Live kérdezz-felelek – Karácsony 2020

Múlt szerdán egy Facebook Live keretén belül válaszoltam a kérdéseitekre. De ha bármi kimaradt volna, akkor itt válaszoltam az összes általatok feltett kérdésre. Ha a Live-ot szeretnétek visszanézni, akkor ide kattintva elérhetitek.

Írás

Van olyan dolog, amire mindenképpen szükséged van az íráshoz?

Nem vagy olyan író, aki minden körülmények között tud alkotni. Azt hiszem, a legfontosabb egy zárt ajtó, hogy ne nagyon lássak senkit írás közben. Általában kell zene, valami ital (ez sokféle lehet, a hangulatomhoz és napszakhoz igazítva: tea, kávé, sör, kóla). És hangulatba kell hoznom magam képekkel, videókkal.

Az érdekelne még, hogy érzelmileg van valóság alapja némelyik történetnek? Mármint saját élmények alapján jönnek a történetek?

Mindegyik történetnek van érzelmileg valóságalapja, de általában nem egyenesen az életemből merítem a történéseket. Csak egy példa erre, hogy a Penningtonokat nagyon szorongós-pánikrohamos időszakban írtam, ebből lett a PTSD, az alkoholfüggés. A személyes szenvedésem máshogy ért a lapokra. Ugyan gyerekbántalmazást nem értem át, de a szorongás hatott a könyvekre. A Februárnál és a Márciusnál az útkeresésessel dolgoztam, de nem pont ilyen formában történtek meg velem a dolgok, amikor én kerestem az utamat.

Látom, hogy sokat olvasol te is, meg fordítasz is. Nem zavar meg az írási folyamatban téged, ha beszippant egy könyv vagy egy történet? Nem kezdesz el akaratlanul is venni a másikból? Mondatokat, életbölcseleteket, elkapott jól leírt szituációkat. Vagy teljes képed van arra, amit írni szeretnél, és nem tud téged eltántorítani semmi attól?

Maximum a stílusomat tudja befolyásolni, amivel épp foglalkozom, de magát a történetet nem annyira. Természetesen, ha valami hatalmas hatással van rám, akkor talán nyomokban felütheti a fejét egy-egy gondolat. Viszont a stílus érdekesebb. A mostani regényemet jelen időben írtam, és nagyon sokat foglalkoztam vele novemberben. Fordítani múltban kellett fordítottam, és most a javításnál sokat kell visszaírnom jelenből múltba. Egyébként eléggé jól külön tudom választani a sztorikat a fejemben. Az írás teljesen más folyamat nálam, mint a fordítás vagy az olvasás.

Szoktál úgymond “írásba menekülni”, amikor nehéz időszakon mész keresztül vagy csak szimplán van valami ami bánt? Lenne még egy kérdésem, azt szeretném még kérdezni, hogy nálad előfordult már, hogy annyira átérezted a könyvben lévő szereplő helyzetet, lelkiállapotát, fájdalmát, hogy az rád is hatással volt? (kirázott a hideg, bekönnyeztél, vagy ehhez hasonló).

Mindkettőre hatalmas igen! Bár vannak olyan élethelyzetek, amikor annyira le vagyok fagyva, hogy nem működik a fantáziám, ilyenkor viszont naplózni szoktam, az is írásba menekülés. De most például a bezárt november tökéletes példa volt, hogy kiléptem a rémisztő hírek világából a fejembe, és vadul írni kezdtem. A másik kérdés még nagyobb igen. Szoktam sírni, nevetni, borzongani írás közben, a férjem szerint grimaszolok durván. Ezért írok zárt ajtók mögött, hogy ne nézzenek őrültnek.

Amikor írsz, mennyire hagysz szabad teret a karaktereidnek? Van olyan, hogy “átveszik” az irányítást, és olyasmit tesznek vagy mondanak, amit te nem terveztél el előre? 

A válasz, hogy nagyon is igen. Általában akkor működnek jól a karakterek, ha átveszik az uralmat felettem, és néha más irányba mennek írás közben, mint amerre én akartam volna terelni őket. Néha teljesen máshogy tervezek egy jelenetet, mint amilyen irányba halad végül. Szeretek teret engedni nekik J

Nem nehéz mindig új történetet összerakni? Honnan jön az ihlet? 

Van, amikor nagyon nehéz összerakni egy új történetet, van, amikor könnyebb. Az ihlet leginkább a saját érzéseimből, gondolataimból, a körülöttem lévő világból, a környezetemből áll össze. Sokszor rengeteg minden kavarog bennem, és megvárom, hogy valamilyen formában történetet öltsenek.

Az ihleteidet mibe írod le? Van külön ihletes füzet? 

Nagyon sok ihletes kérdés jött, pedig erre az egyik legnehezebb válaszolni J Próbálom rendszerezni a gondolataimat. Ehhez van parafatáblám, de a telefonomban és a gépem mappáiban is hevernek össze-vissza ötletek, emellett van rengeteg füzetkém is, ahová jegyzetelni szoktam.

Van-e esetleg valamilyen rituáléd, amikor elkezdesz egy könyvet vagy amikor befejezed?

Amikor befejezem a könyveket pezsgővel szoktam ünnepelni a férjemmel. Az elkezdésnél nincs ilyenem, mert sose tudom, hogy be fogom-e fejezni az adott könyvet 😛

Általában egyszerre csak egy könyvön dolgozol?

Igen, sajnos vagy nem sajnos, de nem igazán tudok egyszerre két könyvet írni. Az még nagyon maximum belefér, hogy írok egyet és egy régi sajátot szerkesztek, de még az se igazán. Maximum novellákat szoktam írni egy-egy nagyobb regény közben, vagy jegyzetelni más, későbbi könyvekhez.

Van egy adott helyed, ahol írod a könyveidet? (Pl. a nappaliban kanapén vagy egy dolgozó szobában elvonulva.)

Az elvonulás az stimmel, a helyemet viszont szoktam változtatni. Most a nappaliban a fotel az első számú helyem, de szoktam az ágyon is írni, vagy a dolgozószobának kialakított részlegemben.

Mi lesz az új könyved témája?

Most egy újabb jövőben játszódó könyvvel dolgozom, aminek középpontjában az agorafóbia, pánikbetegség és a lélekvándorlás áll. Elég összetett könyv, remélem, sikerül kihoznom belőle azt, amit szeretnék.

Volt valami, amire az egyik könyved írása közben jöttél rá? Akár egy tanács, egy gondolat.

Visszaolvasva szoktam rájönni, hogy hú, valamire itt nagyon rátapintottam, vagy valami nagyon összeállt a fejemben.

Mi ihlette az első könyved?

Az első könyvem David karakteréből építkezett. Az öcsi, aki elveszítette a testvérét, és nehéz gyerekkora volt. Ez volt az alapgondolatom, amiből szó szerint egy világ növekedett később. Főleg a két fiú kapcsolatára helyeztem az első könyvemet.

Megjelenések – kész kötetek

A már kész könyveidnél volt olyan amikor még az utolsó pillanatban valamit változtattál vagy változtattál volna?

A megjelenés előtt mindig vannak dolgok, amiken csiszolunk vagy változtatunk, de ezek általában nem nagyobb horderejű dolgok, hanem kisebb simítások az idővonalon vagy helyesírásban. Nem igazán akarok utólag változtatni a regényeken, de azt hiszem, ez jobb is a lelkivilágomnak 😛

Tervezel a jövőben önálló regény(eke)t is, vagy “csak” sorozatban gondolkodsz?

Vannak önálló köteteim. Csak sokszor annyira kapcsolódik egy történethez vagy világhoz, hogy egy regény alatt nem tudom elengedni a történeteket.

Mikor jön a következő könyved? Ma már elkezdtem a Késő márciust és csak téged szeretnélek olvasni.

A kiadónál van két kéziratom, még pontos dolgot nem tudok mondani a megjelenésre, de nagyon remélem, hogy jövőre is olvashattok tőlem J

Volt már olyan érzésed, hogy a kész regényekből talán kimaradt valami?

Ilyenkor általában írok folytatást, hogy elvarrjam azt a szálat is. A Penningtonoknál folyamatosan ezt éreztem, ezért folytattam tovább mindig.

Jövőre milyen új könyved fog érkezni ? Esetleg Pennington ? 

Erről még pontos információm sajnos nincsen, de lehetséges, hogy Pennington lesz 😉 Remélem, az év elején mondhatok majd erről többet is.

Az én kérdésem az, hogy a Kora február vagy a Késő március áll közelebb a szívedhez?

Azt hiszem, egy kicsit közelebb áll a szívemhez a Kora február, hiszen azzal indultam az utazásra J

Melyik könyved borítóját szereted/tetszik a legjobban?

Hú, de borzasztó nehéz kérdés. A Kora február nagy szerelem volt első látásra, de a Március majdnem vetekszik vele. De közben a Maradj velemhez erős érzések kötnek, de talán a Beszélj hozzám színvilága tetszett a legjobban, ahogy megláttam. A Vigyázz rám borítójának tervezésében pedig jobban részt vettem, mint a többiben, úgyhogy mindhez erősen kötődök.

Milyen érzés volt, mikor megjelent az első könyved?

Hatalmas álmom teljesült vele. Úgy éreztem, akkor, hogy minden a helyére került, hiszen rengeteget dolgoztam érte, nagyon sokat vártam a válaszokra. Az pedig még nagyobb szerencse, hogy ilyen szuper kiadóra leltem, akik támogatják az ötleteimet, és dolgozhatok más frontokon is 🙂

Olvasás – Szerkesztés

Milyen témájú könyvek a kedvenceid még?

Nagyon sokféle témában olvasok. Mostanság nagyon szeretem a memoárokat, de ún. nonfiction könyveket, amik a valóságból táplálkoznak. A reálisabb könyvek jobban vonzanak, de kikapcsolódásnak nagyon szeretek thrillert-horrort olvasni, ritkábban romantikusat.

Melyek azok a könyvek amik meghatározóak voltak számodra és miért pont ezek?

Stephen King kötetei mindenképp, abból egy egész gyűjteményem van, és miattam kezdtem el írni. Főleg a Bag of Bones (Tóparti kísértetek) és a The Stand (Végítélet).

Mi a kedvenc könyved, ki a kedvenc íród?

Sok kedvenc íróm van, hogy párat említsek: Stephen King, Edith Eva Eger, Elizabeth Gilbert, Matt Haig, Gillian Flynn, Markus Zusak. Nagy hatással volt rám Sylvia Plath könyve Az üvegbúra című könyve, Elizabeth Gilbert Big Magicje, Gillian Flynn Holtodiglanja.

Milyen a fordítás utáni szerkesztés? Általában mennyi idő, míg végzel egy könyv szerkesztésével?

A fordítás utáni szerkesztés során figyelünk mindenre. Fordítási hibákra, helyesírásra, fogalmazásra, formázásra, nevek egységesítésére. Elengedhetetlen minden fordítónak – és írónak – a szerkesztő. A könyv hosszától függően általában két hét a munka, de két körben olvassuk el a könyveket, szóval néha a tördelésre kicsit várni kell.

Karácsony

Mit fogsz olvasni az ünnepek alatt?

Borzalmasan le vagyok maradva az olvasással, mivel novemberben nem olvastam semmit. Úgyhogy mindent tervezek – szinte szó szerint. Próbáltam „könnyebb” olvasmányokat választani. Matt Haig karácsonyi könyvének a harmadik részét, Cecilia Ahern Postscriptjét, de szeretném elolvasni a Hexet Thomas Olde Heuvelttől. És mindent, ami a kezem ügyébe kerül.

Hogyan tervezed az ünnepeket?

Érdekes karácsonyunk lesz idén, mivel életemben először nem leszek a családommal. A férjemmel és a kiscicánkkal töltjük a karácsonyt Angliában. Sok pihenéssel, olvasással, karácsonyi filmnézéssel és angol karácsonyi ételek kipróbálásával fogjuk tölteni a karácsonyt. Na meg felfedezzük Stratford karácsonyi fényeit.

Mit szeretnél karácsonyra?

Azt, hogy mindenki legyen biztonságban, maradjon egészséges és hamarosan találkozhassak a családommal és a barátaimmal J

Mi a kedvenc karácsonyi sütid?

Nagyon szeretem a mézeskalácsot J

Tervezed, hogy jövőre haza látogatsz egy kicsit?

Ó, jaj, nagyon tervezném én, csak sikerüljön végre össze is hozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük