Miért NaNózz?

Nálam már szinte hagyománynak nevezhető, hogy minden évben felszólalok egy kicsit a NaNoWriMo mellett. Úgy gondoltam, hogy ez az év se lesz másképp és végigvezetlek titeket a NaNo kalandomon. 2012 óta csinálom már a novemberi kihívást és egy cseppet se bántam meg sohasem, hogy belevágtam.

Összefoglalom nektek újra, hogy mi is a NaNo. A National Novel Writing Month (Nemzeti Regényíró Hónap) rövidítése, amikor is a világon ezer és ezer író fogadja meg, hogy bizony megír 50 ezer szót egy hónap alatt, amely napi 1667 szót jelent (aki nem író, annak elmondom, hogy ez körülbelül 120 gépelt oldal). Nem hangzik kevésnek ugye? Nem is az 🙂

tumblr_inline_n9n20p54ym1rba57i
Persze, erre rávághatjuk a választ, hogy lehetetlen megírni egy regényt egy hónap alatt, amivel nem is vitatkoznék. Nagy aggodalom lehet, hogyha mégis megírod, akkor sohasem kell majd senkinek. Na, a NaNo nem ezekről a kételyekről szól, hanem arról, hogy írj. Dolgozz mindennap azokon a kreatív huzalokon a fejedben, találkozz más írókkal, beszélgessetek a cselekményről, még akkor is, hogyha sohase akarod megmutatni a művedet senkinek sem.

nanowrimo_2016_webbanner_participant

A helyzet inkább az, hogy mi írók nagyon halogatós népség vagyunk. Magunkat kell motiválnunk folyamatosan. A NaNo éppen arra jó, hogy kapjunk egy létező célt, egy napi mennyiséget, amihez tudunk ragaszkodni. Ráadásul, hogyha csatlakozunk a közösséghez, akkor mások is motiválhatnak.
Nekem ez a negyedik évem, hogy 50 ezer szóval ajándékozom meg a regényemet novemberben (általában sohasem a kezdőponttól a végpontig írok). Hozzáteszem, hogy az év másik tizenegy hónapjában bizony nem írok ennyit (amiért mérges is vagyok). Nekem a NaNo segít, hogy az írás szokássá váljon, hirtelen szigorú leszek magammal és este kilenckor is úgy döntök, hogy leülök írni, ahelyett, hogy megnéznék még egy filmet a listámról. Ráadásul magamnak írok és iszonyatosan jól szórakozom közben (na jó, néha azért jobb lenne megnézni azt a filmet). Ez csak egy hónap, amikor az írás előrébb lép a többi dolognál, mert sajnos sokszor hátra kerül a napi teendők között.

tumblr_niqqm7mghj1rh23uho1_500

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kezdjen bele a novemberi kihívásba. Már negyedike van, de még nem késő csatlakozni. A NaNo hivatalos honlapját ide kattintva érhetitek el. Novemberben még csomó cikkre számíthattok tőlem a témában!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük