10 film híres írókról

Úgy gondoltam, hogy már épp elég régen írtam nektek filmes listát, pedig igencsak szeretem megosztani a filmélményeimet, és idén szerencsére nagyon sok szuper filmet láttam, aminek egy-egy híres író a főszereplője. Általában teljesen lenyűgöznek az olyan filmek, amelyek középpontjában egy klasszikus regény születése áll. Mindig kíváncsi vagyok, hogy egy-egy történet hogyan is bontakozott ki az író elméjében összekapcsolódva akkori élethelyzetével, érzelmeivel. Hogyha érdekel titeket az írás folyamata, akkor ezeket a filmeket semmiképpen sem hagyhatjátok ki! Ha szeretnétek még írós filmeket nézni, akkor ajánlom figyelmetekbe egy régebbi listámat, amelyek nem megtörtént eseményeket dolgoznak fel (legalábbis a legtöbb), de írókról szólnak: ide kattintva elérhetitek.

Goodbye Christopher Robin (2017) – A. A. Milne
Azt hiszem, ezután a film után soha többé nem leszek képes ugyanúgy nézni a Micimackóra. A Goodbye Christopher Robinban megismerhetjük a híres mese keletkezésének körülményeit, és Milne kapcsolatát fiával, C.R. Milnével, akire elképesztő hatást gyakorolt a mese.

Rebel in the Rye (2017) – J. D. Salinger
Tavaly az egyik legmeghatározóbb filmélményem volt. Eleve nagyon szeretem J. D. Salingert, de ez az életrajzi film még közelebb hozta hozzám. Megismerhetjük benne a Zabhegyező kiadásának körülményeit, és a küzdelmét a PTSD-vel. Szerintem minden írónak érdemes megnéznie!

A Man Who Invented Christmas (2017) – Charles Dickens
Ha érdekel, hogy formálódott ki A karácsonyi ének, ez mindenképpen neked való film lesz. Megismerhetjük Dickens életének egy szeletét, családját, beleágyazva az életének történetébe.

Mary Shelley (2018)
Ez a film még annyira új, hogy én se láttam, de Elle Fanning főszereplésével hamarosan a mozikba kerül Percy Shelley és a tizennyolc éves Mary Wollstonecraft Godwin szerelmi története, amely később a Frankenstein megírásához vezetett. Nagyon érdekesnek ígérkezik!

The Hours (2002) – Virginia Woolf
Kevésbé életrajzi mégis a Mrs. Dalloway című regény hatását mutatja be három női generáció történetén keresztül, akik mind szembesülnek az öngyilkossággal életük egy-egy pontján. Hab a tortán Nicole Kidman, Meryl Streep és Julianne Moore, a film igazi klasszikusnak számít.

Becoming Jane (2007) – Jane Austen
Ebben a filmben megismerhetjük Jane Austen életét mielőtt még híressé vált volna, és szerelmét egy fiatal ír férfivel. Érdekes történet Anne Hathaway főszereplésével.

Shakespeare in Love (1998) – William Shakespeare
A fiatal Shakespeare életét ismerhetjük meg, aki szerelembe esik egy nővel, aki a leghíresebb darabjait inspirálja.

Finding Neverland (2004) – J. M. Barrie
A filmben J.M. Barrie barátságát ismerhetjük meg egy családdal, amely végül arra vezette, hogy megalkossa a Pán Pétert. Johnny Depp szereplésével csodálatos történetet.

Miss Potter (2006) – Beatrix Potter
Ebben a filmben megismerhetjük a vénlány, Beatrix Potter történetét, akik Anglia legsikeresebb gyerekkönyvét alkotta meg. A kiadókeresést és az életét is megismerhetjük ebben a filmben Renée Zellweger főszereplésében.

Saving Mr. Banks (2013) – P. L. Travers – Walt Disney 
Elképesztő film, amelyben megismerhetjük P. L. Travers és Walt Disney kapcsolatát, akik igencsak különböző személyiségek, hiszen Disney Mary Poppinst akarja ezúttal vászonra vinni. Külön öröm, hogy őket Emma Thompson és Tom Hanks formálja meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük