Tippek és trükkök, hogyan dolgozz hatékonyan otthonról

Pár napja eszembe jutott, hogy ennél sosem lesz alkalmasabb időszak arra, hogy megosszam veletek, hogyan is dolgozom itthonról. Mivel most napok alatt feje tetejére állt a világ, és rengeteg ember kényszerül arra, hogy teljes mértékben otthonra rendezze be az életét, hirtelen mindenki az én életmódomat kezdte folytatni, ami igencsak érdekes élmény. Én 2013 óta dolgozom csak otthonról, hét év alatt sokat tanultam arról, hogyan is lehet megőrizni az egészségünket és a józan eszünket idebent. Régen sokan óva intettek az itthoni munkától, egészségtelennek tartották, de már itt Angliában már sokkal elterjedtebb a home office, ezért szerencsére az átállás sem volt annyira nehéz. Nekem pedig nem igazán hozott a helyzet szerencsére változást. Úgy gondoltam, hátha tudtok az én tapasztalataimból ihletet meríteni, hátha tudjátok hasznosítani ezeket az egyszerű kis irányelveket! 🙂

1. Minden reggel ágyazz be, és öltözz fel!

Amikor elkezdtem az otthoni munkát, sokszor úgy gondoltam, hogy rendben lesz az, ha pizsamában töltöm a napomat, és az ágyból dolgozom. Nagyon rossz ötlet. Úgy gondolom, hogy nagyban rontja az ember közérzetét, ha pizsamában marad, olyan érzése van tőle, mintha beteg lenne. Az ágyazást egy könyvben olvastam nemrég, de teljes mértékben igaz. Ha úgy kelek fel, hogy nem állok neki beágyazni, akkor az egész napom rossz irányt szokott venni, könnyedén szétesek. A felöltözésnél kész otthoni munka ruhatáram van – nem mondhatom, hogy szexi ruhákból áll -, leginkább a laza pólóra, kapucnis pulcsikra és jóganadrágokra esküszöm. Minél kényelmesebb annál jobb, de nem pizsama, ami fontos.

2. Legyen reggeli rutinod.

Ezt még én is nagyban tanulom. Borzalmasan nem vagyok a reggelekre kalibrálva. Viszont mindenhol azt olvasom, hogy a jó reggeli rutin a sikeres nap záloga. Én mostanság próbálok beiktatni némi jógát és meditációt a reggeleimbe (egyelőre sikertelenül…), mert általában csak fél órát nézem a telefonomat, hogy felébredjek. Pedig a nyújtás, a citromos forró víz, a hálameditáció, a naplózás, reggel a leghatékonyabb. Nálam a reggeli rutin része a forró tea és az egyszerű könnyed reggeli (na meg az Ellen-show :P), de ebben még mindig van hová fejlődnöm.

3. Egyél rendszeresen.

Akkor is, ha otthonról dolgozol. Tarts ebédszünetet akkor is, ha sok a munka. Igyekezz ragaszkodni az időpontokhoz. Nálam az ebédidő azzal is jár, hogy elpakolok egy kicsit a konyhában, így nem vagyok a kanapéra ragasztva egész nap. Mivel közel a konyha, ezért nem érdemes folyamatosan nasikért rohangálni. A rendszeres étkezés nagyon fontos,

Amikor az átlagos életformádat “karanténnak” kezdik hívni

4. Sétálj.

Ebben kényszeres vagyok. Ha nincs is hova mennem, akkor is igyekszem felnyomni a napi lépésszámomat az okosórámon. Napi 6000-7000 lenne a cél, ami néha csúfos kudarcba fullad. De egyszerűen érzékelem, hogy pár teljesen bent töltött nap 1000-2000 lépéssel nagyon rontja az ember hatékonyságát és a hangulatát is.  20-30 perc a szabad levegőn nagyon sokat segít, hogy jobban érezze magát az ember.

5. Válassz más mozgásformát is. 

Nálam ez a jóga és a futás (bár most a futást két-három hétre újra félretettem, de igyekszem visszatérni). Jógában is igyekszem ragaszkodni a heti 4-5 alkalomhoz. Nem kell sok, itt is 20-30 perc nyújtás. Nagyon könnyen válhat az ember hátfájóssá, ha folyamatosan bent ül. A mozgás sokat segít abban, hogy testileg és lelkileg is egészségesek legyünk.

6. Legyen napi listád a munkáddal kapcsolatban. 

Attól, hogy otthon vagy ne akarj ezerszeresen több dolgot megcsinálni, mint ami a kapacitásodba belefér. Nekem szigorúan meghatározott oldalaim vannak a fordításnál és a szerkesztésnél is, igyekszem sosem túllépni a munkaidőmet, különben folyamatosan csak dolgoznék. Ne csináld meg csak az előre meghatározott feladatokat.

7. Legyen határozott munkaidőd.

Az otthoni munkánál, főleg ha az ember szabadúszó is, akkor tudni kell, mikor van vége. Nálam ez az ütemezés könnyebb, mert mindig a férjem munkarendjéhez igazítottam a sajátomat. Általában 8:30 és 17:00 között dolgozom, csak ritka esetekben nyújtom ennél tovább a munkát. Ha végzel, akkor tényleg végezz, és érkezz “haza”.

8. Válaszd el a munkaterületedet a többi tereptől.

Na ez még nálam is folyamatban van. Mint már említettem: az ágyban munka nem hatékony. Megvan a kis írósarok, ahol dolgozni szoktam, de a dolgozószoba kialakításába most fogunk majd belekezdeni, szóval eddig főleg a kanapén dolgoztam.

9. Igyál rendszeresen.

Ezt is könnyű elhanyagolni. Én ezt egyszerű vizespalack módszerrel oldom meg, és igyekszem napi 1.5-2 litert inni. A vicces az, hogy hétvégén ez sokkal nehezebben megy, még akkor is, ha itthon vagyunk. Valahogy munka közben könnyebben felemelem a vizespalackot magam mellől.

10. Ha süt a nap, ülj ki, tarts kisebb szüneteket.

Ha süt a nap, néha kipakolom a teljes munkafelszerelésem, néha csak pár percre ülök ki, hogy élvezzem kicsit a napfényt. A munka közben nekem szünetet jelent a házimunka – bármennyire is furán hangzik -, de igazán fel tud frissíteni néha az, hogy elmosogatok.

+1. Limitáld a közösségi médiát!

Most a riasztó hírek mellett egyébként sem árt, de abszolút nem hatékony, ha óránként 10-20 percet nézegeted a Facebookot vagy az Instát, vagy bármely kedvenc felületedet. Én a chateléssel szoktam eltölteni az időmet, de kell az embernek a virtuális társasága 😉

Remélem, tudtam ezzel pár jó tanáccsal szolgálni 🙂 Vigyázzatok magatokra, és jó otthoni munkát azoknak, akik most otthonról dolgoznak velem együtt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük