Írók kérdőíve

Hikari, az Írásaim tárháza bloggere hívott meg, hogy töltsem ki ezt az írós kérdőívet, nagyon érdekesnek találtam, ezért most olvashatjátok az én válaszaimat is. Hikari válaszait ide kattintva olvashatjátok. 

1. Milyen műfajban szoktál írni (novella, vers, regény, blog stb.)?
Mondjuk úgy, hogy mindenben, kivétel a vers, valahogy ahhoz egyáltalán nem kaptam érzéket. A legkedveltebb műfajom a regény, ilyenkor tudom legjobban megismerni a karaktereket, nagyon szeretek hónapokig, akár évekig ugyanabban a világban lenni és mindent felfedezni. A novellát is nagyon kedvelem, ebben sokkal több ötletet villanthatok fel. Meg persze a blogolás, ami szintén a szívem csücske, de szoktam fordítani, kritikákat-ajánlókat is írni.

2. Milyen zsánerben és témákban szoktál írni?
Rengeteg minden érdekel, a témáimnak még a negyedével sem foglalkoztam. Nagyon érdekel a realista világ, a kemény témák, az emberi sorsok, a választások. De emellett a thriller-horror műfaj is vonz a disztópiák világával együtt, de a szerelmi kapcsolatok sem állnak távol tőlem. Még magam is próbálom felfedezni, hogy mikor-melyik irányba is haladok.

3. Mióta írsz?
A legmeghatározóbb írós emlékem tizenkét éves koromhoz kötődik, amikor kitaláltam, hogy írok egy regényszerű valamit, és a legjobb barátnőmnek hosszú séták során vázoltam fel a részleteket. Akkoriban már írtam mesét is, de anyukám egyik kedvenc anekdotája, amikor másodikos koromban megmutattam neki az egyik iskolás fogalmazásomat, és megkérdezte tőlem, hogy apa segített-e a megírásában, mire azonnal nemmel válaszoltam.

4. Van már kiadott/megjelent műved?
Van-van. A legnagyobb büszkeségem a decemberben megjelent Maradj velem, de már ezelőtt is volt egy adag novellás-publikációm.

5. Melyik volt a legelső írásod?
Azt hiszem, hogy egy János Vitézre írt fan fiction, ami fogalmam sincs, hol bújhat meg ma, de arra emlékszem, hogy az osztályfőnököm felolvasta. Akkor szerintem olyan 11-12 éves lehettem.

6. Miért írsz?
Mert imádom. Amióta az eszemet tudom “mintha játékokat” játszottam, ezt folytattam felnőtt koromban is. Szeretem, amikor a karakterek elkezdik járni a maguk útját, amikor a szavak könnyen jönnek. Ráadásul hihetetlen jól le tudom vezetni a feszültséget így, láthatatlanul gyógyítom magam vele.

7. Hogy találsz időt az írásra?
Igyekszem beleilleszteni a napi programba, sokszor nem mindig sikerül, és nekiállok halogatni. Jobban szeretném, hogyha erősebb írós rutinom lenne, de ezen még dolgoznom kell.

8. Mikor és hol szeretsz a legjobban írni?
Zárt ajtók mögött, hatalmas ablaknál, esetleg a dolgozós kanapémon. Nagyon ritkán írok asztalnál, ami a hátfájásban is kiütközik. Általában egyedül kell lennem írás közben. Most leginkább ebéd után írok, vonz a reggeli írás gondolata, de nem szokott sohasem összejönni. Régebben bagoly-író voltam, de mióta a férjem mellett éjfélkor aludni kell, így ezzel sem szoktam mostanság élni.

9. Mit szoktál enni vagy inni írás közben?
Innom mindig kell írás közben. Főként kávét, attól beszédesebb leszek, de szóba jöhet víz, tea, esetleg sör.

10. Van íráshoz használt dallistád?
Mindenhez más dallistám van, de néha szeretek csendben írni, főleg novellákat.

11. Mit gondol(nak) a családod/barátaid/szeretted arról, hogy írsz?
A legtöbb barátom író, szóval erre nem is kell válaszolnom. A férjem mindenben támogat, igazából nem is tartanék sehol, hogyha ő nem támogatott volna. A családom is általában mellettem áll, elfogadták a furcsa álmaimat.

12. Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?
Amikor már benne vagyok egy világban, és magától alakul a történet. De a séta közbeni ötletelést és az újraolvasást is nagyon szeretem.

13. Az alkotás melyik része jelenti a legnagyobb kihívást?
Vannak napok, amikor a legtöbb része órási kihívás. A félelem, hogy ebből nem lesz semmi, vagy hogy épp elfelejtettem, hogyan kell rendes mondatokat fogalmazni. Esetleg az, hogy sose lesz semmi jó ötletem, sose érek el oda, ahova akarok.

14. Milyen eszközökkel és mire szoktál írni?
Kis laptop és Word, semmi más. Néha előkerül a toll és a jegyzetfüzet, de ritkán, mivel gépelni gyorsabban gépelek.

15. Hogyan lépsz túl az írói válságon?
Valahogy mindig írói válságba kerülök, ilyenkor próbálok visszanyúlni oda, hogy miért is kezdtem neki, hogy is csináltam régen. A kezdeti örömöt keresem azokon a napokon, amikor nehezebben jönnek a szavak. De az írói válság a folyamat velejárója.

16. Hogyan motiválod magad az írásra?
Általában az olvasás és a filmek motiválnak. Hogyha valami rossz kerül a kezembe, akkor azért, mert ennél tudok jobbat, hogyha valami nagyon jó, akkor szeretnék én is annyira jót alkotni.

17. Kik azok a szerzők, akik inspirálnak téged íróként?
Egyértelműen Stephen King, aki miatt elkezdtem az egészet. A könyvei teljesen elvarázsoltak 12 éves koromtól kezdve. De számos más szerző, például Ray Bradbury, Elizabeth Gilbert, Jojo Moyes, Gillian Flynn, Neil Gaiman és minden újabb könyv, amitől rendesen frusztrált leszek, hogy ennyire jót szeretnék írni.

18. Melyik könyvek inspirálnak téged legjobban íróként?
Most éppen Stephen Kingtől olvasom Az írásról-t immár harmadjára, mindenképpen fenn van a listában. Liza Rogak Kísértetszív című könyve szintén azonnal írásra inspirált, emellett Elizabeth Gilbert Big Magic-je mindenkinek ajánlott, aki kreatív dolgokkal foglalkozik. És Kunderától A lét elviselhetetlen könnyűsége is hihetetlen hatással volt rám.

19. Mi a legjobb írói tanács, amit valaha kaptál?
Rengeteg van Kingtől. De főleg az “Ülj le és írj”, talán itt kezdődik minden. Tele vagyunk félelemmel, kételyekkel, de hogyha nekiülünk és dolgozunk, akkor alakulnak a dolgok.

20. Milyen céljaid vannak idén az írással kapcsolatban?
Be akarok fejezni legalább két kéziratot, az egyiknek már megvan az eleje, de nyárra félretettem, hogy egy új regénykén dolgozzam. Emellett vannak a novellák, az angol írás, ami folyamatos kihívás nekem. És persze, hogy kétkönyves íróvá váljak, így a Beszélj hozzám szerkesztése is hamarosan elkezdődik.

Most pedig én is kihívnék pár embert Sütő Fanni, Ladányi Klári és Dohoczki Máté. Kíváncsi vagyok a válaszaitokra!

One thought on “Írók kérdőíve

  1. Pingback: Írók Kérdőíve - Ink, maps & macarons

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük