Írj a kifogások helyett

Már korábban is írtam egy bejegyzést arról, hogy haladni bizony csak úgy lehet, hogyha az ember leül a gépe elé, és elkezdi leírni a gondolatait (ezt a bejegyzést itt olvashatjátok). Ezen a héten újra elővettem a kis piros füzetemet, amelyben összefoglalást találtam arról, hogy mennyi az annyi, mennyit is kell írni, hogy jussunk is valahová.

Sajnos én sem vagyok kivétel a halogatás alól, szinte sohasem vagyok elégedett a leírt mennyiséggel, és a kezdés számomra is nagyon nehéz. Most legalább négy regény pihen a fejemben egyszerre és csomó novella, amikhez csak hozzá kellene kezdeni. Az egyetlen és legjobb ellenszere a feszítő gondolatoknak, hogyha tényleg nekiülünk az írásnak.

Alapvető szabály, amit sohasem lehet elégszer ismételni, hogy folyamatosan írni és olvasni kell a fejlődés érdekében. Egy író napi teljesítménye általában 3000-10 0000 karakter között mozog. Legalább heti öt órát ajánlatos az írással foglalkozni kezdőként, de a profi írók akár húsz óránál többet is ezzel töltenek.

Vannak bizonyos szabályok, amelyek segíthetik az írást. Jó, hogyha teljesen kizárjuk a világot magunk körül, és akkor szerencsés abbahagyni az alkotást, amikor még van mondanivalónk. Legalább egy órát kell a gép előtt görnyedni, ha épp nem írunk, akkor gondolkozzunk a szereplőkről, írjuk le a jegyzeteinket! Pár javaslat szerint a legjobb reggel írni, amikor még nincs tele a fejünk, de ez nekem általában nem sikerül. Szeretek inkább túlesni a napi feladataimon és lenyugodva nekikezdeni az írásnak. Természetesen ez sem igazán jó hozzáállás, mert van, amikor teljesen kifárasztanak a teendők és pont az írásra nem jut idő.

Nagyon jó és hasznos javaslat a naplózás. Amikor éppen elakadtunk egy történetben vagy éppen nincsen mit írnunk, akkor jó, hogyha saját gondolatainkat vetjük papírra. Ráadásul ez terápiás célból sem elhanyagolható dolog. Kezdő íróknak legalább 25 perc naplóírás javasolt naponta, amit mindenkinek szívből ajánlok. Fejlődik az íráskészség, rendezettebbek lesznek tőle a gondolatok. Fontosnak tartom még a jegyzetelést, amit én is hajlamos vagyok elhanyagolni, aztán később sóvárgok az elveszett ötleteim után.

Az olvasást pedig nem kell külön emlegetnem. Aki írni akar, az olvasson folyamatosan. Lehet listát készíteni arról, hogy mit is szeretnénk elolvasni. Erre a Goodreads igazán nagyszerű oldal, ráadásul büszkeséggel töltheti el az embert, hogy mennyi szerző művét olvasta már el.
Most pedig menjünk írni! 🙂

képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük