Filmek írókról íróknak és mindenki másnak

Az írás és a könyvek mellett a filmek is a krónikus
történet-szenvedélyem részét képzik. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy eheti
bejegyezésemben hozok pár filmet, amelyben írók a főszereplők, esetleg fontos
szerepet kap az írás tevékenysége. Volt miből szemezgetnem, hiszen rengeteg
mozi szól erről a témáról. Nem véletlenül, hiszen a filmeket is írók
alkotják, akik igazán szeretnek történeteket mesélni saját berkeiken belül. 

Stephen King mindig azt mondja, hogy arról írj, amit
ismersz. Éppen emiatt az ő könyveiben is a legtöbb esetben írók a
főszereplők.  Én is szeretek az írásról
írni, éppen ezért hoztam ezt a bő tizenötös listát a kedvenc írós filmjeimről.
Nagyon szívesen veszem a kiegészítéseket!
Stuck in Love (Bízz a szerelemben, 2012) 
Nagyon kedves romantikus vígjáték, amelyben a szerelmi kapcsolatok és az írás is előkerül. Összesen három író is szerepel egy famíliában, így igen érdekes karaktereket és történetet kapunk. Ráadásul a végén maga Stephen King is megszólal.

Misery (Tortúra,1990) 
Stephen King klasszikus regényéből sokat tanulhatunk az őrült, kényszerítő rajongókról. Kinek is lenne kedve ezek után bestsellert írni?

Wonder boys (Wonder Boys – Pokoli hétvége,  2000)
Grady Tripptől sokat megtudhatunk az alkotói válságról, hiszen kiadója hét éve követeli második regényét. Eközben a férfi szerelmi válságban is van, hiszen harmadik felesége elhagyja, szeretője pedig bejelenti, hogy terhes. Ráadásul egyetlen rajongója is galibákat okoz neki.

The Shining (Ragyogás, 1980)
Stephen King klasszikus regényében szintén találkozhatunk az írói blokkal és az őrülettel. Jack Torrance élete teljesen más irányt vesz, amikor megkapja egy teljesen elhagyott szállodának a gondnoki állását, ahová elköltözik családjával és teljesen elszigetelődik a világtól. 

The Words (Lopott szavak, 2012)
Ez a mozi is nagy hatást gyakorolt rám. Fontos kérdéseket feszeget, hiszen benne van a nagy kérdés, hogy milyen árat fizetne az ember az elismerésért? A plágium, a történetek joga érzelmi szinten is megjelenik a filmben. Hosszabb leírást itt olvashattok róla tőlem. 

On the Road (Úton, 2012) 
Jack Kerouac klasszikus regényéből készült film az írásról is szól. Egy elveszett, élményeket tapasztalni akaró generációról, akik beutazzák az Egyesült Államokat. A szabadság teljesen áthatja a filmet és a könyvet is. Bővebb kritika itt

Ruby Sparks (Fejbenjáró bűn, 2012)
Mi is történne, hogyha egyik karakterünk megjelenne az életünkben élő valójában? Ráadásul nem is akármelyik, hanem a legtökéletesebb női figura, akit a főszereplő író csak el tudott magának képzelni. A hosszabb kritikám itt található.

Kill Your Darlings (Öld meg kedveseid, 2013)
A film 1944-be repít bennünket vissza, ahol megismerhetjük a fiatal Allen Ginsberget, aki különös kapcsolatba bonyolódik Lucien Carr-ral, aki bevezeti egy érdekes világba. Hamarosan Jack Kerouac-kal és William Burroughsszal alkotják meg az új irodalmiszabályait. 

Limitless (Csúcshatás, 2011)
Eddie Morra elakadt író, aki egy különleges tabletta segítségével lesz képes megírni első regényét.  Ráadásul a drogról kiderül, hogy a világ egyik legokosabb emberévé teszi Eddie-t, azonban a férfi nincs felkészülve a nem várt mellékhatásokra.

Nim’s Island (Nim szigete, 2008)
Egy agorafóbiás írót ismerhetünk meg, aki a világ egyik legbátrabb karakteréről ír kalandregényt, miközben ő maga a szobából sem mer kimozdulni. Azonban minden megváltozik, amikor egy kislány csak az ő segítéségre számíthat egy távoli szigeten. 

Purple Violets (Bíbor Violák, 2007)
Egyik kedvenc írós filmben az írói vágyakat feladó, Patti Petalsont ismerhetjük meg, akinek házassága zátonyra fut, azonban találkozik régi szerelmével, aki befutott író. A kedves romantikus történet igazi csemegét tartogathat mindenkinek, aki kedveli az ilyesmit. 

Stranger Than Fiction (Felforgatókönyv, 2006)
Egy reggel Harold arra ébred, hogy egy folyamatos narrációt hall a fejében. Hamarosan kiderül, hogy egy regény főszereplője lett, és az írónő korántsem kellemes véget akar írni történetének. 

Secret Window (Titkos ablak, 2004)
A filmet már Johnny Depp Mort Rainey alakításért is érdemes megnézni. Mort egyébként válsággal küzdő író, aki leginkább az ágyában fekve tölti napjait, azonban hamarosan megjelenik az ajtajában egy furcsa férfi, aki plágiummal vádolja meg. Az események innentől kezdve egyre sötétebb fordulatot vesznek.

Freedom Writers (Saját szavak, 2007)
Egy fiatal tanárnő egy súlyosan terhelt osztálynak próbál irodalmat tanítani. Lassan, de biztosan bevezeti a fiatalokat az írás rejtelmeibe, ami képes lebontani a közöttük feszülő hatalmas korlátokat. 

The Diving Bell and The Butterfly (Szkafander és pillangó, 2007)
Jean-Dominique Bauby 43 éves korában kapott agyvérzést, amely kómát eredményezett nála. Felébredve teljesen lebénult, csupán bal szemét tudta mozgatni, amelynek segítségével egy teljes jelrendszert alkotott ki. Ezzel diktálta le gondolatait egy csapdába szorult lélekről és saját fantáziája szárnyalásáról. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük