Döntögessünk tabut: beszéljünk az öngyilkosságról

A Maradj velem megjelenése óta érik bennem, hogy írnom kell egy bejegyzést a könyv egyik központi témájáról. Tavaly óta nagyon sokat beszélgettünk író-olvasó találkozókon a gyerekbántalmazásról, a könyv kapcsán – érthetően – szinte mindenki erre tereli a szót. A Beszélj hozzám szerkesztése közben újra felbukkant bennem, hogy írnom kell a regények másik fontos témájáról is, ami nem más, mint az öngyilkosság. Sajnos sokszor én is úgy érzem, hogy a lelki betegségeket erős megbélyegzés éri, és úgy gondoltam, hogy muszáj legalább egy bejegyzést szentelnem ennek a témának.

Tudtátok, hogy a WHO szerint Európában Magyarországnál csak Litvániának rosszabbak az öngyilkossági mutatói? És hogy az idegrendszeri és mentális betegségek az európai népesség 38 százalékát érintik? A számadatok megdöbbentőek, az okok természetesen ezer félék, de az tény, hogy igazán nehéz segítséget kapni, hogyha az ember tényleg szorult helyzetben van lelki egészség terén.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisa rendelkezik hazánkra vonatkozó, a WHO-nál frissebb adatokkal. Eszerint kismértékben csökkent az öngyilkosságok száma 2012 óta, akkor ugyanis 2350 ilyen esetet dokumentáltak, míg 2013-ban ez a szám 2093, 2014-ben pedig 1927 volt. 2015-ben a KSH adatai alapján 1870 ember oltotta ki életét önkezével. Magyarországon egyébként 2000 és 2013 között 34 százalékkal csökkent az öngyilkosságot elkövetők aránya, bár nemzetközi viszonylatban még így is kiugróan magas a magyarok arányszáma. Három és félszer annyi férfi vetett véget önkezével életének, mint nő, a leggyakoribb módszer az akasztás volt. (K. Sz.)

A száraz adatok helyett inkább beszélnék nektek a személyes érintettségemről. Az öngyilkosság és a mentális betegségek témája az én életem része is, és nem csak azért, mert pszichológiát tanultam. A családomban négy öngyilkosság is történt, amelyek engem közvetlenül nem érintettek, de közvetve annál inkább. A megbélyegzés, a hozzátartozók szégyenkezése, a meg nem értettség formálta a világomat.

Emellett a lelki betegséget a saját bőrömön tapasztaltam/tapasztalom, erős szorongással, agorafóbiával, pánikbetegséggel küzdöttem egész életemben, és sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy Magyarországon megfelelő segítséget kapni nehéz. Az orvosi rendelőben azonnal a gyógyszerekre terelődik a szó, a terápia – főleg vidéken – nehezen elérhető, azok számára pedig tényleg nem, akiknek nincs pénzük rá. Az orvosok sokszor nem fordulnak empátiával a szorongás, a depresszió felé, még mindig benne van a köztudatban, hogy ez a gyengeség jele. A mentális betegek megbélyegzése igen is súlyos probléma, sokan azt mondják, hogy csak össze kell szednünk magunkat, és minden jobb lesz. Sajnos az öngyilkossággal kapcsolatos statisztikák is azt mutatják, hogy ez nem ilyen egyszerű. Néha az élet kilátástalanná válik, nincsen kapaszkodó, és már ahhoz is nagy bátorság kell, hogy valaki eljusson egy orvosi rendelőbe a problémájával, és sajnos sokszor a megfelelő segítséget hosszasan kell keresgélni. Ami időbe és pénzbe kerül, ami egy lelki gondokkal küzdő személynek sokszor nincs. Amikor a kilátástalan helyzetben egy szakember csukja ránk az ajtót, azt nem könnyű feldolgozni. A szorongással való életről a másik blogomon többet mesélek angol nyelven, amit ide kattintva elérhettek.

Emellett sajnos az is nehezíti a problémát, hogyha valaki komoly elhatározással akar véget vetni az életének, akkor a legtöbb esetben nem fordul segítségért, nem kommunikálja a jeleket a közvetlen környezetének sem (nem akarja, hogy megakadályozzák cselekedetében). Úgy gondoltam, éppen emiatt leírnék nektek pár figyelmeztető jelet is az öngyilkossággal kapcsolatban:

  • ha valaki arról beszél, hogy reménytelennek érzi az életét és nincs célja
  • arról beszél, hogy csapdában van és kibírhatatlan a fájdalom
  • úgy érzi, hogy csak teher másoknak
  • megnövekedett az alkohol, gyógyszer és drogfogyasztása
  • ideges, figyelmetlen, zaklatott
  • kiüresedett, megváltozik az eddigi viselkedése
  • túl keveset vagy túl sokat alszik
  • erős hangulatingadozásai vannak
  • beszél a halálról, esetleg arról, hogy megöli magát

Fontosnak tartom, hogy beszéljünk a problémáról, hogy a köztudatban legyen, hogy senki sincs egyedül. A legfontosabbnak azt tartanám, hogy levetkőzzük végre a bélyegeket. A lelki gondok nem a gyengeség jelei, az öngyilkossági kísérlet szintén nem az önzőség, a feladás jele, hanem főleg a segítségkiáltásé. A közösség ereje ebben is tudna segíteni, ha nem lennénk teljesen elszigetelve egymástól, ha a másiknak a megbélyegzés helyett segítő kezet adnánk. Ha nem a bírálás lenne előtérben, hanem a gondos odafigyelés.

Szeretném, ha itt állnának ezek a telefonszámok is. Szeretném, ha senki sem érezné azt, hogy teljesen egyedül maradt a gondjaival. Szeretném, hogyha a lelki gondjaink az erősség, a bátorság jelei lennének, hiszen minden fájdalom ellenére itt vagyunk és éljük a mindennapokat.

Bizalom Lelki Elsősegély Telefonszolgálat

06 (80) 505-505

Hívjon bennünket, ha úgy érzi, jó lenne megbeszélni egy hozzáértő segítővel nehézségét, megoldhatatlannak tűnő élethelyzetét, súlyos gondját.

Válságterhességi Tanácsadó Központ

06 (70) 225-2525

Nehéz körülményekkel szembesülő várandós nők lelkisegély szolgálata.

Magyar Rákellenes Liga Telefonos Lelkisegély Szolgálata

06 (80) 505-675

Daganatos betegeknek és családtagjaiknak nyújtunk segítséget kritikus helyzetekben.

Szegedi Tini-Telefon Lelkisegély Szolgálat

06 (80) 820-011

Hívj, ha baj van, a telefonszám ingyenesen hívható!

Fiatalok Anonim Lelkisegély Szolgálata

06 (80) 505-005

Hívj minket, ha segítségre van szükséged, velünk megbeszélheted! A telefonszám ingyenesen hívható.

Felnőtt Lelkisegély Szolgálat

06 (80) 505-005

Hívj minket, ha segítségre van szükséged, velünk megbeszélheted! A telefonszám ingyenesen hívható.

ÉLET Lelki Elsősegély Telefonszolgálat

06 (80) 505-505

Lelki Elsősegély Szolgálat

06 (80) 505-505

Makói Lelkisegély Szolgálat

06 (62) 212-515

Ingyenesen hívható telefonszolgálat!

Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálat

06 (80) 505-505

Lelki Elsősegély Telefonszolgálat

06 (80) 810-600

S.O.S. Telefonos Lelkisegély Szolgálat

06 (80) 820-111

“Kapcsolat” Telefonos Lelkisegély Szolgálat

06 (88) 422-205

S.O.S. Élet Telefonszolgálat

06 (80) 505-390

Lelkisegély Szolgálat

06 (80) 505-599

Kék Vonal Gyermek és Ifjúsági Telefonszolgálat

116-111

Előtag és körzetszám nélkül hívható bárhonnan Magyarország területén 0-24 óráig!

Női Vonal

06 (80) 505-303

Ifjúsági Lelkisegély Telefon

06 (88) 312-817

Drog Stop

06 (80) 505-678

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

06 (80) 205-520

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük