A Nagy Varázslat

Pár héttel ezelőtt a kezembe akadt Elizabeth Gilbert legújabb könyve, a Big Magic, ami szeptemberben jelent meg az Egyesült Államokban. Gilbert munkásságát az Eat Pray Love (Ízek, imák, szerelemek) óta követem, egyszerűen odáig vagyok az élettel kapcsolatos bölcsességeitől, pedig én aztán nem szeretem az üres frázisokat. De az írónő mindig nagyszerűen meg tudja ragadni a dolgok valódi lényegét. A Big Magic pedig igazán közel áll a szívemhez, hiszen a kreativitásról szól. A könyv olyan, mint egy hatalmas lelkesítő beszéd, ami november előtt még jobban megmelengette a lelkemet. Sohasem árt egy kis biztatás az elveszett kreatív lelkeknek.

B9bdZVgCMAIcij_

A könyv kreativitás varázslatos oldalát mutatja be nekünk, emellett praktikus tanácsokat ad a félelemmel kapcsolatban. A Big Magic nem csak íróknak szól, hanem bárkinek, aki szeretné egy kicsit erősíteni kreatív oldalát, legyen az bármi. Persze Gilbert a legtöbb példát az írásról hozza, hiszen ő maga is ezzel foglalkozik a legtöbbet. Szerinte a kreativitást sohasem késő becsempészni az életünkbe.

“It seems to me that the less I fight my fear, the less it fights back. If I can relax, fear relaxes, too.”
Elizabeth Gilbert, Big Magic: Creative Living Beyond Fear

Én talán legjobban a félelemmel kapcsolatos fejezeteket értékeltem. Hosszú, hosszú időbe telt számomra, amíg magamévá tudtam tenni azt a gondolatot, amit Gilbert tökéletes pontossággal leír a könyvében. Évekig küzdöttem a félelmeim ellen, és még manapság is előfordul, hogy csatákat akarok velük vívni. Mostanság azonban egyre jobban az elfogadás felé irányítom magam. A félelem a személyiségünk szerves részét képzi, a kreatív élet egyik fontos eleme, de tulajdonképpen bármilyen életé. A csapból is az folyik, hogy le kell győzni a félelmeinket ahhoz, hogy teljes életet éljünk. Gilbert és én is azt mondom, hogy ez lehetetlen. A félelemnek helyet kell csinálni magunk mellett, elfogadni, hogy mindig velünk lesz, és hogyha nem kapálózunk ellene folyamatosan, akkor lassan kicsit csendesedni kezd, majd olyan halk lesz, hogy el is feledkezünk róla. Sohasem fog eltűnni, ezért érdemesebb összebarátkozni vele, mint folyamatosan harcolni. Vért izzadva küzdeni fárasztó, sokkal jobb a csendes béke.

Quotes-From-Elizabeth-Gilbert-Big-Magic (2)

Gilbert egyébként leírja saját íróvá válásának útját is, amelyeket érdekes anekdotákkal fűszerez. Pedig az írónőnek sem hullott az ölébe a népszerűség, hiszen a nagy áttörését jelentő Ízek, imák, szerelmek című könyvét csak 35 éves kora felett adta ki, húszas éveiben csak gyűjtötte a visszautasító leveleket.

“So this, I believe, is the central question upon which all creative living hinges: Do you have the courage to bring forth the treasures that are hidden within you?”
Elizabeth Gilbert, Big Magic: Creative Living Beyond Fear

A Big Magic-et mindenkinek ajánlom, aki kreatív életet szeretne élni, de tele van félelemmel. De valójában mindenkinek értékes olvasmány lehet. Egyelőre sajnos csak angol nyelven érhető el, de reménykedjünk benne, hogy hamarosan lesz fordítása is, hiszen az írónő könyvei igen csak népszerűek lettek hazánkban is.

Quotes-From-Elizabeth-Gilbert-Big-Magic (1)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük