Írók egymás között – Erős férfi karakterek

A havi Írók egymás között sorozatunkban folytatjuk az erős karakterek boncolgatását. Májusban az erős férfi karaktereknek szeretnénk egy kis időt szentelni a lányok után (azt a bejegyzésemet ide kattintva elérhetitek). Ha a többiek bejegyzését szeretnétek olvasni a témában, akkor a nevükre kattintva ezt is megtehetitek: Emma, Klári és Fanni.

Ahogy belegondoltam, mit is fogok írni ebben a bejegyzésben, sejtettem, hogy kissé atipikus erős férfi karakterekről fogok beszélni. Mondhatjuk, hogy egyáltalán nem szeretem a tipikus romantikus-erotikus-New Adult férfi karakter-felhozatalt. Ugyanúgy, ahogy a nőket sem tartom reálisnak ezekben (általában mind visszahúzódó jókislányok, akik csak egy férfi segítségével tudnak kiteljesedni), úgy a tipikus erős férfi karaktereket is toxikusnak találom. A legtöbbször rosszfiúkat ismerhetünk meg, akikre mindig ráhúzható a nagyon helyes, tökéletes, ám van egy titka, mégis erős, macsó férfi, aki általában halálosan féltékeny a kiszemelt lányra és védelmezi, elintézi helyette a világ dolgait. Ezek a karakterek nálam kissé ilyen ősember-jelleget öltenek, akik persze, emellé még gyengédek és érzékenyek is. Ez a két dolog nálam nem jön össze.

Nálam az erős férfi karakter háromdimenziós, általában súlyos gondokkal küzd (lehetnek ezek külső vagy belső problémák), és képes saját fejlődése útján felülkerekedni ezeken. Nálam az erős férfi karakterek nem nőket védelmeznek, hanem képesek változni saját magukon. Az erős pasiknak nem kell feltétlen jól fizető állás vagy kockahas, és még nőcsábásznak sem kell lenniük.

Mondhatjuk, hogy Stephen King karaktereivel nőttem fel, épp ezért tőle tudok számos példát felvillantani. Először Andy Dufresne jutott eszembe a Remény rabjaiból, akihez annyira hozzánőtt megszemélyesítője, Tim Robbins, hogy másként nem tudom elképzelni. Andyt jogtalanul vádolják meg felesége és annak szeretője meggyilkolásával, és életfogytiglanra ítélik. A börtönben a bankár Andynek teljesen át kell alakulnia a túléléshez, hiszen egyáltalán nem ismeri ezt a közeget. Ő tipikusan erős karakter, összeomlik, de összeszedi magát, tervet sző és képes túlélni ezt az iszonyatos helyzetet az eszével és nem a testi erejével. Nem aljasodik le a börtönkörülményekhez, de keményedik odabent, mert nem tehet mást.

De Kingnél nem ő az egyetlen kedvencem. A végítéletből Larry Underwood (na, ő tipikus a nők rémálma és egyben álma) a sodródó zenész képes lesz az influenzavírus után vezetőként állni a csapata élére, amikor összecsapnak a gonosszal. Aztán ott van Danny Torrence Az álomdoktorból (és persze A ragyogásból, ahol még kisfiú), akit tipikusan erős karakternek tartok. Ugyan Danny megküzd az apja által örökített alkoholizmussal és belső démonjaival (amelynek javát a Panorámából hozott), de képes a jellemfejlődésre, képes rálépni a gyógyulás útjára. Kingtől még egy kedvenc férfim Mike Noonan (Tóparti kísértetek), aki felesége halála után kezd elölről mindent. Egyikük se hibátlan, sokuk súlyos terheket cipel (alkoholizmus, gyász, poszttrauma), és valószínűleg nem lennének nyerők az erotikus könyvek női szereplői szemében, de nálam ők lepipálhatatlanok.

Hogy ne csak Kinget hozzak (bár még tuti lennének jó példáim). A Stranger Thingses fiúk ugyan nem mondhatóak még teljesen kiforrt férfinek, de számomra ők is jó kispasi karakterek. Akinek a barátság, az összetartás és egymás támogatása mindennél fontosabb. A kedvencem Will, akinek bizony nem csak belső démonokkal kell szembenéznie, és sokszor elbukik a küzdelem során, de mégis feláll.

Hogy női írók tollából is hozzak egy kedvenc pasit, mindenképp kiemelném Will Traynort (Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek), aki elképesztő. A balesete előtt talán túl jól összeszedett is, határozott, így nem csoda, hogy depresszióba taszítja az az állapot, hogy képtelen ellátni saját magát. Nem csoda, hogy nem tudja elviselni a helyzetét, de még így is képes változtatni, a döntés jogát nem adja ki a kezéből. Számomra ő erős karakter, még ha sokan vitatkoznának is velem.

Úgy érzem, a saját fiúimat se hagyhatom ki. Mindannyian tudjátok, hogy Chris és David Pennington a szívem csücske. Na, ugye ők se a főnyeremények az erőspasi lottón, de ennek ellenére mind a kettőjüket erős karakternek tartom. Chris és David poszttraumás stresszel küzd, aminek számos hozadéka van: szorongás, depresszió, drogfüggés. De mind a ketten próbálnak szembenézni a saját démonjaikkal.

Nálam ilyen az erős férfi: kitartó, önálló, magáért változik, nem másokért. Igazi férfi hibákkal, nem tetetett tökéletességgel. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük