12 kedvenc könyv az év minden hónapjára

2021 kedvenc filmjei mellé mindenképpen hozzá szerettem volna illeszteni 2021 tizenkét kedvenc könyvét is nektek. Nehéz volt idén is a választás, hiszen most épp 61 könyvnél tartok, ami még remélhetőleg a szünetben eléri a hatvanötöt.

A könyveimről most is hozok egy kis összegzőt. A 61-ből 25 könyvet olvastam magyarul, a többit angolul. Ebből 18-at hangoskönyvként hallgattam, 19 pedig munkaként került hozzám. Az idei listában érdekes módon nem került non-fic kötet, de szerintem így is eléggé vegyes lista. Van itt horror-realista és young adult is. Ha szeretnétek mind a 61 olvasott könyvembe belelesni, akkor a Goodreads összefoglalómra kattintva ezt is megtehetitek.

Ha az előző éveim kedvenc könyveibe is betekintést akartok nyerni, akkor az évekre kattintva ezt is megtehetitek: 2020, 2019201820172016201520142013,

Január

Cecilia Ahern: Roar

A januárt Ceciliai Ahern novelláskötetétével kezdtem. Ebben a különleges könyvben minden egyes novella a női sors nehézségeire van kihegyezve. Nagyon élveztem az olvasást, érdekesek voltak a történetek. Valahogy a nehéz témák ellenére mégis bekuckózós olvasmány lett az évkezdésre.

Február

Emma Donoghue: Pull of the Stars

A szoba óta szerelmes vagyok Emma Donoghue könyveibe, ezért ezt a járványos könyvét sem hagyhattam ki. Ahogy elkezdődött a mostani világjárvány, sokszor gondoltam arra, hogy mennyire szeretnék olvasni a spanyolnátháról, hogy milyen lehetett megélni ezt az első világháború után, ezért a The Pull of the Stars azonnal megfogott.  A regény megrázó. Többször azt éreztem, hogy olyan nőnek, aki még valaha szülni akar, nem kéne elolvasni, aztán visszaforgott bennem, hogy dehogynem. Elve érdemes lenne ismerni ezt a nyers oldalt is a rózsaszín pufifelhős dolgok mellett. És elképesztően keveset beszélünk erről is, hogy a nőknek a régi korokban mit jelentett a szülés, főleg egy világjárvány idején.

Március

Stephen King: Later

Furcsa, ahogy a könyvek hangulatokat is hordoznak magukban. Márciusban kifestettük a dolgozó-könyvtárszobát a férjemmel, aközben hallgattuk a Latert, ami az idei kedvenc Kingem lett. Nagyon egyedi E/1-es elbeszélős paranomális könyv, ami egyértelműen visszahozza a régi Kingek hangulatát.

Április

Thomas Olde Heuvelt: Hex

Idén fedeztem fel magamnak Olde-Heuveltet, akitől még egyértelműen akarok olvasni. Hogy ez a horrorkönyv engem mennyire megfogott! Nagyon tetszett az ötlet, a karakterek és a megvalósítás is. Kisvárosi környezetbe ágyazva egy régi boszorkány történetét, amiben rengeteg fontos áthallás van. Szerintem ilyen egy jó horrorkönyv, és alig várom, hogy többet is olvassak a szerzőtől.

Május

Bill Clegg: Did You Ever Have a Family

Hosszú éveken keresztül szemeztem ezzel a könyvvel, idén jutott el hozzám. Ugyan végig frusztrálódtam, hogy mennyire szeretnék ilyen jót írni. Imádtam, ahogy a karakterek sorsa összefonódik egy tragédia kapcsán, ahogy minden egy pontba torkollik. Ez a regény olyan csendes, fájdalmas dráma, épp ezért a gyászra hasonlít, ami átitatja az egész könyvet. Érdekes, mert a rengeteg nézőponton át az ember nem érzi térdet remegtetően izgalmasnak, de mégis előre akar haladni, hogy ezekkel a karakterekkel együtt élje át azt a drámai tragédiát, amit a gyermek vagy szeretett személy elvesztése okoz. .

Június

Therese Anne Fowler: Good Neighborhood

Imádom az egyszerű felállásokat. Ebben a könyvben két család sorsa fonódik össze egyetlen tölgyfa miatt, miközben gyerekeik szerelembe esnek egymással. Kicsit modern Rómeó és Júlia történet egy kisvárosban, egy külsőleg tökéletesnek tűnő szomszédságban, átitatva hétköznapi rasszizmussal. Tökéletes könyv ez is.

Július

Liane Moriarty: Nine Perfect Strangers

Oda és vissza vagyok Liane Moriarty könyveiért. Imádtam a groteszk szituációt, ami összehozza ezt a kilenc idegent, a kibontott sorsokat. A karakterek tökéletesen vannak kidolgozva, maga a wellness is teljesen magával ragadt, a kifigurázások, az idegenek együttműködése. A sorozatot is sikerült megnéznem. Más ugyan a cselekménye, de külön-külön mind a kettőt szerettem.

Augusztus 

Szabó Magda: Az ajtó

Ez volt az első Szabó Magda könyvem, egyértelműen nem az utolsó. Hihetetlen módon átitatta ezt a könyvet a magyar attitűd. Mivel tíz éve külföldön élek, így kicsit már külsőbb szemlélőként tekintetek erre a gondolkozásmódra. Azt hittem, csak az én családomban vannak ehhez hasonló minták, de Emerenc és Magda története felvillantotta előttem, hogy ezek inkább minták. Érdekes időutazás volt ez a könyv, a maga borzongató módján.

Szeptember

V.S. Alexander: Az előkóstoló

Munkaként került hozzám a könyv, de teljes mértékben magával sodort. Nagyon szeretem a második világháborús történeteket, örülök, ha ilyen könyvek kerülnek hozzám. Maga a helyzet, Magda története, aki Hitler hivatásos ételkóstolója szerintem nagyon ajánlott azoknak, akik szeretik az izgalmas háborús történeteket.

Október

Maggie O’Farrell: Hamnet

Ha egyetlen kedvencet kellene kiemelnem idén, az a Hamnet lenne. Az Instagramra és a Molyra is írtam róla bejegyzést, egyszerűen magával ragadott ez a könyv. Mivel már majdnem két éve élek Stratfordban, mondhatom azt, hogy a város életre kelt a könyv által körülöttem. Egy őszi séta során hirtelen úgy éreztem, Shakespeare Stratfordjában járok, mindezt Maggie O’Farrellnek köszönhettem. Az ismerős helyek, a csodás leírások visszarepítettek több mint négyszáz évvel ezelőttre, és hirtelen a bőrömön éreztem az akkori emberek gondjait. Maga Hamnet halála és a nyomában felébredő gyász a lehető legérzékletesebb leírása volt az érzelmek áradatának, egy anya, apa, család fájdalmának. Egész hónapban úgy éreztem, velem marad minden egyes mozzanat. Shakespeare-t és családját az író olyan közeli, élő emberekké változtatta, mintha tényleg a szomszédaim lennének. Kedvencet avattam, és még biztos vagyok benne, hogy máskor is elő fogom venni a könyvet.

November

Karen McManus: One of Us Is Next

Novemberben kevesebb energiám volt olvasni, de szerencsére hihetetlen jó munkakönyvek kerültek hozzám. Karen McManus a kedvenc szerzőmmé avanzsálódott. Imádom a tinikaraktereit, a csavaros krimiket. Igazi kikapcsolós YA könyvek, amit felnőtteknek ugyanúgy ajánlok.

December

Ashley Elston: 10 vakrandi, hogy megtaláld a nagy Őt

A hónap könyve volt nálunk Ashley Elston könyve, amit elsőre borító alapján pirinyót elítéltem. Nagyon nem szeretem a túlcsöpögős karácsonyi sztorikat, de viszont az olyanokat, amelyek inkább a családi viszonyokkal foglalkoznak, annál inkább. Ha igazán cuki karácsonyi, feel good könyvet akartok olvasni, ami ráadásul nem is túl nyálasan elcsépelt, akkor ez a könyv igazán szuper választás.
Itt egy igazi nagycsaládot ismerhetünk meg, ugyanis a vakrandikat a főszereplőnk nagymamája-nagypapája-unokatesói szervezik meg. Nekem a családos részek voltak a kedvenceim, de a randik is megmosolyogtatóak, igazi karácsonyi programokkal 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük