Melyik King regénnyel kezd? – Útmutató Stephen King könyvekhez

Igen sok helyen beszéltem már arról, hogy Stephen King a kedvenc íróm, akit tizenhárom éves koromban kezdtem el olvasni, hogy aztán a tinikorom java részében teljes egészében felfaljam az életművét. Szerintem húszéves koromra jutottam oda, hogy már csak az új megjelenések vagy a magyarul nem megjelent kötetek maradtak nálam olvasatlanul Kingtől. Ez alól csak a Setét torony sorozat képez kivételt, ugyanis abszolúte nem vagyok egy high-fantasy olvasó, egyszerűen képtelen vagyok befogadni Kingnek ezen könyveit, pedig már párszor próbálkoztam.

A bejegyzést igazából az ihlette, hogy rengeteg kérdezik Molyon vagy könyves csoportokban, hogy melyik King-regénnyel érdemes kezdeni az ismerkedést. Próbálok most erre a kérdésre választ adni. Meg akarok adni “több” kiindulási pontot is, így kedvére választhat az adott olvasó, melyik irányba is induljon el. Én váltig állítom, hogy King abszolút nem csak horrort ír, épp ezért a különböző zsánerek kedvelőinek is adok egy-egy támpontot.

Kiemelném, hogy nagyon nehezen bontottam le a King-könyveket zsáner vonalra, de azt hiszem, ezért is ennyire zseniális King. Nem lehet egy-egy könyvére sem ráhúzni ugyanazokat paneleket, a legtöbb könyvében megjelenik mindenből valami. Ennek ellenére talán a zsáneres kiindulás lehet a legcélravezetőbb, hiszen ennyi könyv közül érdemes a saját ízlésünknek megfelelőt kiválasztani.

Az alapok

Én teljesen véletlenül az alapoktól kezdtem. Az első könyvem Kingtől pont az első regénye, a Carrie volt. Talán, ha zsigerből kellene ajánlanom első King könyvet, azért is mondanám a Carrie-t, mert azon túl, hogy zseniális, rövid, és könnyen olvasható. A klasszikus Kingek közé tartozik még A ragyogás, az Az, a Borzalmak városa, az Állattemető, a Cujo vagy a Christine is. Ezek közül hossz miatt nem annyira ajánlanám első könyvnek az Az-t, de a többi szerintem mind tökéletes kiindulási alap lehet, ha a klasszikus-horroríró Kinggel szeretne az ember ismerkedni. Ezek mind a korai munkái közé tartoznak.

Lélektani vonal – realista

Félsz a horrorkönyvektől, de szeretnél Kinget olvasni? Természetesen erre is van megoldás. A kedvenc King köteteim közé tartoznak azok, ahol a lélektani vonal kicsit erősebben jelen van a horrornál, ezeket én sokkal realistább köteteknek tartom. Ilyen a Dolores, A remény rabjai kisregénykötet, A halálsoron, Az Atlantisz gyermekei, esetleg a Blaze című könyvek. Ezeknek egyike sem félelmetes igazán, de lélektanilag megrázó, mélyre ásó köteteknek tartom őket. Ebbe a részbe még csomó könyvet tudnék sorolni, talán a Bilincsben, a Duma Key és az Emelkedés is jöhet ide, vagy a Hosszú menetelés és Tom Gordon segíts. Talán, amit mindenképp szeretnék kiemelni az A remény rabjai. Ha valaki ezzel kezdi, bizonyára nem fog csalódni.

Thriller-vibes

Ezt a vonalat lehetséges, hogy össze is vonhattam volna a krimi résszel. De ha thrilleres irányra vágytok, akkor a Tortúra, a Bilincsben, a Dolores is jó választás lehet. Ezek megint inkább lélektani könyvek, amikben nem jelenik meg a paranormális vonal. Szóval, ha a földhözragadtabb borzongás kedvelői vagytok, akkor ezek tökéletes első könyvek lehetnek.

Sci-fi vonal

Sok King-regényben vannak science-fiction elemek is. Ha az ilyesmit szeretitek, akkor az Álomcsapda, a Rémkoppantók, a Búra alatt, A menekülő ember mind-mind szuper könyvek lehetnek. Néhányban van némi kevert disztópia is.

Krimirajongók

Ha szeretitek a nyomozós történeteket, akkor is nekiállhattok Kinget olvasni. A Mr. Mercedes trilógia összes kötetét nagy szeretettel ajánlom annak, aki jó kis pszichokrimit akar olvasni. De ide sorolnám A coloradói kölyköt, ami szintén gyorsan olvasható nyomozós sztori. A kívülállót szintén ide hoznám,

Paranormális

Nagyon sok Kingben van paranormális vonal, így ha a szellemekért rajongsz, akkor is lesz mihez nyúlni. A nagy kedvencem a Tóparti kísértetek, ahol a szellemes vonal abszolút fontos szerepet játszik. Ehhez ajánlanám még a Joylandet, ami szintén nagy kedvencem. És persze, itt visszatérhetünk A ragyogásra és annak folytatására, az Álom doktorra is. De a Duma Key és az Újjászületése sem okozhat csalódást.

Epikus, nagy Kingek

Ugyan a bejegyzésem témája az, hogy melyik Kinggel érdemes kezdeni, ennek ellenére muszáj megemlítenem a monstrum köteteket is, amik számomra hatalmas katarzist hoztak. Lehet, hogy nem ezeket érdemes elsőre levenni a polcról, de ha van bátorsága az embernek, akkor érdemes próbálkozni a disztópikus Végítélettel, ami egy világjárványról szól. Emellett ide hoznám az Azt, a 11/22/63-at, ami egy alternatív történelmi regény a Kennedy gyilkosságról, és a Búra alatt, ami amellett, hogy sci-fi egy kisváros kapcsolatrendszerébe enged betekintést. Emellett ide jöhet még a Csipkerózsikák, bár ha ezekkel a nagy lélegzetvételű Kingekkel szeretnéd kezdeni, akkor nekem a Végítélet okozota a legnagyobb katarzist.

Fantasy-vonal

Ugyan már említettem, hogy King munkásságnak ezt a részét nem igazán ismerem. Valahol olvastam, hogy sokszor teljesen elválnak a Setét-torony és többi King könyv rajongói. Ha viszont fantasy-olvasók vagytok, akkor szeretettel ajánlom A sárkány szemét, a Setét-torony sorozatot, a Fekete házat és a Talizmánt.

Remélem, segíthettem ezzel a kis bejegyzéssel azoknak, akik még csak most szeretnének megismerkedni King munkásságával!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük