Hangoskönyv-mánia

Már szenteltem egy bejegyzést az e-könyvnek, ezért most új szerelmemről szeretnék hosszabban írni, ami nem más mint a hangoskönyv.

Bevallom őszintén, régen elutasítottam a hangoskönyv gondolatát. Nem gondoltam, hogy tudok rá figyelni, furcsának tartottam az ötletét is. Az ismerkedés útján csupán az indított el, hogy egész egyszerűen hányingerem van olvasni a buszon. Főleg a Krakkó-Budapest távon, ami hét egész órát vesz igénybe, és sok helyen hegyi utakon kanyargunk végig. Ekkor találtam ki, hogy könyvet fogok hallgatni, hiszen hét óra tiszta olvasási időt kár lenne elpazarolni.

Az alkimistát hallgattam meg először, ami pontosan kitöltötte a buszidőmet. Nagyon megtetszett az ötlet, hogy innentől kezdve a buszozás közben rengeteg könyvet végighallgathatok. Először csak a hosszú utakra tartogattam a hangoskönyvet, később azonban elgondolkoztam, hogy miért is ne hallgathatnék takarítás, mosogatás és főzés közben is könyveket?

A hangoskönyvek világa akkor tárult ki igazán előttem, amikor ráébredtem, hogy angol könyveket játszi könnyedséggel hallgathatok meg, amíg az angol nyelvű olvasásra nehezen veszem rá magam. Így viszont kevésbé kalandozik el a figyelmem, ráadásul a nyelvfejlesztés szempontjából is nagyszerű tevékenység.

Számos hangoskönyvet az írók, esetleg híres emberek mondanak fel, így érdekes kalandozásokat tehetünk a könyvek világában. Például Az írásról című könyv megtalálható Stephen King felolvasásában, amely még közelebb hozza az élményt. De számos példát hozhatunk: L. Frank Baum klasszikus könyvét, az Oz, a nagy varázslót Anne Hathaway olvassa, Virginia Woolfe híres regénye, A világítótorony Nicole Kidman hangján hallgatható. De egy hosszabb lista is megtalálható itt.

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a hangoskönyvet, akinek kevesebb az ideje, esetleg szeretne az értékes, más elfoglaltsággal eltöltött idejébe többet is belecsempészni. Jó futáshoz, takarításhoz, dugóban várakozáshoz, tömegközlekedéshez is. Ráadásul a nyelvtanulásnak sem utolsó. Persze meg kell választani a könyvek nyelvi szintjét, klasszikusokat már csak magas nyelvtudáshoz érdemes választani.

képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük