a startot, és ígérem, hogy közben is írok majd a tapasztalataimról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük