Maradj velem zenelista

Azt hiszem, szinte minden írónak szüksége van zenére az alkotáshoz. Nálam az írás elengedhetetlen kellékei a kávé, a Pinterest és persze a Spotify/YouTube. A Maradj velem még 2012-ben íródott, akkor még nem használtam a tényleg iszonyatosan hasznos Spotifyt, így a Maradj velem-es dalok javát sajnos el is veszítettem, de utólag rekonstruáltam párat a listából, és úgy gondoltam, itt az ideje, hogy nyilvánossá tegyem. Persze, melléillesztek pár gondolatot is.

A zene és az írás számomra elválaszthatatlan, nagyon ritkán írok csendben (az is inkább novelláknál fordul elő). Nálam a zene befolyásolja, hogy merre is haladok a regényben. Ráadásul az ötletelésben is iszonyú fontos szerepet játszanak a számok. Sétálás és buszozás is közben is sokszor a zenébe ringatom magam, és kidolgozok pár jelenetet. Ezért is volt nagyon nehéz időszak, amikor még erősebb volt az utazásfóbiám, mivel akkor az ötletelés helyett a lehetséges katasztrófákon törtem a fejem.

A Maradj velem írása során tudatosan kerestem régebbi számokat, amelyek visszarepítettek a nyolcvanas évek végére, kilencvenes évek elejére (érdekesség: eredetileg az 1992-ben játszódó részek 1989-ben játszódtak volna, de David és Chris életkora miatt mindent el kellett tolnom, így a zenék sokszor inkább ’89-et idézik ’92 helyett).

Ha ismeritek a regényt a 26. oldalon emlegetek egy Rainbow számot, az a Since You Been Gone lenne, amit a jelenet írása közben hallgattam. Emellett szó szerint feltűnik még a könyvben az Aerosmith Crazyje, ami a Maradj velem folytatásában is elő fog bukkanni. És persze az AC/DC Back in Blackje a regény végén. Kiemelten emlékszem még, hogy az utolsó jelenet írásánál Wankelmut One Day című dala ment végtelenítve. David zenei ízlése mindenképpen rányomta a bélyegét a listára, és őt főleg a rockos-elektronikus vonal érdekli (úgyhogy valószínűleg a One Directiont nem értékelné). Hogyha egy dalt kéne még választanom, ami nagyon jellemzi a Maradj velem visszaemlékezéseit, az a The Boys Are Back in Town és a More than a Feeling lenne.

Sajnos a lista tényleg elég hiányos, a többi regényemhez minimum harminc-negyven dal tartozik. Remélem, a jövőben azokat is meg tudom osztani majd veletek! Jó szórakozást a zenékhez, ajánlom a Maradj velem olvasása mellé 😉

One thought on “Maradj velem zenelista

  1. Pingback: Beszélj hozzám zenelista - Gabriella's Writing

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük