Találkozás helyi írókkal

Már másfél éve élek Krakkóban, és mindig hiányzott, hogy kapcsolatot teremtsek az itt élő kreatív írókkal. Természetesen a nyelvi korlátok álltak az utamba, hiszen egyáltalán nem beszélek lengyelül. Így magányomban maradtam, és fenntartottam a magyar írókkal a kontaktust az interneten. A múlt héten azonban változott a helyzetem, amit a NaNónak köszönhetek.

A tavalyi évben nem is jutott eszembe, hogy Lengyelországhoz csatlakozzak a NaNoWriMo alatt. A nyelvtudás hiánya rám nehezedett, így a biztonságos “Valahol Európában” régióban töltöttem el a novembert. Idén azonban minden bátorságomat összeszedve a Lengyelország régiót erősítem (remélhetőleg), és szerencsére nagyon kellemes meglepetés ért.

Lengyelországban négy kapcsolattartó (Municipal Liaison) működik négy különböző városban. Szerencsére Krakkóban is van egy lány, akinek még november elején írtam emailt. Hamarosan kiderült, hogy nagyon szívesen látnak a találkozójukon és ő biztosan beszélget majd velem angolul. Ráadásul a kis összejövetelt pont abban az utcában rendezték, ahol én is lakom, ami még egyszerűbbé tette a helyzetet.

Így múlt hét pénteken volt szerencsém találkozni hat lengyel kreatív íróval, akikkel végre beszélgethettem egy kicsit az írásról és persze a NaNoWriMóról. Igazán kedvesek voltak velem, bár sokan először megszeppentek, hogy a beszélgetés aznap nem csak lengyelül fog folyni. Ráadásul ajándékcsomagot is kaptam, ami itt helyi NaNós különlegességnek számít. Volt benne naptár, matrica, füzet és toll, ráadásul egy apró túlélőcsomag is a hónapra (egy filter tea, 3in1 kávé, csoki és nyalóka). Nagyon nyitottak voltak felém és közösen írtunk is egy keveset. Emellett hétről hétre lefordítják nekem az írós kihívásokat is.

Egy kicsit megismerhettem a lengyel könyvkiadás és irodalmi lapok helyzetét, ami hasonlatos a magyarhoz. De igazán nagy élmény volt végre itt is beszélgetni hozzám hasonlóakkal, akik egész novemberben a karaktereikkel, a szavaik számával és a történetükkel vannak elfoglalva. A legjobb pedig, hogy jövő héten is lesz összejövetel, így a krakkói NaNósok idén gyakorolhatják az angol beszélgetést is mellettem. Emellett mindenkinek ajánlom, hogy térjen be az angol nyelvű Massolit könyvesboltba Krakkóban, hiszen igazán hangulatos hely.

képek forrása: Pinterest

7 thoughts on “Találkozás helyi írókkal

  1. Krakkoban soha nem mulasztom el meglatogatni azt a kis alagsori kavezot mely bar a diakok kedvenc torzshelye, megsem harsany ellenben duruzsolos ,elmelkedos. Es a legjobb meggylikoros forrocsoki otthona:). Oreg ,jajgato, valamikor talan templomi butorok biztositjak a betevedt latogato kenyelmet. Ne mulassza el Kedves Gabriella:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük