Késő március zenelista

Folyamatosan gondolkozom, milyen extrákat oszthatnék meg velem a regényeimmel kapcsolatban. A zenelista már hagyománynak számít. Eddig az összes könyvem mellé mellékeltem zenelistát, legutóbb a Kora februárhoz. Nagyon jól tudjátok, hogy az egész duológia nagyon “zenés”, és rengeteg dal bukkan fel bennünk szó szerint is. Az íráshoz pedig mondhatni elég komoly hosszúságú zenelistát halmoztam fel. Utólag bánni szoktam, hogy nem gyűjtöm össze rendesen, hogy melyik jelenthez milyen dalt hallagattam, amit évekkel később már nehezebb rekonstruálni. De ebben a bejegyzésben megpróbálom a tőlem telhető legjobban összegyűjteni a dalokat.

Először is kezdeném a MidLife Crisis inspirációkkal. Az alap a Késő márciusnál továbbra is a New Politics nevű amerikai-dán együttes maradt, akik szerencsére megajándékoztak egy teljesen új albummal is a regényem írásának idejére, így beépítettem ezeket az új számokat a részek kezdetére. Az egyik kedvencem volt a Lifted.

„I will not wait for the skies to fall
Wait for the statues to cry
I will not wait just to lose it all I’m dying to outlive the lies
Tensions are rising
How much can I take?
Tensing my muscles afraid I will break”

A második részhez az Istanbul című számot választottam:

„You got to pick up the pieces of your broken heart
You got to stitch ‘em together, you want a new start
And when you turn the page there will be different words
You got to live everyday like it’s the last night
Don’t need know where you’re going before you take flight
And when you break the clouds there will be a different light”

A 15 dreamsnek a szövege már az első regénynél is nagyon megihletett. Abszolút az útkeresésről és az álmokról szól.

„Stuck on a runway
I can get lifted
Stars in the sky that I just can’t find
Never getting home tonight
Stuck on a runway
I can get lifted
Sorry, the pilot’s lost his mind
Never getting home tonight
Trying to make a dollar out of 15 dreams
(Never getting home tonight)
I’m just a man living in a machine
Trying to make a dollar out of 15 dreams”

A One of Us is nagyon fontos szám volt, ami főként arról szól, hogy mire is tesszük fel az életünket. Nagyon szerettem ezt a dalt is. Emellett az elfogadásról, befogadásról is szól. Teljes mértékben illett Anna történetéhez.

„Is this your starring role
Or just a cameo?
(Who are you living for, living for, living, oh)
When you can’t take no more
‚Cause when it rains, it pours
(What are you living for, living for, living)
I don’t got much, but I got heart, and soul
I found myself through all the highs, and lows
Will you drown in the pain
Or go dance in the rain?
(What are you living for, living for, living)”

Az epilógus előtt csak egy rövid mondat volt, ami szintén teljes mértékben elvarázsolt.

“But girl I’ll stop the world if you ask me to”

A New Politics mellett a The Chainsmokers átvette nálam a Késő márciusban a vezető inspiráló szerepet, főleg, amikor a DJ-skedés mellett elkezdtek énekelni is, és voltak olyan dalaik, amikben a klipben épp hárman voltak. Mondhatni, hogy a Sick boy és az Everybody hates me pont olyan stílusú videók, amiben teljesen el tudtam volna képzelni a MidLife Crisist, ráadásul Drew Taggart valahogy egész Joshos is lett, nem?

Csak kétezerszer nézhettem végig ezeket, mert teljesen élővé vált tőlük a MidLife Crisis, még a zenei stílusokat is így képzeltem el.

Emellett jöhet a fő kulisszatitkom. A Cat-Josh jelenetet egy az egyben egyetlen Chainsmokers klip ihlette. Annyira beleszerettem ebbe, és annyira érezhető volt a vonzalom, hogy mindenképpen akartam egy ilyen jelenetet beletenni a könyvbe. Ez bizony nem más, mint a Closer. Ennek az élő változatát is ezerszer nézhettem végig, ami pedig a díjátadós jelenetnél köszönt vissza.

Viszont Cat nem Halsey inspiráció volt, Cat egy az egyben Ariana Grandéból született – szegény, ha tudná, de nagyon adta magát a karakterhez, főleg, hogy csomó cicafüles kép van róla a neten.

Akik még többször felbukkannak a zenelistámban az a The Script, Taylor Swift, Ed Sheeran, Sia. Emellett a Coldplayt is megemlítettem, szintén sok Coldplay élő fellépést néztem, imádom Chris Martin energiáját a színpadon.

A legnehezebb azoknak a daloknak a rekonstruálása, amik egy-egy jelenetnél folyamatosan mentek nálam. Pedig az írásnál én mindig akkor kerülök a teljes flow állapotába, ha egy dal végtelenítve megy. Pár ilyet azért találtam, bár hogy épp mikor mentek, arra már nem teljesen emlékszem.

Bizonyára a La La Land dalát is sokszor végighallgathattam, hiszen ezt játszottam végig a behavazott autópályán.

Lorde Green Lightja is nagy hatással volt rám.

A teljes 196 dalból álló zenelistát a Spotify-on is elérhetitek. Mindenféle zenei stílusból van összefoltozva, úgyhogy bizonyára találtok rajta nektek tetszőt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük