Tizenkét könyv az év tizenkét hónapjára – 2017

Már hagyománynak számít nálam, hogy mindig december kiválasztok 12 könyvet az évemből, amik a legjobban tetszettek, a legnagyobb hatást gyakorolták rám. Idén nem lesz egyszerű dolgom, ugyanis már 62 könyvnél tartok az olvasásban, és még biztosan be fogok fejezni párat, de igyekszem csak tizenkét darabot kiemelni.

Egy kis aranyos Goodreads statisztika az olvasásaimról: körülbelül 20 589 oldalt olvastam el az idén, a leghosszabb könyvem Neil Gaiman Amerikai istenek könyve volt, a legrövidebb Thomas Manntól a Mario és a varázsló. A 62 könyvből 19-et hallgattam meg angolul, hangoskönyvként 🙂
És most jön a nehezebb része: az ajánló! A lista igazán vegyes, tartalmaz mindenféle csodát. Ha érdekel titeket a 2016-os, akkor kattintsatok ide.

Január
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek (Salt to the Sea)

Az első könyvem volt Ruta Sepetystől, de biztosan nem az utolsó. Igazi téli könyv, amit nem lehetett letenni, megrázó, felkavaró és fontos egy homályba veszett második világháborús történésről. Sok esetben nehezen veszem kézben a történelmi könyveket, de ez teljesen magával ragadott és elvarázsolt.

Február
Ania Ahlborn: Vértestvérek (Brother)

Szeretem Ania Ahlborn könyveit, ez pedig egyértelmű volt, hogy felkerül a listára. Igazi beteg horror-könyv vérfertőzéssel, gyilkossággal, őrült családi dinamikával. Csak erős idegzetűeknek ajánlott.

Március
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies)

Szintén, ez volt az első Liane Moriarty könyvem, de biztos vagyok benne, hogy még olvasni fogok tőle. Azt hiszem, ha egyetlen könyvet kellene választanom az évre, akkor ez lenne az. Moriarty elképesztően szarkasztikus stílussal és iróniával olyan szuper könyvet alkotott a kisgyerekes anyukákról és a családi gondokról, hogy teljesen beleszerettem. A könyv mellé még a sorozatot is szeretettel ajánlom!

Április
Emily Bronte: Üvöltő szelek (Wuthering Heights)

Nagyon szerettem ezt a könyvet, még akkor is, hogyha lassú folyású, több generációt átívelő, szépen elnyúló regényről van szó. Igazán hangulatos, ajánlatom a hideg tavaszi napokra, hogyha szeretnétek visszanyúlni a klasszikusokhoz.

Május
Jeanette Walls: Half Broke Horses

Úgy fest, hogy Jeanette Walls bármit ír, az engem teljesen lenyűgöz. Ezzel a családi történetével visszarepít minket a huszadik század elejére, bemutatja talpraesett nagymamáját, aki igazi példaképként szolgálhat. Az egész könyvet belengi az élő történelem, a déli Egyesült Államok különös világa.

Június
Emily Elgar: Tökéletes hazugság (If You Knew Her)

Személy szerint nekem nagyon tetszett Emily Elgar első könyve, amelynek egy gázolásos eset áll a középpontjában, három nézőpont karakterrel. Nekem leginkább a Locked-in-Syndrome és az ápolási osztály élete tetszett a könyvben, aki szereti a thrillereket, szerintem ebben sem fog csalódni.

Július
Katja Millay: The Sea of Tranquility – A nyugalom tengere

Nem vagyok egy nagy YA-rajongó, de mindig rengeteg ilyen jellegű könyvet olvasok, és Katja Millay könyve elbűvölt, főleg, mert Nastya és Josh Bennett karaktere igazán elvitték a történetét. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a Young Adult könyveket.

Augusztus
Stephen King: Agykontroll (The End of Watch)

Bill Hodges utolsó könyve sem okozott számomra csalódást, érdekes volt, hogy belekerült a harmadikba egy kis természetfeletti is. Aki még nem ismeri King nyomozós sorozatát, annak szeretettel ajánlom a tévé-sorozatot is, ami szerintem szuperül sikerült.

Szeptember
Kelly Braffet: Save Yourself

Kelly Braffet bizony Stephen King menye, Owen King felesége (rengeteg író leledzik ebben a családban), és én odáig voltam a Save Yourselfért, még akkor is, hogyha a történet felépítésével voltak gondjaim. A karakterek viszont teljesen elbűvöltek, igazán szórakoztató thriller, igazi problémákkal, szerintem szuper.

Október
Kai Meyer: A betű mágusa (Die Seiten der Welt)

Legyen itt egy fantasy is, ráadásul YA-fantasy, ami igazán kiesik az én olvasási körömből. A betű mágusa viszont nagyon bájos, varázslatos világba visz el bennünket, ahol minden a könyvekről szól. Igazán szépen megírt, jó hangulatú könyv, így felkerült a listámra is.

November
Matthew J. Sullivan: Midnight at the Bright Ideas Bookstore

Ez is nagyon szuper hangulatú könyves könyv. Lassan felépülő, hangulatos misztikus thriller egy régi gyilkossággal, egy igazi rejtéllyel és szintén sok-sok könyvvel és komoly témákkal.

December
Angie Thomas: The Hate U Gave

A végére egy fontos könyvet hagytam. Jelentőségteljes, igazi YA-könyv, komoly problémákkal. A középpontban a rasszizmussal. Ennél úgy éreztem, hogy a tizenéves korosztálynak kötelezővé tenném Angie Thomas könyvét. Mindenkinek ajánlom.

 

One thought on “Tizenkét könyv az év tizenkét hónapjára – 2017

  1. Pingback: Tizenkét dal 2017 minden hónapjára - Gabriella's Writing

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük