12 kedvenc könyv az év minden hónapjára – 2020

Idén kicsit korán jelentkeztem az évösszegző könyves posztommal, hiszen még nagyban olvasok, kilenc könyvvel vagyok lemaradva a Goodreads-en, hiszen 2020-ra hetven könyvet tűztem ki magam elé. Ennek ellenére úgy gondoltam, hogy elhozom nektek az idei kedvenc könyves listámat, hiszen már 61 könyvnél is nagy fejtörést okozott, miket válasszak 🙂 Ráadásul nagyon sok blogbejegyzést terveztem decemberre, így jobb minél előbb belekezdenem a ledolgozásukba.

Megint hozok egy kis összefoglalót az eddigi könyveimről. Szóval, 61 könyvből 22-t olvastam magyarul, 16 munkaként került hozzám, 19-et pedig hangoskönyvként hallgattam. Évről évre nagyobb a nonfic iránti szenvedélyem, ebből a listából tíz könyv nem volt fikció. Emellett kis extra, hogy ebbe a listába nem tettem bele munkakönyveket, de a bejegyzés végén egy kis válogatást készítettem a kedvenc könyveimből, amikkel dolgoztam idén.

De jöjjön a kedvenceim listája, ha szeretnétek belepillantani az előző éveim kedvenc könyveibe, akkor az évszámra kattintva elérhetitek a listákat: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013,

Január

Rachel Hollis – Girl, Stop Apologizing: A Shame-Free Plan for Embracing and Achieving Your Goals

Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó könyvem Rachel Hollistól. Ha olyan olvasmányra vágytok, ami igazán felszed a padlóról, és segít abban, hogy leporoljátok magatokat, és elkezdjetek dolgozni a céljaitokért, Rachel könyve tökéletes lesz. Már a másik könyve is a listámon van, nagyon jó kis inspiráció, hogyan is dolgozzunk magunkért, ne magunk ellen. Mindenképpen tökéletes évkezdő olvasmány.

Február

Újabb önsegítő könyv, még ha nem is éreztem annyira annak. Sarah Wilson könyve szerintem igencsak új megközelítésben írja le a szorongásos betegségeket. Többször olvasós könyvnek érzem, amit nem árt kiemelgetni még jobban a jövőben. Sarah leírja a szorongással kapcsolatos útját, emellett nem riad vissza a tudományos háttér boncolgatásától sem. Ha valaki szorongással küzd, esetleg jobban meg akarja érteni, milyen is ez, annak nagy szeretettel ajánlom.
Március
Sokat tanakodtam magamban, hogy melyik Celeste Ng könyv volt rám nagyobb hatással, de végül csak a Little Fires Everywhere mellett döntöttem. Nagyon szerettem benne a kisvárosi atmoszférát, az emberi kapcsolatok ábrázolását. A hétköznapokban megbúvó fontos gondokat, mint például a rasszizmus, a kirekesztés, a gyerek-szülő kapcsolatok. De kiemelném az Amit sose mondtam el címűt, amiben szintén fontos hétköznapi problémák vannak, csak kicsit kevésbé akciódús, még lélektanibb köntösben.
Április
Ha szeretitek a különlegesebb nézőpontkaraktereket, akkor ez a könyv mindent visz. Ugyanis itt adott egy nagyon magányos, alkoholista nő, aki csak a munkahelyére jár el-vissza, nincsenek barátai, csak vegetál végig az életén. Igazi szürke kisegér, mondhatni az életében nincs semmi érdekes, csak az anyától érkező heti egy telefonhívás. Nagyon szuper karakterközpontú regény, érdekes csavarral. Én nagyon szerettem olvasni.
Május
Talán, ha az év könyvét muszáj lenne kiválasztanom, akkor az Untamed lenne a választottam. Még olvasás közben a kedvenceim között landolt. Ebben a könyvben minden van: mentális egészség, rasszizmus, szexizmus, feminizmus, érzékenység, társadalmi problémák, gyereknevelés, megítélés. Imádtam Glennon életútját, gondolatait olvasni. Az biztos, hogy nálam 2020 legfontosabb nonfiction könyve volt. A leginspirálóbb az volt számomra, hogy a keresztény neveltetésű Glennon már jóval későbbi életszakaszában lett szerelmes mostani házastársába (aki azonos nemű vele), így felbontotta házasságát, és képes volt új életet kezdeni. Ráadásul mindezt úgy, hogy kézben tartotta a dolgokat. Szerintem iszonyatosan nehéz lehetett ez, főleg úgy, hogy memoáríróként írt is az előző házassága megmentő szerepéről, így aztán saját gondolataival kellett szembe mennie. Remélem, magyarul is olvashatjuk majd egyszer.
Június
Jojo Moyes egyik legújabb könyve egy amerikai utazókönyvtár életét követi nyomon a tizenkilencedik században, amit pár bátor nő tartott fenn akkoriban. A főszereplőnk egy brit nő, aki egy amerikai férfihoz ment feleségül, de egyáltalán nem találja a helyét az új világban egészen addig, amíg meg nem ismerkedik egy, a korhoz nem illően önálló – mondhatni feminista – karakterrel. Nagyon szerettem, igazi női sors könyv különböző szemszögekből. A kor nehézségein át reflektálhatunk mi is napjaink szexizmusára, elnyomásaira is.
Július
Úgy fest, a listámon mindig landolnak régi kedvenc írók. Idén sem volt Atwood-mentes az év, bár még többet szerettem volna tőle olvasni, mint sikerült. Az Alias Grace újabb női sors regény, amiben egy gyilkossággal vádolt kanadai nő sorsát ismerhetjük meg. A legszuperebb a regényben, hogy Atwood igaz történetet dolgoz fel, rengeteg kutatómunka áll a bírósági jegyzőkönyvek és feljegyzések böngészésében, ami nagyon meglátszik a regényen. Elképesztően korhű, érdekes olvasmány.
Augusztus
Nem maradhatott King nélkül sem a listám, számomra a Gwendy’s Button Box visszahozta a régi Kingek hangulatát. Nagyon érdekes módon született ez a kisregény, ugyanis ez egy befejezetlen, gépen porosodott novella volt, amit King odaadott Richard Chizmarnak, hogy fejezze be saját maga. A főszereplő egy kislány, Gwendy, aki egy ismeretlentől különleges dobozt kap, amivel a világ sorsát irányíthatja. Nagy felelősség, hatalmas titok, és izgalmas kisregény kerekedett belőle.
Szeptember
A döntés után természetes volt, hogy Edith Eva Eger újabb könyve az előrendelési listámra ugrik. Ezt sokkal kompaktabbnak éreztem, mint A döntést. Tizenkét fontos tematikát hoz fel, amivel mindannyian szembesülünk valamikor az életünk során. Legyen az megbocsájtás, reménytelenség, félelem stb. Ami külön tetszett, hogy minden egyes fejezet végén gyakorlatok sorjáznak az adott témával kapcsolatban, kis terápiás javaslatok ezek, mintha maga Edith Eger adott volna házi feladatot egy ülés után, amivel dolgozhatunk otthon. Az biztos, hogy ezeket újra és újra elő fogom venni. Ebben is vannak terápiás történetek és önéletrajzi részletek is, amiket Edith Eger saját életéből vagy a praxisából hozott nekünk.
Október
Úgy fest, hogy a nonfic könyvek könnyebben landoltak a kedvenc listámon. Dr. Emma Hepburnt érdemes Instagramon is követni, hiszen elképesztően jó ábrákat hoz a mentális egészségről, arról, hogyan figyeljünk saját magunkra. Nagyon kedveltem ezt a kis ábrás könyvét, aki szeretne jobban foglalkozni a saját lelki egészségével, annak nagyon ajánlom.
November
Novemberre nehezen választottam könyvet, ugyanis konkrétan nem olvastam – csak írtam -, ezért most beválogattam egy olyat, amit éppen hallgatok (tudom, már decemberben van, de na, kicsit csalok). Engem J. D. Vance könyve nagyon megfogott, nagyon érdekel, amikor egy “belsős” oszt meg tapasztalatokat, milyen is volt egy-egy társadalmi rétegben felnőni. Ez a vidéki, lecsúszott Amerika nekem nagyon életszagú, könnyen kapcsolódok hozzá. Már majdnem végighallgattam a könyvet és nagyon tetszik.
December
Ha kedvenc fikciót kellene választanom idénre, Matt Haig könyvét választanám. Már beszéltem nektek Matt Haig munkásságáról, igazán közelinek érzem őt a szívemhez mind a gyerekeknek szóló könyvei, mind az önsegítő könyvei, mind a fikció terén. A Midnight Library Matt Haig önéletrajzi hátterének ismeretében még többet ad, hiszen hosszú ideig – és a mai napig is – küzd depresszióval és szorongással, ami miatt majdnem öngyilkos is lett huszonéves korában. A Midnight Library életigenlő regény, ami különleges formában mutat be nekünk egy reményvesztett nőt, Norát, aki öngyilkosságot kísérel meg. Élet és halál között találja magát egy könyvtárban, ahol kipróbálhatja magát számos más életben, megpróbálja megkeresni, mit kellett volna másképp csinálnia, hogy jól alakuljon az élete.
Extra kedvencekavagy munkák, amiket nem éreztem fairnek beválogatni:
Az egyik kedvenc fordításom lett a nemterhes című könyv, ami könnyed formában mutat be egy igen nehéz témát: mit is tesz egy lány, ha terhességmegszakításra kell mennie, de a szüleinek nem árulhatja el, miért is utazza át a fél országot. Nagyon humoros könyv igen komoly témával.
A lehető legnagyobb kihívásom volt fordítóként eddig Sara Faring Tizedik lánya, ami gótikus horrorként egy különös leányiskolába repít bennünket Patagóniára. Sok-sok csavar, elképesztő atmoszféra, és egy gyönyörűen megírt könyv!

Camryn Garrett: Pozitív (Full Disclosure)

Camryn Garrett olyan témával foglalkozik ifjúsági köntösben, amiről egyértelműen nem beszélnek eleget: a HIV-fertőzöttek társadalmi kirekesztéséről. Emellett egy nagy adag identitáskeresés is van egy a regényben, foglalkozik LMBTQ-témákkal és tinédzserkori szexuálitással is. Nagyon ajánlott, én szerettem dolgozni vele.

Julia Whelan: Egy év veled (My Oxford Year)

Az idei egyik kedvenc romantikus könyvem lett Julia Whelan Oxfordos könyve. Ha igazi egyetemista hangulatot akartok olvasni, ez mindenképpen nektek való lesz. Ráadásul szuper, életszerű szerelmi szálat is van a könyvben. Én odáig voltam érte.

Katharine McGee: Királyi élet (American Royals)

Ugyan ezt még épp most is olvasom, de már ide akarom sorolni. Alternatív történelmi regény, ami abból indul ki, hogy mi lenne, ha az Egyesült Államoknak lenne uralkodócsaládja? Eddig nagyon tetszik, igazán könnyed olvasmány eddig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük