24 kedvenc film 2020-ból

Előre közlöm, hogy ebből a filmajánlóból mindenképpen ki fog derülni, hogy 2020-ban  nem volt életünk igen sok filmet láttam. Azaz őszinte bevallás alapján idén már 232 filmet néztünk végig a férjemmel, és még csak december közepén járunk. Emellé már hozzá se teszem, hogy hány sorozat csapódott. Mentségünkre legyen mondva, hogy ebben az évben mi tényleg nem mentünk sehová, Angliában voltunk, nem utaztunk, itthonról dolgoztunk. És persze, filmimádók vagyunk. A kiválasztott filmjeim is érdekesen fognak megoszlani. Lesznek nagyon komoly témák, mellé pedig lesznek irtó könnyed filmek. Valahogy ilyen volt számomra ez az év, sokszor kellettek a lazább filmek, hogy teljesen kikapcsoljam az agyamat. Ráadásul a listára belandolt pár dokumentumfilm is, nálam ez a műfaj az év új felfedezettje lett. Szóval, komoly doksifilmek mellé jönnek a lehető leglehetetlenebb horrorfilmek és vígjátékok. Remélem, azért találtok kedvetekre valót a listából 😉

Ha szeretnétek az utóbbi évek kedvenc filmes listáit is megnézni, akkor az évszámra kattintva elérhetitek azt: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013,

Január

Knives Out (Tőrbe ejtve)

Az év elején írtam egy Oscar-filmes bejegyzést, de igencsak nehéz ebbe a listába nem válogatni az év eleji Oscaros dömpingből, ezért három film csak landolt ezen a listán. A Knives Out humoros, csavaros Agatha Christie-s jellegű krimi egy diszfunkcionális családdal a középpontban.

Marriage Story (Házassági történet)

A Marriage Story egy válás teljesen reális bemutatása a két szereplő szemén keresztül. A mai napig megmaradt bennem a film hangulata. Aki szereti az életszerű drámákat, azoknak szeretettel ajánlom.

Február

Doctor Sleep

Tudom, hogy sokak nem határozott rajongói a Doctor Sleep adaptációnak, de én igen. Esküszöm, még inkább kidomborította nekem a szimbólumokat, mint a könyv, Ewan McGregor tökéletes Danny volt, a hangulat lenyűgözött, és ott csüngtem a képernyő előtt három órán át végéig. Nálam hatalmas kedvenc lett.

Jojo Rabbit

Az Oscar listából azért a Jojo Rabbitnak, az erősen szatirikus második világháborús, Hitlergúnyoló vígjátéknak is muszáj volt itt végeznie. Nagyon különlegesnek találtam a nézőpontot, a Hitlerjugendes kisfiú szemszögét. Mindenkinek ajánlott.

Március

Miss Americana

Iszonyatosan nagy hatással volt rám a Taylor Swiftes dokumentumfilm. Szerintem minden huszas-harmincas-negyvenes-ötvenes (mindenkinek) nőnek érdemes lenne megnéznie Taylor útját, a szexizmussal való küzdelmét. Sokat megtudhatunk a munkásságáról, a skatulyákról, a pályája nehézségeiről. Nagyon inspiráló film.

The Hunt

Ha őrületesen agylohasztó horrorra vágytok – ami jó véres -, akkor a The Hunt jó választás lehet. Tizenkét idegent követhetünk nyomon, akik a semmi közepén arra ébrednek, hogy egy csapat vadászik rájuk. Aztán sok mindenre fény derül. Szerintem izgalmas kikapcsolódás.

Április

Onward

Idén egyértelműen a kedvenc animációs filmem. Azért is lett a szívem csücske, mert testvérek vannak benne, akik életre akarják kelteni az apukájukat. Nagyon komoly témákat dolgoz fel ez a mese, emellett csodálatos szép.

The Platform

Egy különleges, spanyol nyelvű horrorfilm is bekerült a listámba. A koncepció az, hogy egy börtön közepén mozog egy liftlap, amik az első szinten étellel vannak megrakodva, de mire az alsóbb szintekre ér, már semmi sem marad rajta. Random sorsolják, hogy ki, mikor kerül át más szintekre. Iszonyatosan szimbolikus film, elég durva, de érdemes megnézni.

Május

The Lodge

Imádom az ilyen elborult pszichohorrorokat, mint a The Lodge. Ebben a filmben egy mostohaanyukát követhetünk nyomon, aki egy behavazott kunyhóban reked a pasija két gyerekével, akik mondhatni egyáltalán nem kedvelik az újdonsült anyukájukat. Nagyon csavaros, izgalmas, csattanós.

The Song of Names

Csodálatosan szép történelmi film, amiben két, második világháborúban megismerkedett zenész kisfiú történetét és barátságát követhetjük nyomon múltban és jelenben. Igazán csodálatos, szívfacsaró hangulata van.

Június

Little Women

Korábban láttam júniusnál A kisasszonyok adaptációt, de elég későn tudtam megnézni. Ennek ellenére természetesen engem is elvarázsolt, a könyvet is elolvastam idén. Nagyon kedves hangulatú, tényleg bekuckózós film. Ezt a klasszikust is mindenkinek érdemes megismernie.

The King of Staten Island

Most jöjjön egy nyári film a sorban. Igazi amerikai hangulat, egy Staten Islanden felcseperedett elveszett pasival a középpontban. Nem mondanám teljesen vígjátéknak, magát a komédiát a karakterek kifacsartsága adja. Komolyabb nyári film, érdemes megnézni.

Július

Just Mercy

A Black Lives Matter mozgalom kapcsán sokat emlegették a Just Mercy című filmet, amely egy fekete ügyvédről szól, aki a kezébe veszi egy halálsoron tengődő férfi ügyét. Nagyon fontos film, mellé szeretettel ajánlom a 13th című dokumentumfilmet, amit lentebb meg is találtok.

Palm Springs

Az egyik kedvenc vígjátékom volt idén a Palm Springs, pedig olyan dolgot hozott be, ami ezerszeresen lerágott csont már, hiszen a szereplőink egy esküvőn egy különös loopba kerülnek, ketten ugyanazt a napot élik újra és újra. Ennek ellenére ez a film mégis tudott valami újat adni. Nyári kikapcsolódásnak tökéletes.

Augusztus

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

A legaranyosabb vígjáték címet tuti az Eurovision Song Contest kapja, amiben két izlandi jóbarát legnagyobb álma, hogy részt vehessenek a Eurovision versenyen. Nagyon vicces, cuki kis film, annyira rémes dalokkal, hogy azok már jók.

13th

Itt van a már emlegetett dokumentumfilm, amit a BLM-movement kapcsán szintén kötelezőnek tartanak. A filmben az Egyesült Államok igazságszolgáltatási rendszerének egyenlőtlenségeit ismerhetjük meg, amelyek a hátrányait mutatják be. Megdöbbentő, de nagyon fontos film, ami teljes egészében elérhető YouTube-ról is. Belinkelem nektek.

Szeptember

The Devil All the Time

Nagyon összetett thriller, amely egyenesen a háború utánra repít bennünket vissza, ahol több család összefonódó sorsát nézhetjük meg. Az elején kellett egy kis idő, mire megbarátkoztam a filmmel, aztán meg odáig voltam érte. Nagyon sok fontos témákat dolgoz fel, mindenkinek ajánlott, aki egy komolyabb thrillert szeretne látni.

The Social Dilemma

Tavaly télen olvastam el Roger McNamee Facebook könyvét, ami hatalmas hatást gyakorolt rám. A The Social Dilemmát ugyanez a csapat hozta létre, ők beszélnek a közösségi média szerepéről a politikában, az emberi kapcsolatokban a huszonegyedik században. Mindenkinek érdemes lenne megnézni, hogy tudatosabban tudjuk kezelni ezeket a platformokat.

 

Október

David Attenborough:  A Life On Our Planet

Na, és még egy dokumentumfilm, ami kötelező. David Attenborough filmje nem véletlenül szólt hatalmasat. A híres dokumentumfilmes saját életén keresztül mutatja be, mi is történt az elmúlt évtizedek során a bolygónkkal. Hátborzongató, kötelező, fontos film. Aki a Föld nevű bolygón él, annak látnia kell.

The Lie

Egy kissé könnyedebb vizekre evezek ezzel a thrillerrel, aminek egy egyszerű hazugság áll a középpontjában. Nagyon spoileres lenne bármit mondani a filmről, amelynek a középpontjában a tini-szülő kapcsolat áll. Ha valami csavaros filmre vágytok a téli hidegben, szeretettel ajánlom.

November

Falling

Imádtam ezt a több generációt bemutató filmet, amiben egy nagyon konzervatív apát és homoszexuális felnőtt fiát ismerhetjük meg. Fontos témát dolgoz fel, a karakterek szuperek. A generációs különbségek és a mindent átható szeretet kombinációját láthatjuk.

Run

Ha izgalmas őrült anya-beteg bezárt lány kapcsolatról akartok thrillert nézni, akkor a Run tökéletes választás lett. A filmben egy betegeskedő tinilány ébred rá arra, hogy az anyja egész életében hazudott neki.

December

Greenland

Engem a Greenland magával ragadott, pedig ez a tipikus apokaliptikus katasztrófafilm, amiben is egy családapa üzenetet kap, hogy meghívót kapott egy bunkerbe, ugyanis meteorok közelednek a Föld felé, amely az emberiség javának kihalását fogja okozni. Egy apa és anya küzd kisfiukkal együtt a bunkerbe jutásért és az életben maradásért. Egyértelműen a képernyőre szögezett.

Happiest Season

Még nem láttam borzalmasan sok karácsonyi filmet az idén, de a Happiest Season nagyon tetszett. Karácsonyi film, de túl sok szirup nincs benne. Egy lányról szól, aki még nem merte bevallani a szüleinek, hogy homoszexuális, így a barátnőjét csak egy barátként viszi haza a családi házba, amiből aztán sok galiba adódik. Ha komoly, mégis szívet melengető karácsonyi filmre vágytok, ez biztosan jó választás lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük