5 ok, amiért érdemes NaNózni

A múlt héten a Writer’s Digest oldalán botlottam bele egy érdekes cikkbe arról, hogy miért is érdemes belefogni a NaNoWriMóba. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy a cikk fordításába belefűzöm saját tapasztalataimat is a regényíró hónapról.

1. Az egész rólad szól
A NaNo igazán jó terep arra, hogy személyes célokat tűzzünk magunk elé az írásban. A hivatalos cél természetesen az ötvenezer szó, de később személyesebb terepet is alkothatunk. Én az előző két évben két nyertes NaNót tudhatok magam mögött, de személy szerint még sohasem írtam meg egy regényt egy hónap alatt. Nálam mindig a regény egy részét képzi az, amit novemberben írok.

2. Fegyelmet kíván
A határidők az írók legjobb barátai. A NaNo segít abban, hogy ne játékkal, Facebookkal vagy egyéb mással üssük el az írásra szánt időt. Ez nálam is teljes mértékben igaz. Novemberben fegyelmezetten igyekszem megírni a napi 1667 szavamat, hiszen szeretném teljesíteni a kitűzött célt. Mindig is jól dolgoztam akkor, hogyha a munka napi részekre volt elosztva. Ráadásul az írást szokássá teszi. Novemberben sokkal kevesebb időbe telik hangulatba ringatnom magam, hiszen az idő szoros, így mindenképpen le kell ülni és folytatni kell.

3. Felszabadító érzés
Bármit lehet írni a NaNo alatt, lehet kísérletezni, belemenni olyan zsánerekbe, amelyeket egyébként sohasem próbáltunk volna ki, hiszen csak egyetlen hónapra kell elköteleződni. Jövőre én is szeretnék ebbe az irányba kacsingatni, mivel idén a biztonságos pályámat választottam a trilógiám befejező részével.

4. A közösség körbevesz
Az írás magányos tevékenység, hiszen az időnk javát saját fejünkbe ragadva töltjük. A legtöbb írónak ráadásul nincs igazán erős háttere, akik támogatnák a művészetükben. Ki ne találkozott volna már furcsa tekintetekkel, amikor azt mondta, hogy író akar lenni, esetleg regényeket ír? Viszont a NaNo során tudjuk, hogy mennyien osztoznak velünk a regényírás imádott tevékenységében szerte a világon. Ennek hamarosan egy teljes bejegyzést fogok áldozni!

5. Nincs mit veszítened!
De tényleg nincs! Csak magadnak állítottál célokat, csak magadat kell legyőznöd. Ha nem éred el az ötvenezer szót, de írtál tízezret, akkor is többet értél el, mintha bele sem kezdtél volna. Éppen ezért minden írónak érdemes kipróbálni a kihívást.

forrás: Writer’s Digest és Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük