24 kedvenc film 2021-ből

Nálam bizony már nagy hagyománynak számít, hogy minden évben elhozom nektek a 24 TOP kedvenc filmemet az évből. Már döbbenetesen régóta írok erről bejegyzéseket, így úgy gondoltam, idén sem hagyhatom ki az összegzést 🙂 Mivel 2021 is félig karanténos év volt, ezért idén már 222 filmnél tartunk december végére, úgyhogy most is volt miből válogatnom.

Ha szeretnétek az előző éveim listáját is végignézni, akkor az évekre kattintva megtehetitek:

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Január

News of the World (2020)

Nagyon kedvelem Tom Hankset, így ebben a filmben sem csalódtam. Ebben a drámában egy polgárháborús veteránnak egy őslakos amerikai kislánynak keres otthont. Imádtam a két karakter kapcsoltát, annak ellenére, hogy nagyon súlyos és nehéz filmről beszélünk.

Promising Young Woman (2020)

Ha valaki szereti a morbid krimi-drámákat, akkor a Promising Young Woman nem fog csalódást okozni. Egy fiatal, traumatizált nő sorsát ismerhetjük meg, aki hajlandó bosszút állni az őt ért sérelmeken. Ráadásul a forgatókönyvét Oscar-díjjal is jutalmazták.

Február

Palmer (2021)

Egyértelműen imádom az olyan filmeket, amiben egy bajos férfi karakter barátságot köt egy kisgyerekkel. Ilyen a Palmer is, amiben egy börtönből szabadult férfi keveredik különös kapcsolatba a szeretője egészen furcsa kisfiával. Borzasztóan szívet melengető történet, és Justin Timberlake is szuper a szerepben.

Penguin Bloom (2020)

Nem igazán szeretem a betegségekkel kapcsolatos drámákat, de Penguin Bloom nekem is megmelengette a szívemet. Egy szarkáról szól, aki belopja magát egy család életébe, megváltoztatva mindennapjaikat. Sírós film, de megéri megnézni.

Március

Pieces of a Woman (2020)

A Pieces of a Woman beférkőzik mindenkinek a bőre alá, hiszen egy tragikus otthoni szülés történetét mutatja meg nekünk teljes, nyert valójában. Semmilyen részletet nem kendőz el, félelmetesen erősek a párbeszédek és az érzések is. Ez az, amit én csak erős idegzetűeknek ajánlok, de úgy gondolom, több ilyen filmre lenne szükség.

I Care a Lot (2020)

A Promising Young Woman mellé kapcsolnám az I Care a Lotot is, ami egy olyan nőről szól, aki idős embereket ver át azzal, hogy gondozójuk lesz, majd lenyúlja a pénzüket. Kifacsart, sokszor humoros film egy igen komoly témáról.

Április

Raya and the Lost Dragon (2021)

Azt hiszem, az idei kedvenc animációs filmem volt Raya és az elveszett sárkány története. A sárkány imádnivaló, a kislány karaktere szintén. Nagyon jó áthallásokkal, ráadásul elrepít bennünket a kínai mondák világába. Mindenkinek sok szeretettel ajánlott.

The Mauritanian (2021)

Újabb nehéz film, tőlem már megszokott módon. Ez az igaz történet Mohamedou Ould Slahi sztoriját dolgozza fel, aki hosszú évekig szenved az amerikaiak börténében úgy, hogy el sem ítélték. Fájdalmas, fontos sztori, ami egy könyvet dolgoz fel.

Május

The Father (2020)

Nagyon szerettem ezt a filmet. Úgy gondolom, a demencia és az öregedés kérdésköréről is több filmnek kellene születnie. A The Father tökéletes mutatja be, milyen is lehet egy demens idős ember elméjében élni. Imádtam, annak ellenére, hogy ez is rettenetesen fájdalmas.

The Dry (2020)

Talán az idei kedvenc filmem ez a krimi-thriller, amiben is a főszereplő visszatér egy ausztrál kisvárosba egy temetésre távoli életéből, ám kiderül, hogy sokkal több köze van az ottani történésekhez. Imádom a kisvárosi hangulatot, ezt a filmet ez erősen áthatja.

Június

Barb and Star Go to Vista del Mar (2021)

Az idei év legőrültebb filmjét Barb és Star viszi. Tudom, hogy nem mindenki fog hajlani erre az elborult, betépett humorra, de ez a film fájdalmasan vicces. Ha tényleg teljesen ki akarja valaki kapcsolni az agyát, ezt sok szeretettel ajánlom.

The Mitchels vs the Machines (2021)

A Rayával úgy fest, hazudtam, ugyanis a Mitchels vs. Machines is elrabolta a szívemet. Ebben egy családot ismerhetünk meg, akik egy robotapokalipszis közepébe csöppenek. Nagyon vicces, nagyon cuki, szívet melengető történet.

Jűlius

Old (2021)

Nekem ez a horror nagyon tetszett. Amikor összeállítottam a listát, meglepett, hogy mennyire nem sok horror nyűgözött le az évben. Az Old pont ilyen volt. Egy csapat embert ismerhetünk meg, akik egy furcsa tengerpartra keveredve elkezdenek hirtelenjében öregedni. Nagyon érdekes ötlet, és nagyon tetszett a megvalósítás is.

To The Bone (2020)

Ha valaki hiteles filmet szeretne látni az anorexiáról, az ezzel való küzdésről, aki ezt a filmet nagy szeretettel ajánlom. Kifejezetten a szívem csücskei a mentális egészségről szóló filmek, ez is beleilleszkedik ezek sorába.

Augusztus

Vacation Friends (2021)

Még egy nagyon vicces vígjáték, csak hogy ne akadjunk le folyamatosan a komoly filmeknél. Ha igazán jó nyári vígjátékra vágytok, akkor szeretettel ajánlom egy pár kalandját, akik egy vakáción igazán őrült barátokkal ismerkednek meg.

My Salinger Year (2020)

Írós hangulat, ami egy irodalmi ügynökség munkájába repít el bennünket. A középpontban egy lánnyal, aki kapcsolatba lép Salingerrel. Szuper adaptáció, nagyon jó történet.

Szeptember

Things Heard and Seen (2021)

Szerintem mostohán le van pontozva ez a film, de nálam újabb horrorként felkerült a listára. Egy fiatal nő történetét ismerhetjük meg, aki egy elhagyatott házba költözik a Hudson völgyében, ahol hamarosan nagyon furcsa dolgok történnek. A kedvenc misztikus horrorom volt idén.

The Starling (2021)

Jöjjön egy újabb madaras, ezúttal seregélyes történet. Nagyon szerettem ezt is, itt a kismadár egy nőnek segít gyermeke halála után felépülni a gyászból. Igazi keserédes dráma-vígjáték.

Október

Blue Bayou (2021)

Ha nagyon komoly filmet akartok nézni súlyos témában, akkor a Blue Bayou a ti filmetek lesz. A középpontban egy elképesztő téma áll: hogy hány embert toloncolnak ki felnőttként az Egyesült Államokból, akiket gyerekként amerikai állampolgárok fogadtak örökbe. Sírós, szívet facsaró sztori.

Finch (2021)

Még egy Tom Hanks film landolt a listámon, amiben is Tom Hanks egy robotot alkot egy posztapokaliptikus világban, hogy gondoskodjon halála után a kutyájáról. Imádnivaló, sírós, szívet melengető.

November

Spencer (2021)

Csodás ábrázolása ez a film Diana hercegnő mentális problémáinak válása előtt közvetlenül. A film összeségében nagyon minőségi alkotása, a forgatókönyv is szuper.

Stillwater (2021)

A Stillwaterben egy apa harcát követhetjük nyomon lányáért, aki tősgyökeres amerikaiként hajlandó Franciaországba költözni, hogy segítsen meggyógyítani a múlt sebeit, és közben saját démonjaival is megharcoljon.

December

Love Hard (2021)

Decemberre két karácsonyi filmet fogok idén is ajánlani. Ez a szívet melengető randiappos vígjáték nagyon belopta magát a szívünkbe. Az ilyen karácsonyi történeteket kedvelem, humoros, kedves, de nem túl nyálas.

Boy Called Christmas (2021)

Matt Haig könyvének adaptációja sem maradhat el ugyanis szuperre sikerült szerintem. Senki sem hagyhatja ki, aki olvasta a könyvet – és az sem, akinek még kimaradt volna.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük