Szorongásra olvasás?

0973c21b26cff02884470cb1f045bef5Aki ismer engem az nagyon jól tudja, hogy egész életemben szorongásos problémákkal küzdöttem, ezért szeretek is írni a témáról. Főleg szeretem, hogyha olyan cikkeket találok, amik praktikus dolgokkal szolgálnak a szorongóknak. Tegnap a Book Rioton ütköztem bele egy nagyon érdekes írásba, amely a szorongás és az olvasás kapcsolatát boncolgatja, ezért úgy gondoltam, hogy átültetem magyarra a cikket és hozzáteszem saját gondolataimat.

A szorongás egy olyan átok, amelyet rengeteg ember cipel magával nap mint nap. A szorongás ördögi köréből és a pánikrohamokból csak úgy lehet kitörni, hogyha képesek vagyunk elterelni a figyelmünket. Miért is ne használnánk könyveket arra, hogy ezt megtegyük?

A cikk írója sokáig úgy gondolta, hogy a könyvekben menekülés talál, hiszen egy teljesen új világban lehet, hogyha kinyit egy könyvet és nem kell többé a saját fájdalmas problémáira gondolnia, de később rájött, hogy nem csupán erről szól ez az egész. A szorongásosok legnagyobb problémája az, hogy félnek az ismeretlen jövőtől és a jövendőbeli fájdalmaktól. Aki nem szenved ettől a betegségtől az persze nem érti ezt, hiszen miért is rontatnánk el a jelen pillanatot azzal, hogy esetleges negatív kimeneteken rágjuk magunkat? Bármennyire nem logikus, akkor is így van.

A könyvek azonban ebből az irányból is megnyugtatóak, hiszen hogyha belemerülünk az olvasásba, akkor nem is kell annyit várnunk, hogy a sztori kibontsa magát. Az egész történetet a kezünkben tartjuk, a következő oldalon megtalálhatjuk a megoldást, így az élet kiszámíthatóbbá válik. A történetet már megírták, ami a saját életünkre egyáltalán nem igaz.

25e92cba3f7eec30c1d83304105bf51b

A cikk írójának elmondása szerint, hogyha talál egy megfelelő könyvet abban napokig el tud időzni, és nem kell saját életére gondolnia, nem a lehetséges kimeneteket veszi számba. Ráadásul, hogyha a karakterek át tudnak élni rengeteg fájdalmat és képesek túlélni, akkor talán mi magunk is képesek leszünk rá.

Valószínűleg pontosan ugyanez a helyzet az írással is. Az írás során, amikor a karaktereim sorsát alakítgatom, akkor nem gondolok a saját dolgaimra, kiszakadok a világomból. Nekem jó trükk a hangoskönyv is, hiszen mosogatáskor, pakoláskor azt használom, hogy másra figyeljek és ne a gondjaimon rágódjak. Emellett az olvasás az egyik legbiztonságosabb megküzdési forma. Használjátok sok szeretettel!

94a2496525e64a494408c292a2e8d2b8

forrás: BookRiot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük