Minden hónapra egy könyv 2014-ből

Folytatni akartam ezzel a bejegyzésemmel a tavalyi hagyományomat, ezért összegezni szeretném, miket is olvastam ebben az évben, amelyek kifejezett hatást gyakoroltak rám. 12 könyvet választottam a sokból, az év minden egyes hónapjára. Remélem, hogy mások is találhatnak a palettámban olyan könyveket, amiket szívesen olvasnának. Szeretettel ajánlom mindenkinek a most következő olvasmányokat!
Idén sok könyvet angolul olvastam és hallgattam hangoskönyvként, ezért pár kiadvány sajnos nem érhető el magyarul. Jövőre 50 könyv lesz a célom a Goodreads kihívásán, remélem, hogy sikerül teljesítenem.

12262741Január Cheryl Strayed: Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail (2013)
Cheryl Strayed regénye az Egyesült Államokban most kerül a mozikba Reese Witherspoon főszereplésével. A történet az írónő memoárja, akinek élete huszonéves kora végén teljes válságba torkolt, ezért elhatározta, hogy Mexikótól Kanadáig végigjár egy túrát, amely teljesen megváltoztatta az életét. Elképesztő könyv önmagunk megtalálásáról és a problémákkal való megküzdésről. Igazán nagy hatással volt rám az év elején.
“I knew that if I allowed fear to overtake me, my journey was doomed. Fear, to a great extent, is born of a story we tell ourselves, and so I chose to tell myself a different story from the one women are told. I decided I was safe. I was strong. I was brave. Nothing could vanquish me.” 

WintergirlsFebruár Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok (Wintergirls, 2009)
A Jégviráglányok egy igazán jó könyv az anorexiáról és az étkezési zavarokról. Lia elveszíti legjobb barátnőjét, Cassie-t, akinek szelleme kísérteni kezdi. Étkezési zavara újra támad, gyászában elveszíti a kontrollt. Szerintem az írónő nagyon jól adta át ezeknek a pszichés zavaroknak a gondolati világát.
“Eating was hard. Breathing was hard. Living was hardest.” 

2145681Március Augusten Burroughs: Farkas az asztalnál (A Wolf at the Table, 2008)
Az író memoárja borzalmas gyerekkoráról egy igazán érdekes történet, amelyet mindenkinek érdemes elolvasni. Visszautasító apja, pszichésen beteg anyja és elutasító testvére mellett a kicsi Augusten felépíti magának saját világát és tévképzeteit.
“Nothing made sense to me anymore. I knew I was young, I knew I was small. But I was worried that I might already be ruined.” 

Gone GirlÁprilis Gillian Flynn: Holtodiglan (Gone Girl, 2012)
Idén az egyik kedvenc könyvem Gillian Flynn regénye volt. Legalább hat embernek adtam oda vagy vettem meg a művet. Az írónő fordulatosan, izgalmasan, érdekesen ír. A könyv humoros, meglepő és szórakoztató. Ezzel besorolta magát a kedvenceim közé Nick és Amy borzalmas házasságának története. A filmet is érdemes megnézni, de mindenki a könyvvel kezdje, ha lehetséges. 
“Friends see most of each other’s flaws. Spouses see every awful last bit.” 

Szívritmuszavar (Szívritmuszavar, #1)Május Zakály Viktória: Szívritmuszavar (2012)
Zakály Viki könyve szintén nagy hatást gyakorolt rám. Nagyon gyorsan kiolvastam. Az írónő gyönyörűen fogalmaz, a története is érdekes, drámai és magával ragadó. Hangulata a mai napig él bennem, lehet érezni, hogy Viki teljes mértékben birtokolja a történetét.
„Mert benne élsz te minden félrecsúszott nyakkendőmben és elvétett szavamban és minden eltévesztett köszönésben, és egész életemben élsz és uralkodol örökké.”

The Silver Linings PlaybookJúnius Matthew Quick: Napos oldal (Silver Linings Playbook, 2012)
Már a filmben is nagy hatást gyakorolt rám Pat története, aki éppen kiszabadult a pszichiátriáról, és próbálja összetenni az életét. Természetesen a könyvben még érdekesebb olvasni Pat és Tiffany pszichés problémáinak történetét.
“If clouds are blocking the sun, there will always be a silver lining that reminds me to keep on trying.” 

JoylandJúlius Stephen King: Joyland (2013)
Stephen King Joylandje igazi nyári, ősz eleji történet. Hangulatos, kellemes, kissé borzongató írás. A könyvről hosszabb ajánlót írtam a Tales from the Blog oldalára, amit itt elérhettek.
“When it comes to the past, everyone writes fiction.”

13335037Augusztus Veronica Roth: A beavatott (Divergent, 2012)
Ennél a történetnél a film késztetett a könyv olvasására. A mozi szinte teljes egészében lenyomatát képzi a könyvnek, ennek ellenére érdemes megnézni és elolvasni is ezt az érdekes, disztópikus művet. Bevallom, hogy a második kötetet is elolvastam, de ott már nagyban csökkent a lelkesedésem.
“Becoming fearless isn’t the point. That’s impossible. It’s learning how to control your fear, and how to be free from it.” 

Doctor Sleep (The Shining #2)Szeptember Stephen King: Álom doktor (Doctor Sleep, 2013)
A klasszikus Ragyogás folytatását nagyon szeretttem. Danny Torrance felnőtt története, az alkohollal való megküzdése és a ragyogás továbbélése újabb igazi King remek, amit minden rajongónak kötelező elolvasnia. Hosszabb ajánlót szintén a Tales from the Blogról érhettek el tőlem.
“The good thing about being old, is you don’t have to worry about dying young.”

The Ocean at the End of the LaneOktóber Neil Gaiman: Óceán az út végén (The Ocean at the End of the Lane, 2013)
Imádom Gaiman könyveinek hangulatát. A rövid regény igazán visszahozza a gyermekkor fantasztikus érzéseit, a gyermeki gondolatok csavarosságát, emellett persze helyet kap benne a meseszerű természetfeletti is csodálatos fogalmazással.
“I lived in books more than I lived anywhere else.”

5886881
November Gillian Flynn: Sötét helyek (Dark Places, 2009)
Gillian Flynn másik regénye is felkerült a palettámra. A Sötét helyek egy igazán izgalmas történet, amely három nézőpontból próbálja feltárni az igazságot egy család lemészárlása mögött. Igazi lélektani könyv, sok véletlennel és izgalmas rejtélyek sorával.
“Coffee goes great with sudden death.” 

15729539


December Joe Hill: NOS4A2 (2013) 
Ez az egyetlen egy könyv a listán, amit még nem olvastam végig. De eddig a hangulata igazán megfogott. Joe Hill kellemes, borzongató és izgalmas stílusban ír. Apjához hasonlóan kifacsart fantáziája mindig elbűvöl. A könyv igazán vaskos (900 oldalas), de mindenképpen érdemes belekezdenie a borzongás rajongóinak. 
“She breathed deeply of the scent of decaying fiction, disintegrating history, and forgotten verse, and she observed for the first time that a room full of books smelled like dessert: a sweet snack made of figs, vanilla, glue, and cleverness.” 

2 thoughts on “Minden hónapra egy könyv 2014-ből

  1. Nagyon jó ez a poszt 🙂 A Jégviráglányok egyre jobban érdekel, a Holtodiglan pedig már régóta fent van a listámon 🙂 (Ellophatom ezt az ötletet amúgy? írnék én is egy ilyen összesítő posztot :))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük