Írók egymás között – Erős női karakterek

A havi Írók egymás között körblogolásunkban most az erős női karakterekkel foglalkozunk. Nemrég született egy írásom a saját női karaktereimről, amit ide kattintva el is érhettek. De úgy döntöttem, szeretnék egy kicsit kitekinteni, és más karakterekkel is foglalkozni a bejegyzés kapcsán. Ha Fanni, Emma és Klári bejegyzése is érdekel benneteket, akkor kattintsatok, érdemes olvasni!

Én is a mesék világában kezdem a barangolásomat. Fiús kislány voltam, imádtam felvenni más szereplők identitását, sokszor hónapokig egy-egy mesehőssé avanzsáltam magam. Viszont egy nagyon érdekes dolog velem kapcsolatban: mindig fiúkat választottam. A kedvenc Disney-hőseim közül Simba lettem, vagy a Kacsamesékből Tiki (a zöld baseballsapkás, ne kérdezzétek, miért), de végigzongoráztam én Zorrót vagy akár a Csipet Csapatból Chipet. Az első mese, amikor végre sikerült lányokkal azonosulnom, az a Sailor Moon lett. Most felnőtt fejjel elgondolkoztam ezen, és két következtetésre jutottam. Bizonyára ezért is imádok férfikaraktereket írni, mert így kimozdulok a fejemből. És valószínűleg nem találtam megfelelő lányokat, akikkel azonosulhattam volna. Nem tetszettek a hercegnő nebáncsvirágok, akiket a hercegek mentenek meg és szépen énekeltek. Elgondolkoztam azon, hogy vajon manapság jobb lenne-e a helyzet? És arra jutottam, hogy talán. A Disney-rajzfilmekben is megjelentek a tökös lányok. Az egyik kedvencem Moana, aki az egész szigete sorsát a vállára veszi az apja tanácsa ellenére. Aztán ott van Elsa és Anna is, akik szintén igazi erős lányok. Mert hát szükségünk van erős lányokra, a kislányoknak erős lánymodellekre, akik segítség nélkül képesek megállni a lábukon.

Azért szeretnék egy kicsit kitekinteni a regények világába is. Kicsit csaló vagyok, ugyanis szinte az összes kedvenc karakterem férfi (valamiért szerelmes vagyok a jó pasikarakterekbe), de azért a kedvenc regényeimből csak hozok nektek pár kiemelkedő lányt. Most nem szeretnék világmegmentő Katniss Everdeenekről értekezni, róluk mindenki tudja, hogy menő, világmegmentő lányok. Inkább hozok hétköznapi, erős hősöket.

Elsőként Louisa Clark jutott eszembe a Mielőtt megismertelek (Me Before You)-ből, aki igazi cserfes, ám annál erősebb női karakter. Kiáll Will mellett, hajlandó változtatni az életén, nyit és kutat, hogy jobbítsa mások sorsát. A trilógia későbbi részeiben is bizonyít, hogy folyamatosan képes újra és újra felállni.

A szobában (Room) az Anya karakter kiemelkedő, elképesztő erővel képes menteni saját gyerekét a veszélytől, nem adja fel, a végsőkig kitart. Oltalmazása, ereje hihetetlen. Nem törik meg, csak akkor, amikor már “megengedheti” magának.

Gillian Flynn női karaktereit is szeretném megemlíteni. Ugyan Camille Preakernek rengeteg pszichés gondja van, nagyon érdekes női karakternek találom, aki képes arra, hogy nyomozása kezdjen, hogy eltávolodjon anyja uralmától. Emellett odáig vagyok Margo “Go” Dunne karakteréért, aki ugyan abszolút nem pozitív (totális pszichopata) mégis hihetetlen jól megformált. Az biztos, hogy ezekkel a nőkkel senki sem húzhat ujjat.

Végül, de nem utolsó sorban hétköznapi hősöket szeretnék említeni. Akik nem kitalált karakterek, de saját memorájaik hősei. Ide sorolnám Elizabeth Gilbertet, Cherly Strayedet, Jeanette Wallst, Rachel Hollist, Anne Franket, Sarah Wilsont, akik mind mind inspiráltak, és megmutatták nekem, milyen is egy erős nő. Nem hibátlan, hanem elfogadja önmagát. Bevallja a gyengeségeit, de képes dolgozni a változásért. Mert tényleg a hibátlanságunk tesz minket erősökké, hanem az, hogyan is vagyunk képesek jobbítani magunkon és a körülöttünk lévő helyzeten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük