Ne legyél olyan kemény magaddal!

Íróként megfigyeltem magamon, hogy néha mennyire nehéz helyreállítani a saját magunkba vetett hitet és  az önbizalmunkat. Egyedül kell megbirkóznunk a bizonytalansággal, a kritikákkal, az egyénileg választott, különleges utunkkal. Éppen ezért gondoltam, hogy szeretnék írni egy bejegyzést arról, hogyan is ne legyünk olyan kemények önmagunkkal. Remélhetőleg, praktikus tanácsok következnek! 🙂
Nem titok, hogy én magam is folyamatosan küzdök kételyekkel. Nem kell feltétlen ehhez írónak lenni, hiszen legyen bármilyen munkája az embernek, esetleg szülői teendői, akkor is hajlamosak vagyunk keményen bánni magunkkal. Szerencsére néha találok az interneten praktikus tanácsokat, amelyek bárkinek segíthetnek. A Mind Body Green oldalán találtam egy listát, amit mindenkinek érdemes elolvasni és megpróbálni megfogadni, még ha nem is egyszerű.
1. Azért vagy itt, hogy a saját utadat járd! Ne engedd, hogy a társadalom (vagy bárki más) megmondja, hogyan is éld az életed!
2. Talán félsz az ismeretlentől, de rengeteget tanulhatsz a bizonytalanságból. A változásnak van értelme, még akkor is, hogyha kellemetlennek tűnik az adott pillanatban!
3. Sohase mérd magad másokhoz, csak saját magadhoz! Értékeld a saját erődet!
4. Ha valami nem történik a vártnak megfelelően, annak is van értelme! Ne gyötörd magad túl sokat azon, mi is történhetett volna másképp!
5. Ne legyél olyan kemény magaddal! Legyél kedves és türelmes, a világnak szüksége van rád, úgy, ahogy vagy!
Hogyan?
– tanulj a hibáidból
– nincsen megfelelő út arra, hogyan is kell csinálni a dolgokat
– állj ki azért, amiben hiszel, még akkor is, hogyha nem népszerű
– tanulj a téged kritizáló emberektől
– fogadd el a gyengeségeidet a személyiséged részeként
– nézz úgy rá a múltadra, mintha egy izgalmas biográfia lenne
– minden egyes probléma, amitől szenvedsz, egyáltalán nem egyedi
– vedd körbe magad olyan emberekkel, akik azt szeretnék, hogy sikeres legyél
6. Van értelme annak, hogy létezel. Mindenkinek megvan a saját célja, még akkor is, hogyha ez egyelőre nem tisztázódott előtted.
7. A múltad nem határoz meg téged. 
8. Legyél spontánabb! A jövendőbeli éned meg fogja köszönni neked!
9. Vigyázz az “amikor”-ral! Ne várj mindig valamilyen alkalomra, hogy belekezdj valamibe (pl. amikor majd kapok új munkát, akkor családot alapítok). Az élet éppen most zajlik, ne hagyd elmenni!
10. Amikor úgy érzed, hogy itt a vége, akkor még biztosan nincs itt. Az elutasítások, szakítások, nehéz élethelyzetek sokszor reménytelenségbe taszíthatnak. Azonban ez sohasem jelenti a véget. Nyisd ki a szíved, hiszen akkor jönnek az új lehetőségek.
Jó alkotást! 🙂
képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük