Furcsa írós szokások

Novemberben precízebben lehet tanulmányozni az összes furcsa, írós szokást, mivel a NaNo alatt tényleg napi két-három órát töltök írással. Nyírő Szabina oldalán láttam meg az ihlet-palacsintát, ami arra ihletett, hogy blogoljak egy kicsit a saját furcsaságaimról. A Maradj velem megjelenése után úgyis sokan kérdezgették, hogyan is írok, most pár pontban összeszedtem a legfontosabb elemeket, amik nélkül nálam nem létezik az írás.

1. Garamond, 12-es betűméret, sorkizárt
No, igen, én nem pártolom az írós szoftvereket, csak a kézzel írt jegyzeteimet és a Wordöt. Viszont bármibe belekezdek, annak muszáj rendezettnek lennie. Valamiért csak Garamonddal írok, 12-es betűmérettel és sorkizártan. Lehet, hogy ennek ahhoz van köze, hogy a kézírásom is nagyon rendezett. Nem bírom az elütéseket, a pirosat a szövegben az első vázlatnál. Ez valahogy megadja a lelki békémet.

2. Zene
Spotify lejátszási lista nélkül nincs regény. A számokat rengeteg helyről vadászom, hogy aztán a regényem mappájába rendezzem. Mostanában előszeretettel használom a YouTube-ot is, videókat nézek, hogy megfigyeljem a karaktereimet megtestesítő színészek/zenészek mozdulatait, stílusát.

3. Pinterest
Képek nélkül szintén nincs regény. Az összes regényhez van Pinterest táblám is, ahol mindenféle inspiráló mondatot-képet gyűjtök össze. Ezt írás közben mindig megnyitom és sokszor álmélkodva nézegetem.

4. Séta
Ha elakadok a regényben, akkor általában sétálnom kellett egyet (zenével), a mozgás általában olyan hatással van a kreativitásomra, mint semmi más. Egy hosszú séta a legtöbb esetben megoldja a problémáimat.

5. Alvás
Ha a séta nem, akkor az alvás a megoldás. Legalább húsz éve úgy alszom el, hogy történeteket találok ki elalvás előtt, ha éjjel rosszul alszom, akkor a regényeimmel szórakoztatom magam. Az érdekes az, hogy amit félálomban kitalálok, ha el is felejtem reggelre, írás közben mindig visszajön. A félálom nagyon sokat segít, hogy kikapcsoljuk a tudatos gondolkodást, mindig fel szoktam használni, amit így találok ki.

6. Kávé, tea, sör és társaik
Minden író legjobb barátja a kávé. Most a NaNo elején bevásároltam hosszú kávéból, így írás közben három deci tejeskávét iszogatok meg. Mindig muszáj valamit innom írás közben. A sör teljesen másképp hat a kreativitásomra, mint a kávé vagy a tea. Persze mindent csak mértékkel 😉

7. Arckifejezések
Na, igen, írás közben totális hülyének nézek ki. A férjem szokott rajtam titkon nevetni, ugyanis minden érzelem kiül az arcomra. Szoktam sírni, nevetni, gesztikulálni. Én hiszek abban, hogyha én át tudom élni az érzést, akkor az olvasó is tud vele azonosulni.

8. Kollázsok, borítótervezés is társaik
Erre most kezdtem igazán rászokni. A Pinterestes képekből, idézetekből szeretek mostanság kollázsokat készíteni, esetleg borítóterveket a regényhez.

9. Castingolás
Én minden karakteremhez erősen kapcsolok egy-egy színészt/zenészt, aki tökéletesen meg tudná testesíteni az alakját. Hogyha megvan a legjobb párosítás, akkor bizony végignézem az összes filmjét az illetőnek, hogy még jobban ábrázolni tudjam.

10. Google-mánia
Helyszíneket, neveket, droghatásokat, betegségeket és mindent kiguglizok, amiről nincs pontos képem. Utcaneveket, kávézókat keresgélek, hogy pontosan beleillesszem a regénybe. Persze, ezek nem gyorsítják meg a folyamatot, de szeretem, hogyha minden a helyén van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük