Hogyan kapcsolódik össze az írás a testmozgással?

Itt a nyár, a meleg, ilyenkor még az írók is vetemednek némi mozgásra. Magamból kiindulva igencsak lusta típus vagyok, a legjobban a könyvek társágában érzem jól magam. Azonban praktikus okokból is nagyon fontos a testmozgás a gép előtt elmacskásodott tagoknak. Ráadásul a kreatív energiákat nagyon jól felszabadítja, hogyha megmozgatjuk magunkat, éppen ezért gondoltam, hogy szentelek ennek is egy bejegyzést.

Már kiskoromban sem voltam egy örökmozgó gyerek (még fogócskázni is rettenetesen utáltam). Azonban a folyamatos ülés ráébresztett, hogy a mozgás tényleg képes átkapcsolni az agyat. Az íráshoz elengedhetetlen, hogy új élményeket tapasztaljunk meg, új dolgokat lássunk és néha kimozduljunk a fejünkből. Nekem a legjobban a hosszú séták és a jóga jött be, ez a kettő segít kiszabadítani az ötleteket a fejemből.

A sétáláshoz mindenképpen az egyedüllétet javaslom. Én hangos zenével a fülemben szoktam elindulni. A langymeleg nyáresti séták levezetik a felesleges energiát. Ilyenkor sokszor képként elevenednek meg előttem a jelenetek, amelyeket később bele tudok forgatni az írásba. Általában sokáig érlelgetek egy-egy izgalmas írnivalót, hiszen annál színesebbé válik a fejemben.

A másik fontos testmozgás számomra a jóga. A folyamatos ülés fájdalmasan sajgó izmokat tud
eredményezni, amelyeket segít kilazítani egy kellemes jógázás. Én abszolút nem vagyok hajlékony, de a sok órás ülés után képes ellazítani egy 15-20 perces gyakorlatsor. A DoYouYoga.com oldalon egy cikket is szenteltek a kreatív írás és jóga kapcsolatának.

A cikk több okot is sorol, hogy miért is fontos az íróknak jógával próbálkoznia. Az írás kérdéseket vet fel az emberben, a jóga pedig segít elfogadni azt, hogy nem mindig találjuk meg mindenre a választ. A jóga képes lecsendesíteni az elmét, amely később utat nyithat az új ötleteknek. Ráadásul megtanít arra, hogy a jelenben maradjunk.

Sokszor az elakadásban is segíthet, hogyha kiürítjük a fejünket. A mozgás során egy teljesen más munkamódba helyezzük a testünket. Segíthet az önismeretben, amely az írás egyik legalapvetőbb alkotóeleme. Testünk egysége és épsége segíthet bennünket abba, hogy hatékonyabbak legyünk az írásban is.

A nyár a legjobb időszak arra, hogy új élményeket szerezzünk, kimozduljunk a biztonságos zónánkból. Később a tapasztalatok szinte láthatatlan módon lopóznak majd be a novelláinkba.

Mindenkinek nagyszerű nyarat kívánok!

képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük