Oscar-szezon 2020

Több könyv- és filmajánlót ígértem nektek, így haladok továbbra is a missziómmal 🙂 Ha még nem tudnátok rólam, minden évben a január-februárom fénypontja az Oscar-szezon. Ilyenkor ugyanis olyan filmes alkotások jönnek velem szembe, amik gyönyörködtetnek, elgondolkodtatnak, és alkotóként némileg frusztrálnak. Minden évben igyekszem a lehető legtöbb Oscar-filmet elfogyasztani még a gála előtt. Idén sem volt ez másképp, ezért úgy gondoltam, összegyűlt egy adag egy rendes összefoglalóhoz. Bár a listámról még hiányzik a Little Women (épp olvasás alatt áll), a Bombshell és a Richard Jewell, amit biztosan szeretnék látni. Na, de most azokról szeretnék ajánlót írni, amiket sikerült már megnézem. Remélem, találtok köztük kedvetekre valót, inspirálót. Nekem nagyon tetszett az idei felhozatal is.

Legjobb film jelölések:

1917 (2019)

Az 1917 a legjobb film jelölés mellett még kilenc másikkal büszkélkedhet. Mondhatjuk, hogy igazán szeretem a jó háborús filmeket, főleg azokat, amik főként a háború borzalmaira hívják fel a figyelmet. Az 1917 nagyon különleges film, ahol két katonára bízzák 1600 férfi sorsát. Rettenetesen izgalmas és rengetegszer frusztráló sztori. A pár évvel ezelőtti Dunkirk kicsit jobban tetszett, de hasonló hangulatot hozott és nagyon élveztem.

Ford v Ferrari (Az aszfalt királyai, 2019)

Mondhatjuk, hogy a listában ettől voltam a legkevésbé izgatott, ezért meglehetősen nagy meglepetés volt, hogy mennyire szerettem, és mennyire élveztem az autóversenyes részeket. Az üzlet mellett ez egy hihetetlen barátság történetét is megismerhetjük kettő, abszolút nem egyszerű személyiségű férfi között.  A Ford v Ferrari négy jelöléssel büszkélkedhet.

Jojo Rabbit (Jojo Nyuszi, 2019)

Az egyik legfurcsább film a legjobb film jelölések között. Ez a második világháborús náci Németországban játszódó film egész egyszerűen kifigurázza Hitlert és az egész eszmét egy kisfiú szemén keresztül, aki nagyon komolyan kezd hinni a náci értékekben. Épp a kifacsart gondolatok miatt lesz olyan fontos ez a történet. Nagyon tetszett, nagyon értékes filmnek tartom. A filmet hat Oscarra jelölték.

Joker (2019)

A Jokert volt szerencsém moziban látni. Gondolom, nem csak szerintem, az idei év legnagyobb esélyese. Nagyon fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozik, emellett a mentális betegségek is górcső alá kerülnek. Hogyan lesz valakiből igazi gonosz? Azt hiszem, ez a kérdés az, ami még rengeteg alkotót meg fog ihletni. A Jokert 11 Oscarra jelölték.

Marriage Story (Házassági történet, 2019)

Nagyon szeretem a személyes drámákat is, az úgymond egyszerű, de mégis bonyolult történeteket. Itt egy válást ismerhetünk meg a maga nyers valójában. Odáig voltam érte és közben elképesztően dühös voltam, hogy a rendszer mit tesz az emberekkel, az emberek mit tesznek magukkal. Nagyon realista, épp ezért szuper történet, hat jelöléssel.

Parasite (2019)

Ha akartok nagyon furcsa filmet látni igen árnyalt mondanivalóval, akkor a Parasite-on biztosan el fogtok hosszasan gondolkozni. A középpontban egy szegény családot ismerhetünk meg, akik elhatározzák, hogy egy gazdag család életének minden egyes területére beássák magukat, ami aztán furcsaságok és tragédiák sorát indítja el. A Parasite egyetlen külföldi filmként került be a legjobb filmek közé idén.

The Irishman (Az ír, 2019)

Ne kövezzetek meg érte, de ebben a listában ez a fekete bárányom. Nem a film hibája, hanem az enyém. Sajnos nekem a The Irishman túlzottan az üzletről szól, ezzel együtt persze mesterien szövi a szálakat, csak nem nekem való. Emellett elképesztő, mennyire hosszú. A férjem legalább nagyon élvezte a maffiás sztorit. Tíz jelölést zsebelt be idén.

Once Upon a Time… In Hollywood (Volt egyszer egy… Hollywood, 2019)

Ezt a filmet is sikerült moziban mgnéznünk. Nagyon jól visszahozza a régi Hollywood hangulatát, ráadásul idén többször is bukkantam olyan filmekre, amik a Charles Manson témát járják körbe. Érdekes volt, hogy a film átforgatta a történelem folyását, de túlzottan spolierezni nem szeretnék. Fura film, de nagyon hangulatos. Tíz Oscar jelölést kapott.

Egyéb jelölések

The Two Popes (A két pápa, 2019)

A The Two Popes a legjobb adaptált forgatókönyvért kapott jelölést, ami íróként természetesen a kedvenc kategóriám. Szuper történet a hitről, a vallásról, a bátorságról, és a vatikáni viszonyokról. Az egész történet főleg a két pápa beszélgetése, ennek ellenére egy pillanatra sem unalmas.

Harriet (2019)

Ez a film sajnos nem ütött akkorát, amekkorát szerettem volna, pedig a történet elképesztett, és a végén még meg is könnyeztem, de nehezen tartotta fenn a figyelmemet a közepén. Viszont a zenébe én is sikeresen beleszerettem. Azt hiszem, Harriet története is olyan, amit mindenkinek meg kellene ismernie.

Judy (2019)

Judy Garland életének utolsó éveit ismerhetjük meg ebben a filmben. Renéé Zellweger elképesztően alakította a lecsúszott énekesnőt, és tényleg hátborzongató látni, hogyan égetett ki egy ilyen tehetséges embert az ipar. Nagyon érdekes és megrázó történet.

A Beautiful Day in the Neighborhood (2019)

Ez a film borzalmasan furcsán indult, de aztán ráébredtünk, hogy ez az amerikaiaknak többet jelenthet, hiszen Fred Rogers számunkra nem mond sokat, amíg az USA-ban generációk nőttek fel a gyerekműsorán. Ennek ellenére, amikor már feldolgoztuk, miért is olyan furcsa a történet, egy személyes drámát és egy barátság történetét ismerhettük meg egy újságíróval és ezzel a különleges emberrel. Tom Hanks imádnivaló volt benne.

Knives Out (Tőrbe ejtve, 2019)

Az egyik kedvencem lett a listáról. Igazi Agatha Christie-s nyomozós hangulat egy őrült gazdag családdal, ahol mindenki a vagyonra ácsingózik. Nagyon vicces, nagyon csavaros, szuper karakterekkel. Nem csoda, hogy a legjobb eredeti forgatókönyv díjára jelölték. Szuper szórakozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük