24 szuper film, amit 2019-ben láttam

Idén is folytatom a hagyományomat a filmes válogatásommal is. A férjemmel közösen az IMDb-n gyűjtjük az összes megnézett filmet. Iszonyatosan nagy filmesek vagyunk, így idén – jelenleg – 212 címnél tartunk (és amikor a bejegyzést írom még csak december 12. van). Egyértelmű, hogy a történetek szerelmese vagyok. Na, de mik is voltak a kedvenceim? Idén is huszonnégy címet választottam a megnézett filmek közül. A tavalyi listámat ide kattintva olvashatjátok.

Január

Beautiful Boy

Január-február környékén mindig elárasztanak minket a jó filmek. A Beautiful Boy-t már érkezése előtt kinéztem, hiszen egy apa és drogfüggő fia küzdelméről szól. A történet azért is különleges, mert a fiú és az apa is megírta külön-külön könyvben a visszaemlékezéseit a borzalmas időszakról. A film is nagyszerűre sikerült.

The Hate U Give

A könyvért is odavoltam, így nem volt kérdés, hogy az adaptációt is megnézem. Nem csalódtam a filmben sem. Szerintem nagyon fontos ifjúsági történet, amely a Black Lives Matter mozgalom kialakulás előtti eseményekről szól. Az, hogy a nézőpont egy tinié még jobban kidomborítja ennek a történetnek a tragikusságát.

Február

The Wife

Az egyik kedvenc Oscar filmem volt idén a Glenn Close főszerelésével készült The Wife, amelyben egy Nobel-díjas író és a felesége közti kapcsolatot ismerhetjük meg. Nem csak a hosszú házasság tematikája jelenik meg, hanem a szexizmus, a nemek közötti különbségek, ráadásul a film egyenesen a high literature világába repít el bennünket.

Green Book

Egy életre szóló, különleges barátság igaz történetét ismerhetjük meg a Green Bookban. Egy New Yorkban élő olasz munkásosztálybeli férfi lesz a sofőrje egy fekete zongoristának, akit egy turnén kell végigkísérnie az erősen rasszista délen. Szuper, értékes film.

Március

Bohemian Rhapsody

A Bohemian Rhapsodyt kétszer is megnéztem idén. Mondhatjuk, hogy leesett állal lestük végig a férjemmel az egész filmet. Egész egyszerűen csodás, Freddie Mercuryhoz méltó önéletrajzi film. Rami Malik elképzelhetetlenül jól játszotta a szerepet. A végén a koncertrész zseniális, végigsírós. Tényleg mindenkinek ajánlott.

Instant Family

Az idei év egyik legédesebb vígjátéka nálam mindenképpen az Instant Family volt. Szívet melengető film egy párról, akik három testvért fogadnak örökbe. Ráadásul a film a vicces jeleneteken túl bemutatja az örökbefogadás nehézségét, a rendszerben lévő gyerekek gyötrelmeit.

Április

On the Basis of Sex

Nagyon tetszett Ruth Bader Ginsburg igaz története, aki az Amerikai Egyesült Államokban az elsők között küzdött a nők egyenjogúságért az amerikai bíróságon. Elképesztő belegondolni, hogy csupán pár évtizeddel ezelőtt mennyire nem létezett jogi egyenlőség nők és férfiak között. Érdemes megnézni.

Us

Az első horror a listán. Az Us-nak nagyon furcsa hangulata van, igazán bizarr horror egy családról, akiknek meg kell küzdeniük saját hasonmásaikkal, akik a csatornákban élnek. Aki szereti a furcsa sztorikat, azoknak mindenképpen ajánlott.

Május

Hotel Mumbai

Egy újabb igaz történet került fel a listámra. A Hotel Mumbai-ban a Taj Hotel elleni terrortámadás történetét ismerhetjük meg a lakók és a személyzet szemszögéből. Borzalmasan nehéz film, de mindenkinek nagyon ajánlott. Az első pillanattól megragadja a figyelmet.

Tolkien

Odáig voltam Tolkien fiatalkorának történetéért is. Nem véletlenül nagyon szeretem az írók életéről szóló adaptációkat. Ebben a filmben megismerhetjük Tolkien baráti társaságát, és kialakult szerelmét is.

Június

Ben is Back

Egy újabb drogos fiú története, de ezúttal egy anya kapcsolatát ismerhetjük meg drogfüggő fiával, aki hazatér a karácsonyi ünnepekre. Hogyan alakul vissza a függőség miatt elveszített bizalom? Vissza lehet-e egyáltalán szerezni. Szintén egy szuper történet.

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Ebben a filmben megismerhetjük Ted Bundy történetét a barátnője, Liz szemszögéből, aki állítása szerint a hosszú évek alatt semmit sem sejtett a barátja tevékenységével kapcsolatban. A filmben megismerhetjük egy pszichopata elméjét, aki könnyedén elő tudja adni a gondoskodó barátot is.

Július

Midsommar

Újabb fura horror a listáról. Ebben a filmben egy amerikai párt ismerhetünk meg, aki Svédországba utaznak, és egy fura falu annál is furább nyári fesztiválján vesznek részt. Elképesztően bizarr, szuper horror.

Long Shot

Az idei nyár vígjáték-cukisága nekem a Long Shot volt Charlize Theronnal és Seth Rogennel. Tényleg nagyon édes szerelmi szálat láthatunk egy kifinomult, befolyásos politikusnő és egy szétesett újságíró között, akik első ránézésre abszolút nem illenek egymáshoz.

Augusztus

Skin

A Skin újabb brutális témát hoz fel, hiszen a film főszereplője egy igencsak radikális skinhead, aki ebben a közegben nőtt fel, ennek ellenére felnőttkorában a változás útjára akar lépni, azonban a közösség nem engedi. Lehetséges egyáltalán kilépni egy ilyen közegből? Lehetséges változni?

Good Boys

A Good Boys az egyik legcukibb vígjáték volt idén, főleg, hogy a szívem csücske Jacob Tremblay játszik benne. Megismerhetünk pár tizenkét éves fiút, akik hatalmas bajokba keverik magukat, igencsak tizennyolc pluszos kalandok során. Nagyon vicces, nagyon édes vígjáték.

Szeptember

The Farewell

Nagyon különleges film egy New Yorkban élő kínai családokról, akik hazatérnek haldokló nagymamájukhoz, akinek bizony nem mondhatják el, hogy halálos betegségben szenved. A film legérdekesebb eleme a kultúrák ütközése. A migráció hatásai, avagy milyen érzés két kultúra között rekedni.

It Chapter II

Én még mindig teljes mértékben elégedett vagyok Stephen King Az adaptációjával. Nekem a második rész is nagyon tetszett. Szerintem méltó adaptációt kapott a hatalmas könyv, a két rész sem zavart. Nagyon vártam, hogy láthassam, és egyáltalán nem okozott csalódást.

Október

Joker

Nálam sem maradhatott le a listáról a Joker. Nagyon szerettem, az alakítás elképesztő volt. A pszichés betegségek, a kirekesztés ábrázolása nagyszerű. Mindenképpen megérte az idei hype-ot, és bizonyára rengeteg díjat el is fog vinni.

Little Monsters

A Joker mellé októberre egy korántsem komoly horror-vígjátékot hoztam, amiben egy link nagybácsi és egy csodás általános sulis tanárnő próbál megvédeni egy csapat gyereket a zombik ellen. Irtó édes film, nagyon vicces és kissé morbid.

November

The Current War

Fura, de nekem a Current War nagyon bejött. A filmben Thomas Edison és George Westinghouse hatalmi harcát ismerhetjük meg az áramért folytatott küzdelemben. Elképesztő, hogy mennyit köszönhetünk az elektromosságnak. Engem nagyon lenyűgözött ez a film, mert mondhatjuk, hogy nem sokat tudtam a témáról.

Ready or Not

Na, jó, még egy morbid horrorvígjáték, amelyben egy menyasszonynak kell megküzdenie a jövendőbeli családjával. Ugyanis az esküvő után kiderül, hogy ebben a jómódú családban furcsa játékokat játszanak az újonnan bekerülőkkel, ami a lány életébe is kerülhet. Nagyon jó kis kikapcsolódás.

December

Last Christmas

Decemberre csak jöjjön ide egy karácsonyi filmecske. Nagyon szeretem Emilia Clarke-ot, aki ebben az édes kis karácsonyi filmben egy mesebeli karácsonyi cuccokat árusító boltban találkozik egy fura idegennel, miközben próbál megküzdeni élete nagy traumájával. Aranyosan megható, pont olyan, amilyennek egy karácsonyi filmnek lennie kell.

Noelle

Muszáj volt még egy édes karácsonyi filmet illesztenem a sorba. Anna Kendrick irtó édes volt a Mikulás lányaként. És tényleg, miért ne lehetne lány a Mikulás? Mindenkinek ajánlom, nagyon kis szívet melengető és humoros filmecske 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük