Könyves évtizedösszegző 2010-2019

Úgy gondoltam, mivel véget érnek a 10-es évek és átlépünk a 20-asba, ezért minden évből kiválasztok nektek egyetlen meghatározó olvasmányt. Érdekesség: 2010-ben még úgy gondoltam, pszichológus leszek, ezért javarészt esettanulmányokat és pszichológiai szakcikkeket olvastam. 2010-ben is olvasó voltam, de évi 10-12 regényt fogyasztottam, ami mostanra bizony már majdnem nyolcvannál tart. Ezt a tíz évet végig a mostanra már férjemmé nőtt barátommal töltöttem, éltem négy országban és már négy regényem megjelent. A legszebb a könyvekben az, hogyha visszanézek az olvasmánylistámra, látom pár könyvnél a pillanatot, az időszakot, ahová beágyazódtak és eggyé váltak velem. A listákat végignézve újraélem az elmúlt éveket.

Elképesztő évtized volt, olyan fordulatokkal, amikre sosem számítottam volna. Ezekkel a gondolatokkal szeretnék nektek is Boldog Új Évet Kívánni január elsején.

Álljanak itt a fontos könyvek <3

2010John Twelve Hawks: The Traveller

Kezdjük egy nagyon romantikus hátterű könyvvel 😉 John Twelve Hawks könyvét bizony azért kezdtem el olvasni, mert akkoriban a férjem kedvence volt. 2010-ben odáig voltam érte, hogy egy olvasós pasival jöttem össze. A mai napig emlékszem, hogy Az utazót az első krakkói kirándulásunkon olvastam a buszon.

2011Sylvia Plath – The Bell Jar

Az üvegbúra azóta is az egyik meghatározó könyvem. Arra is emlékszem, hogy Stephen King Az írásról című könyve hátulján van egy ajánlott olvasmánylista, onnan szemezgettem. A világ leglehangolóbb, de legreálisabb könyve a depresszióról és az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokról. Gyorsan elolvastam, és azóta sem tudom lerázni magamról az élményt.

2012J.D. Salinger – Catcher in the Rye

Az utolsó egyetemen töltött évemen egyetlen éjszaka alatt olvastam el a Zabhegyezőt, mivel nem tudtam aludni egy pszichiátriai gyakorlat miatt. Lehetséges, hogy csak Holden miatt éltem túl a Jahn Ferenc kórházban a gyakorlati heteimet, hogy aztán végleg búcsút intsek a szakmának 🙂

2013 Milan Kundera – A lét elviselhetetlen könnyűsége

Kundera könyve a magányos Krakkó-Budapest buszút hangulatát hozza magával. Akkoriban még egyedül gyűrtem végig a távot, és a szerpentinek miatt csak a hangoskönyvekkel tudtam vigasztalódni. Magával ragadott ez az elképesztő könyv, amit szerintem még sokszor elő fogok venni.

2014 Cheryl Strayed – Wild

Cherly könyve egy nagyon pánikos időszakban adott nekem igazi megnyugvást. A szerelem a borítóval kezdődött, ezzel a gubancos cipőfűzővel, aztán megtaláltuk a közös hangot. Cheryllel együtt útra indultam a vadonba, hogy szembenézhessek magammal. Emlékszem a krakkói buszmegállóban ácsorogva hallgattam a könyvet, miközben a férjemet vártam.

2015 Jeannette Walls – The Glass Castle 

Jeannette Walls Az üvegvár című regénye is elképesztő hatást gyakorolt rám. 2015-ben szintén Krakkóban éltem. Ez a könyv megnyugvást adott, elgondolkoztatott, hatást gyakorolt a Pennington-testvérekre, és a mai napig a szívembe zártam.

2016 Jojo Moyes – Me Before You

Jojo Moyest az utolsó krakkói évemben ismertem meg. A történetet az esküvőnk előtti nyáron olvastam, és ahogy befejeztem, azonnal megnéztem a moziban. Azóta is nagy kedvenc, a trilógiát is végigolvastam. Emlékszem minden mozzanatára, és az időszakra, amikor Louisa része lett az életemnek.

2017 Liane Moriarty – Big Little Lies

Utazgatás közben talált meg Liane Moriarty regénye. Azt hiszem, éppen Barcelonából repültünk, amikor meghallgattam a csattanót. Azóta is odáig vagyok a sorozatért és a könyvért is. Közben magamban káromkodok, hogy mikor leszek képes ilyet írni. 

2018 Matt Haig – Reasons to Stay Alive

Nem maradhatott ki Matt Haig a listámról. Egy csodás nyáron talált meg, amikor már minden kezdett a helyére kerülni. Megnyugvás látni Matt Haig útját, hiszen hasonló nehézségekkel küzd, mint én is. Azóta több könyvét is olvastam, és biztos vagyok benne, hogy hosszabb távú lesz a kapcsolatunk. Igazi példaképpé nőtte ki magát nálam.

2019 Edith Eva Eger – The Choice

Ha már a példaképeknél tartunk, idénre mindenképpen Edith néni könyvét kellett választanom. Igazi vigasz nehéz időkben, olyan könyv, ami igazán segít. A története, kitartása példaértékű. Nem ígér csodaszert, de támogat bennünket. Csodálatos olvasmány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük