Írók egymás között – 2020 írós évösszegzés

Úgy döntöttem, a filmes, könyves, személyes évösszegzőm mellett muszáj egy kicsit arról is beszélnem, hogy mivel is foglalatoskodtam ebben az évben munka és írás terén is. Ugyan a könyvipart sajnos szintén érintette a világjárvány, de ennek ellenére nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen nem maradtam munka nélkül. Folyamatosan szorgosan dolgoztunk, hogy minden nehézség ellenére jobbnál jobb könyvek jelenhessenek meg a Maxim kiadónál.

Szerkesztés-korrektúra

2020-ban kicsit kevesebb könyvet szerkesztettem, mint az előző években, halványan olyannak érződik, mintha az év eleji munkáimon egy évtizede dolgoztam volna. Tizenegy könyvet korrektúráztam vagy szerkesztettem az idén. Ha ezek közül kéne kedvencet választanom, akkor mindenképpen kiemelném a Pozitívat, az Egy év veled és a Perfect Wife című könyveket.

Fordítás

Fordításból összesen hét könyvön dolgoztam 2020-ban, ami közül még azért pár nem látott napvilágot. Az év egyik legnagyobb öröme volt, hogy végre filmes könyvekkel is dolgozhattam. Három könyvet is fordítottam idén, amiből készült vagy készülni fog film. Ebből kettő még nem jelent meg. Volt sok kedvenc projektem volt idén fordítóként: a nemterhes című könyvet már olvashatjátok. De emellett még egy slasher ifjúsági horroron a There’s someone inside your house című Stephenie Perkins könyvet is nagyon szerettem. És a legnagyobb fordítói kihívásom eddig Sara Faring Tenth Girl című könyve volt. A hossz és a nyelvezet miatt is. Előre megsúgom, hogy jövőre már négy könyvvel biztosan dolgozni fogok a Maxim kiadónál, ami hatalmas örömet okoz.
Emellett még mindenképp megjegyezném, hogy egy antológiában is megjelent egy horror-scfi novella fordításom, ami szintén izzasztó, mégis érdekes kihívás volt. Az Árnyak az időn túlról 3. című antológiában Charles Stross: Egy hidegebb háború című novelláját fordítottam le.

Megjelenések

2020-ban olyan szerencsés írónak mondhatom magam, hogy két könyvem is megjelent. A Nyisd ki ezt a Naplót című olvasóknak szóló interaktív könyvem májusban érkezett, ami a karantén idején remélem, elszórakoztatott párotokat. Aztán pedig december legelején érkezett a MidLife Crisis duológia zárókötete a Késő március, amit nagyon sokan vártatok. Ezzel együtt már hat könyvem lett, és remélem, hogy jövőre sem hagylak titeket olvasnivaló nélkül.

Közösségi Média

Töretlenül vittem tovább az írói oldalamat a Facebookon és az Instagramomat is. Emellett próbálkozom a saját Face csoportommal is, de ott még eddig nem sikerült igazán aktívnak lennem. Viszont az idei év egyik nagy projektje lett nekem a Dream Klub, ami a Maxim kiadó belsős csoportja. Itt folyamatosan aktívkodom, szinte minden nap olvashattok bejegyzéseket. Szerintem szuper hangulatú csoport lett sok nyereményjátékkal, könyvajánlóval. Az év egyik nagy öröme volt, hogy itt is dolgozhatok, tarhatom veletek a kapcsolatot.

Élők

Idén kifejezetten nehéz volt a kapcsolattartás veletek, amit persze én is nagyon sajnálok. Igyekeztem beletanulgatni az élő bejelentkezések világába, bár még szerintem távol állok a profi szinttől. Ennek ellenére nagy öröm volt, hogy decemberben két élő interjún is részt vehettem, az első a Pergamenre hányt szavak jóvoltából történt meg, a másodikat pedig az Ifjúsági összefogás szervezte. Emellett a saját Live videómat is megnézhetitek. Ha van kedvetek ezeket végignézni, több órányi Szaszkó Gabi tartalmat leshettek meg.

Blog

Magam is meglepődtem, de a blogra 61 blogbejegyzés került fel az idén. Voltak közötte könyves, személyes, világjárványos, és persze folytatódott az Írók egymás között sorozat és egy novellafüzér, amit a lányokkal kezdtünk el, és a bolygókhoz illesztettünk. Ebből ugyan le vagyok maradva a Marssal, de valamikor igyekszem pótolni a lemaradást.

A kedvencetek idén az angliás bejegyzésem volt még az év elejéről:

10+1 érdekes tény Angliáról

Emellett nagyon kedveltétek a Kora február borítójáról készült bejegyzésemet és a cicás posztomat is.

Hogyan is készült a Kora február borítója?

Ha nekem kell kedvencet választanom a blogról, akkor a Nyelvvizsgás és az erős női karakteres bejegyzésemet emelném ki.

Nyelvek, nyelvvizsgák, diplomák – az én történetem

Amy és Anna, avagy lányok, ne legyünk olyan szigorúak magunkkal!

Írás

Idén összesen kilenc novellával és egy befejezett regénnyel gazdagodtam. Emellett belekezdtem októberben újra egy 2015-ös ötletem kidolgozásába is, ami már átlépte a bűvös ötvenezres határvonalat a novemberi NaNoWriMón. Ez volt idén a legnagyobb írós sikerem. Nyár közepén két regénybe is belekóstoltam, de nem tudtam elköteleződni, de végül októberben kiformálódott az ötlet, amivel most dolgozom. Nem vagyok elégedetlen az írásmennyiséggel, bár némileg több is sikerülhetett volna (az örök elégedetlen író mondatait hallhattátok).

Jövő

Nem annyira szeretnék 2020 végén tervekbe bocsátkozni a jövő évet illetően. Homályos elképzeléseim vannak. A listámon újra fent van az angolul írás – szeretnék egy non-fic könyvet írni a szorongásról. Az biztos, hogy szeretném befejezni ezt, amit most írok még az év első felében, és utána meglátom, melyik ötletem felé fogok visszakacsintani. Emellett újra szeretnék novellázni is, de most egy kicsit titkosabb lesz a projektem, majd meglátjuk, merre haladok. 2020 nagy tanulsága volt számomra, hogy ne tervezzek előre annyira kőkeményen, mert nem feltétlen tudom megvalósítani az előre eltervezett dolgokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük