Hogyan hat a zene az írás folyamatára?

Először is mindenkinek Boldog Új Évet szeretnék kívánni! Mostani bejegyzésemben az írók egyik örök jóbarátjáról szeretnék beszélni: a zenéről. Már tavaly is írtam egy bejegyzést inspiráló zenékről, de most kicsit mélyebben beszámolok a témáról.

Mint az előző bejegyzésemben is írtam, számomra is nagyon fontos a zene az írás során. Hogyha elmerülök a cselekményben, a zene sokszor irányítja a folyamatot, más irányba viheti. De van olyan, hogy egy fél óráig is keresem a jelenethez illő megfelelő dalt, amit aztán újra és újra lejátszok. Az előző regényeimhez teljes zenelista is elérhető, hiszen folyamatosan gyűjtögettem, mivel is írok éppen. Lehet, hogy érdekes is lenne CD-t vagy zenelistát mellékelni egy regény mellé, hiszen az még inkább dobna a hangulaton. A zene mellett az írás során társaim a képek is, így a zene, a szöveg és a képek tökéletes egységet alkotnak bennem, mintha filmet néznék, ami a fejemben alakul meg.

A zene a filmeknél is elengedhetetlen. Egyes jelenetek alatt folyamatosan megy a háttérzene, amely erősíti az érzelmeket. A zene segít abban, hogy fókuszáljunk a történetre, segít kilépni ebből a világból, és elrepülni más helyszínekre. Számomra még jobb, hogyha fülhallgatót is használok, hiszen az teljesen kizárja a külvilágot.

Az bizonyos, hogy a zene megteremti a hangulatot. Érdemes listákat kreálnunk, de vannak előre elkészített listák is, amelyek illeszkednek különböző hangulatokhoz (például a Spotify nevű programnak elképesztően jó listái vannak). Nekem sokszor segítenek a dalszöveg nélküli zenék, például a zongora, esetleg a filmzenék is.

A zene társunk abban, hogy megérintsen a múzsánk. Általában ezért hallgatok sétálás közben zenét, hiszen a jelenetek megelevenednek előttem. A zene sokszor képes nosztalgikus hangulatba rángatni, visszahozni a nyár vagy a tél élményét, így bármikor, bárhová kerülhetünk vele. Meghozza a szenvedélyt, életszerűbbé teszi az írást.

Nektek milyen zenék segítenek abban, hogy megnyíljanak a bűvös csatornák az írás felé?

képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük